Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 29 iulie 2021

REGULI PENTRU REDUCEREA RISCULUI DE A FI IMPLICAȚI ÎN ACCIDENTE RUTIERE

Pentru a reduce cât mai mult riscul rutier și a călători în siguranță pe drumurile publice, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin recomandă participanților la trafic:

 

-          Circulați cu viteză adaptată la condiţiile meteo-rutiere, manifestați atenţie sporită la ce se întâmplă în trafic şi adoptați o manieră preventivă de condus!

-          Păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

-          Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să folosească centura de siguranţă!

-          Nu vorbiți la telefon, nu manevrați astfel de dispozitive și nu stați pe rețelele sociale atunci când sunteți la volan! Folosiți dispozitivele speciale de tip „mâini libere” sau opriți în condiții de siguranță, pentru astfel de activități!

-          Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării penale, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

-          Respectaţi-i pe ceilalţi participanţi la trafic, indiferent dacă sunt pietoni sau conduc biciclete, mopede ori motociclete!

-          Respectați indicaţiile polițiștilor rutieri în cazul interzicerii/restricţionării temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.

 

Având în vedere că în această perioadă, până duminică, 01 august, o parte din județul nostru se află sub un cod portocaliu de căldură persistentă și disconfort termic deosebit de accentuat, recomandăm șoferilor:

-să folosească sistemele de climatizare;

-să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald;

-să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă;

-să nu conducă dacă sunt obosiţi. Oboseala este considerată de către specialişti una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârşit de săptămână;

 -să nu vorbească la telefon în timpul mersului, fără a folosi dispozitivele speciale „mâini libere”. Temperatura ridicată din habitaclul maşinii va accentua starea de oboseală ce se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă şi se termină cu adormirea la volan.

De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan.

Poliţiştii recomandă persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală menite a împiedica conducerea maşinilor în condiţii de siguranţă, să evite pe cât posibil deplasarea cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar, dacă este imperios necesară deplasarea, să aibă un însoţitor în autovehicul.

 

Ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administrația Națională de Meteorologie, începând de astăzi, 29 iulie, până sâmbătă, 31 iulie, au fost instituite restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, inclusiv în județul Caraș-Severin.

Pe toată perioada este restricționată circulația acestui tip de autovehicule, în intervalul orar 12.00-20.00.

 

Și pietonii trebuie să respecte regulile rutiere, așadar, vă reamintim faptul că:

 

-Pietonii trebuie să circule numai pe trotuare. Dacă trotuarele lipsesc, să meargă pe potecile laterale sau pe acostamentul drumurilor publice.

Când lipsesc și potecile și trotuarele, pietonii trebuie să circule pe partea stângă , în directia lor de mers, cât mai aproape de marginea drumului. Dacă se circulă în grup, să meargă în șir indian.

-Traversarea drumurilor publice se face se face perpendicular pe axa acestora, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa lor, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce v-aţi asigurat că puteţi face acest lucru fără pericol pentru dumneavoastră şi pentru ceilalţi participanţi la trafic,

-Pietonii nu trebuie să staționeze pe carosabil sau să se deplaseze în fugă, traversarea se face de fiecare dată în pas vioi. Trecerea pentru pietoni este un loc de traversare, nu pentru plimbare. Atenție mărită, nu vorbiți la telefon și nu ascultați muzică atunci când vă angajaţi în traversarea străzii!

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu