Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 14 septembrie 2020

Comunicat de presă - Alianța USR PLUS

Alianța USR PLUS a organizat la Băile Herculane o conferință comună USR PLUS Caraș-Severin și Mehedinți. Temele principale, parteneriatul dintre cele două județe izolate de țară în ultimii 30 de ani, în vederea dezvoltării infrastructurii și demarării lucrărilor pentru Autostrada 6 dar și a proiectelor comune de dezvoltare turistică. Au participat Daniel Trapșa, candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Băile Herculane, Laurențiu Ștefănescu și Andrei Plujar, candidații Alianței USR PLUS la Președinția Consiliului Județean Mehedinți, respectiv Caraș-Severin.

A deschis conferința Daniel Trapșa: “Sunt plecat din România în anul 1994, am construit o carieră profesională în Franța, unde am familia, dar legăturile cu acest loc au fost neîntrerupte.” Echipa Alianței USR PLUS Băile Herculane are o viziune de dezvoltare locală în 10 puncte, care se referă printre altele la respectul față de cetățean și consultarea acestuia, digitalizare, orientarea bugetului local către investiții, dezvoltarea turismului, o viață culturală și sportivă activă, parteneriate de dezvoltare împreună cu comunele limifrofe, educația și sănătatea definite ca priorități majore ale localității.

Laurențiu Ștefănescu, candidat la CJ Mehedinți, declară: “Este aici o regiune de interferență culturală, partea de vest a Mehedințiului și de est a Carașului, în care se pot dezvolta proiecte importante, care vor da un nou start, vor revitaliza această zonă, văduvită de administrații corupte și incapabile să țină trena unei dezvoltări sustenabile. Avem un Herculane, una dintre cele mai celebre stațiuni de altădată, astăzi ajunsă o ruină din pricina hoțiilor și a unei mafii transpartinice care au căpușat administrația locală.” Laurențiu Ștefănescu precizează că “avem o viziune comună, centrată în cel puțin două direcții: avem ca și limită comună Dunărea, cea mai importantă magistrală fluvială din Europa pe care județele noastre nu au exploatat-o niciodată. Atât Mehedințiul cât și Carașul are nevoie de porturi turistice în care să putem dezvolta un turism de calitate și care să ofere oamenilor locului noi oportunități de afaceri și de trai. Un alt proiect comun pe care noi l-am readus în prim plan este Autostrada 6. Ar putea fi una dintre cele mai importante oporunități pe care am avea-o în ambele județe, deoarece, după cum știți, o autostradă crează locuri de muncă, oportunități de afaceri, investiții străine și multe altele.”

Andrei Plujar, candidat la CJ Caraș-Severin, menționează: “Cu siguranță, Dan Trapșa, așa cum eu îl cunosc, este omul potrivit pentru a reuși să refacă din Băile Herculane perla turismului românesc, pentru că Băile Herculane, asemenea stațiunii Karlovy Vary, poate să devină un loc cu care să ne mândrim pe viitor. Împreună cu colegii noștri de la Mehedinți am hotărât să ne luăm soarta în propriile mâini, nu mai așteptăm guvernul sau parlamentul să își arunce privirea și către această regiune uitată de către toate guvernările postdecembriste. Atât Carașul cât și Mehedințiul au fost județele uitate de către toți politicienii și cu cele mai puține investiții publice. Am rămas izolați față de toate proiectele de infrastructură majoră. Astăzi, avem posibilitatea folosind fondurile europene să construim proiecte de infrastructură majoră și ne dorim să facem un parteneriat pentru Autostrada 6. OUG 88 și 101 din 2020 ne permite să facem proiecte de infrastructura mare, apă, canal și de gaz. Iată că că noi avem oportunitatea să depunem proiectul de finanțare pentru A 6 care este vitală pentru dezvoltarea celor două județe și pentru a scoate cele două județe din izolare.”

https://www.facebook.com/USRCaras/videos/313222763304406

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu