Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 16 martie 2012

REŞIŢA: „Luna curăţeniei de primăvară”

Primăria Municipiului Reşiţa îi invită pe toţi cetăţenii, agenţii economici, societăţile comerciale, unităţile de învăţământ, asociaţiile de proprietari/locatari şi toate celelalte instituţii de pe raza municipiului Reşiţa, să participe la „Luna curăţeniei de primăvară” care se va desfăşura în intervalul 15  martie 2012-15 aprilie 2012, contribuind la realizarea acesteia, prin luarea de măsuri care să ducă la curăţarea spaţiilor verzi, aleilor, trotuarelor şi a rigolelor stradale din perimetrul imobilelor de locuit şi a celor cu altă destinaţie şi vopsirea băncilor.
        Se interzice tăierea sau toaletarea neautorizată a arborilor şi arbuştilor de pe domeniul public şi privat al municipiului.
        Deşeurile rezultate ca urmare a acestor activităţi vor fi depozitate lângă punctele de colectare a deşeurilor menajere, cât mai compact, urmând ca acestea să fie ridicate şi transportate de S.C. Brantner  Servicii Ecologice S.A..
        Totodată, toţi cetăţenii care doresc să se lipsească de obiecte casnice care nu mai prezintă utilitate sau fac curăţenie generală şi doresc să se dispenseze de lucruri nefolositoare, altele decât deşeuri menajere şi cele electrocasnice, o pot face depozitându-le pe platformele pentru colectarea deşeurilor menajere.
        Pentru situaţiile când deşeurile rezultate în urma curăţeniei de primăvara nu pot fi depozitate în aceste locuri sau în containere, rugăm cetăţenii să comunice telefonic la S.C. Brantner  Servicii Ecologice S.A. la numerele de telefon 0255/212620, 0255/212621  ridicarea acestora.
       Curăţirea şi igienizarea albiei râului Bârzava va fi realizată de către Apele Române, în colaborare cu agenţii economici riverani, conform sectorizării existente.
        În cadrul programului pentru „Luna curăţeniei de primăvară”, Serviciul Public - Direcţia pentru Întreţinerea  şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local va desfăşura următoarele activităţi :
         - lucrări de reabilitare a spaţiilor verzi ;
         - achiziţionare şi montare material dendro-floricol;
         - tăierea arborilor uscaţi , îmbătrâniţi , scorburoşi sau periculoşi;
         - toaletări ale arborilor situaţi pe aliniamentul străzilor;
         - completarea gardului viu existent;
         - efectuarea udatului spaţiilor verzi;
         - reabilitarea străzilor afectate în perioada iernii ;
         - plombarea principalelor artere din municipiu
          - montare , întreţinere şi reparare mobilier stradal;
          - lucrări de recondiţionare sau înlocuire a indicatoarelor de circulaţie, a celorlalte indicatoare şi panouri de la intrările în localitate şi intersecţii
         - repararea şi vopsirea mobilierului urban existent şi de întreţinere gard metalic;
         - amplasarea jardinierelor cu flori pe stâlpii stabiliţi.
         Persoanele fizice, asociaţiile de locatari/proprietari, în conformitate cu prevederile H.C.L. 1/2010, privind măsurile necesare pentru buna gospodărire a municipiului Reşiţa, vor desfăşura următoarele activităţi, cu modificările şi completările ulterioare  :
         - întreţinerea şi curăţenia spaţiilor pe care le deţin, a anexelor gospodăreşti, a curţilor şi împrejurimilor acestora;
        - curăţenia şi întreţinerea şanţurilor şi podeţelor în zona imobilelor pe care le deţin sau le administrează;
        -  îngrijirea  pomilor şi a florilor din perimetrul imobilelor pe care le deţin;
        - menţinerea curăţeniei pe trotuare,  pe porţiunea din dreptul gospodăriei şi a locurilor de parcare pe care le folosesc ;
        - depozitarea reziduurilor menajere şi a gunoaielor numai în locurile special amenajate;
         - vopsirea mobilierului urban aferent blocului/imobilului.
          Agenţii economici, instituţiile publice, unităţile de cooperaţie şi celelalte persoane juridice, în conformitate cu prevederile H.C.L. 1/2010, privind măsurile necesare pentru buna gospodărire a municipiului Reşiţa,  cu modificările şi completările ulterioare,  vor realiza următoarele activităţi:
        - întreţinerea în stare corespunzătoare  clădirile şi spaţiile unde îşi desfăşoară activitatea cu titlu de folosinţă sau proprietate, prin asigurarea spălării geamurilor şi vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreţinerea firmelor, panourilor publicitare, bannerelor, faţadelor şi zugrăvirea acestora;
       - asigurarea împrejmuirii corespunzătoare a imobilelor, întreţinerea pomilor şi a altor plantaţii din incintă;
       - asigurarea condiţiilor de igienă prin operaţii de curăţire, dezinsecţie şi deratizare a imobilelor;
       - asigurarea curăţeniei trotuarelor din jurul incintelor precum şi întreţinerea spaţiilor verzi;
       - deţinătorii spaţiilor comerciale vor amplasa la fiecare intrare dinspre stradă un coş de dimensiuni reduse pentru ambalaje mici şi ţigări a cărui curăţare şi golire se va face cu personalul propriu.
        Pe toată perioada desfăşurării acţiunii S.C. Brantner  Servicii Ecologice S.A. va asigura:
        - curăţarea platformelor punctelor de colectare a deşeurilor menajere, colectarea şi transportul zilnic al gunoiului menajer şi a deşeurilor de orice fel din platformă şi în jurul acestora;
        - respectarea întocmai a graficului de colectare şi transport deşeuri menajere, de la casele particulare, instituţii, societăţi şi comercianţi;
        - salubrizarea spaţiilor verzi, a trotuarelor şi arterelor de circulaţie;
        - repararea, înlocuirea şi completarea coşurilor stradale şi a containerelor pentru colectarea gunoiului menajer.
          Efectuarea curăţeniei de primăvară este obligatorie pentru toţi cetăţenii, asociaţiile de locatari/proprietari, agenţii economici, autorităţi şi instituţii publice, precum şi pentru asociaţii, fundaţii şi alte organizaţii care îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Reşiţa.
          Pe această cale, Primarul Municipiului Reşiţa, îi roagă pe toţi cetăţenii să se implice şi să sprijine cu forţe proprii eforturile Primăriei de a avea un oraş curat şi civilizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu