Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 18 iulie 2021

FRDS deschide o linie de finanţare pentru soluţionarea celor mai presante probleme ale romilor



 Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) a lansat, în cadrul Programului Dezvoltare locală, finanţat din Granturile SEE şi Norvegiene 2014 - 2021, schema de granturi mici "Intervenţii prioritare pentru comunităţile rome".

Autorităţile publice locale (comune, oraşe/municipii) şi organizaţiile neguvernamentale pot iniţia proiecte care abordează necesităţi identificate într-un mod participativ la nivelul comunităţii, care să conducă la îmbunătăţirea facilităţilor sociale şi educaţionale pentru copii şi tineri, creşterea accesului la servicii de sănătate şi la îmbunătăţirea condiţiilor de locuit.

Dintre activităţile eligibile enumerăm amenajarea şi dotarea spaţiilor destinate procesului educaţional (inclusiv branşamente la reţele de utilităţi), de îmbunătăţire a infrastructurii ce asigură accesul copiilor şi tinerilor către aceste spaţii (inclusiv reparaţii ale mijloacelor de transport utilizate de preşcolari şi elevi), precum şi înfiinţarea şi dotarea de dispensare medicale publice, băi publice şi furnizarea de servicii medicale de bază (inclusiv stomatologice). De asemenea, proiectele pot propune activităţi ce vor viza investiţii în reabilitarea şi dotarea locuinţelor sociale, conectarea locuinţelor individuale la reţele de utilităţi (inclusiv internet), extinderea spaţiului de locuit, reparaţii la case individuale şi construcţia de grupuri sanitare (toalete, băi).

Proiectele care răspund unor nevoi prioritare apărute în cadrul sau care afectează comunităţi dezavantajate / izolate, fără acces la resurse şi în care capacitatea de a atrage şi a implementa proiecte este scăzută vor avea întâietate.

Suma disponibilă în cadrul apelului este de 1.647.059 Euro şi provine din Granturile SEE 2014 - 2021 (85%) şi din cofinanţare publică (15%). Valoarea minimă a grantului care poate fi solicitat este de 20.000 de euro, iar cea maximă este de 50.000 de euro.

Termenul limită de depunere a proiectelor este 14 octombrie 2021. Întreaga documentaţie aferentă apelului este disponibilă online, la adresa https://dezvoltare-locala.frds.ro/sgm-interventii-prioritare-pentru-comunitatile-rome/. Eventuale solicitări de clarificări pot fi transmise de cei interesaţi pe adresa de e-mail info@frds.ro.

Apelul "Intervenţii prioritare pentru comunităţile rome" este cel de-al şaptelea apel organizat în cadrul Programului Dezvoltare locală, finanţat de Granturile SEE şi Norvegiene 2014-2021, program care vizează reducerea sărăciei prin creşterea accesului la serviciile sociale de bază pentru categoriile dezavantajate, îmbunătăţirea incluziunii romilor şi a copiilor şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc, creşterea capacităţii administraţiei centrale şi locale astfel încât să pună în aplicare principiile bunei guvernări şi să accelereze punerea în aplicare a deciziilor şi recomandărilor formulate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru România. Programul Dezvoltare locală are un buget total de 86.941.176 de euro (incluzând cofinanţarea de 15% acordată de Guvernul României). Detalii specifice despre Programul Dezvoltare locală sunt disponibile pe www.frds.ro, https://dezvoltare-locala.frds.ro, www.eeagrants.ro şi www.eeagrants.org.

Despre FRDS

Fondul Român de Dezvoltare Socială a fost înfiinţat în anul 1998, ca organism de interes public aflat sub autoritatea Guvernului României, prin intermediul căruia sunt finanţate proiecte care ţintesc reducerea sărăciei, incluziunea socială şi dezvoltarea locală. În cei 23 de ani de activitate, FRDS a finanţat peste 1.530 de proiecte de dezvoltare socială, în valoare totală de cca. 130 de milioane de euro.

Fondurile administrate de FRDS au provenit în principal de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cărora li s-au adăugat contribuţia Guvernului României şi cea a beneficiarilor direcţi. Începând cu anul 2013, FRDS a devenit Operator de Program pentru Programul RO10 "Copii şi tineri aflaţi în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi pentru promovarea incluziunii sociale", finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, iar din anul 2017 este Operator de Program pentru Programul "Dezvoltare locală, reducerea săraciei şi creşterea incluziunii romilor", finanţat prin Granturile SEE şi Norvegiene 2014-2021.

Despre Granturile SEE şi Norvegiene

Granturile SEE şi Norvegiene 2014 - 2021 sunt fonduri nerambursabile acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale şi pentru consolidarea cooperării celor trei state donatoare cu 15 ţări beneficiare din Uniunea Europeană. Fundamentul Granturilor SEE şi Norvegiene este Acordul privind Spaţiul Economic European (SEE), prin care Norvegia, Islanda şi Liechtenstein cooperează îndeaproape cu UE pentru a construi o Europă mai puternică şi mai incluzivă. În temeiul acestui acord, Norvegia şi partenerii săi din SEE/ AELS fac parte din piaţa internă europeană. Norvegia contribuie la aceasta prin Granturile SEE şi Norvegiene. 2,8 miliarde de euro vor fi disponibile în cadrul schemei de granturi pentru perioada 2014-2021 şi vor fi distribuite către cele 15 ţări beneficiare. Norvegia oferă aproximativ 98% din această finanţare, restul fiind acordat de Islanda şi Liechtenstein. Prin intermediul Granturilor SEE şi Norvegiene, România beneficiază de 502,5 milioane de euro pentru perioada de programare 2014 - 2021, pentru a finanţa proiecte în domenii precum incluziunea socială, sănătatea publică, dezvoltarea afacerilor, consolidarea sectorului ONG, cercetarea şi educaţia, energia regenerabilă, mediul, patrimoniul şi schimburi culturale, justiţie etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu