Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 23 iulie 2020

Concluziile admiterii pe bază de portofoliu la UPT: un efort mai mare, dar a meritat


 Universitatea Politehnica Timișoara a venit cu o inovație în ceea ce privește admiterea în anul universitar 2020-2021, introducând, în premieră națională, examenul pe bază de portofoliu de realizări, în paralel cu examenul scris clasic sau admiterea pe bază de concurs de dosare.
La Facultatea de Automatică și Calculatoare și la cea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, candidații au putut fi admiși pe baza unui portofoliu constituit din premii și mențiuni la olimpiadele școlare și la alte competiții naționale de Informatică / Algoritmică, premii, mențiuni, participări cu rezultate notabile la competiții Hardware & Software & Automatică &
Electronică & Comunicații (IT&C), alte realizări deosebite Hardware & Software & Automatică & Electronică & Comunicații (IT&C). Portofoliul a fost notat cu admis/respins, fiind urmat de un interviu online, în care candidații și-au putut prezenta portofoliul și au răspuns la întrebările comisiei.
Admiterea pe bază de portofoliu a fost o provocare atât pentru candidați, cât și pentru comisia de admitere, dar în final poate fi considerată o reușită pentru că a permis atragerea unor tineri care au dovedit preocupare și pasiune pentru domeniile menționate, pe întreg parcursul liceului. Această modalitate inovativă de admitere, care va fi menținută și în viitor, a atras candidați valoroși (cu medii de admitere peste 9,50), chiar și din zone mai îndepărtate ale țării. Spre exemplu, un candidat din București cu rezultate excepționale în perioada liceului a declarat că a ales Politehnica din Timișoara datorită faptului că admiterea pe bază de portofoliu i-a oferit ocazia de a-i fi recunoscute rezultatele și munca depusă pe perioada liceului. Interviurile, desfășurate online, fără nici un fel de probleme, au confirmat, acolo unde a fost cazul, valoarea portofoliului depus.
În cazul Facultății de Arhitectură și Urbanism, provocarea a fost, într-un anume sens, chiar mai mare, dat fiind numărul mare al candidaților înscriși, care a necesitat angrenarea  unui număr considerabil de  cadre didactice ale facultății.  Și în acest caz, admiterea pe bază de portofoliu a reprezentat o premieră în ceea ce privește examenul de admitere la Facultatea de Arhitectură și Urbanism. În plus, spre deosebire de celelalte facultăți de arhitectură din țară, admiterea a inclus și  o probă de interviu, în cadrul căreia candidații au avut oportunitatea de a-și prezenta portofoliul și de a elimina  eventuale dubii  privind autoratul acestuia, mai ales că interviul a avut și o probă practică de 15 minute. De altfel, pentru a asigura o transparență totală în ceea ce privește admiterea, conducerea facultății a decis publicarea pe site-ul propriu a unei expoziții virtuale cu toate portofoliile candidaților, însoțite și de punctajele acordate. Chiar dacă proba de interviu i-a speriat pe unii dintre candidați, mulți dintre ei aflându-se pentru prima oară în fața unei asemenea metode de examinare, la examen s-au înscris mai mulți candidați decât în anii trecuți, satisfacția conducerii Facultății de Arhitectură și Urbanism, dar și a Universității Politehnica Timișoara, fiind cu atât mai mare, în condițiile în care a fost singura din țară care a prevăzut o astfel de probă. Ca o concluzie, deși efortul a fost mult mai mare decât în cazul examenului de tip probă practică de desen la fața locului , concursul de admitere în sistem online a fost o experiență reușită.
Pentru exemplificare, vă prezentăm un material video privind modul în care s-a desfășurat admiterea pe bază de portofoliu la Universitatea Politehnica Timișoara: https://www.youtube.com/watch?v=p9C8mri7BOQ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu