Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 13 noiembrie 2011

Ambasadorul Croaţiei în Caraş-Severin

Ambasadorul Croaţiei la Bucureşti, Excelenţa Sa Andrea Gustovic Ercegovac sa aflat într-o vizită oficială în judeţul Caraş Severin.
Cu acest prilej Excelenţa Sa Andrea Gustovic Ercegovac a vizitat cea mai mare comunitate croată din România, aflată în Caraşova şi Lupac, cu localităţile aferente acestora










Întâlnirea avută dintre reprezentanţii croati  şi delegaţia condusă de Excelenţa Sa Andrea Gustovic Ercegovac a avut un caracter informativ şi de evaluare a situaţiei comunităţii croate 
La sediul Uniunii Croaţilor din România, delegaţia oficială condusă de Excelenţa Sa Andrea Gustovic Ercegovac  s-a întâlnit cu membrii  administraţiei locale din Caraşova şi Lupac dar şi cu cadre didactice, reprezentanţii  clerului, activişti culturali,etc,desemnaţi la această participare de interesele,,speciale" ale liderilor ???(aleşi prin forţă şi contestaţi de comunitate), Uniunii Croaţilor din România. 











Cu această ocazie comunităţile din regiunile unde au 
fost vizitate de Excelenţa Sa  s-au prezentat în faţa distinşilor  oaspeţi  cu activităţile pe care le desfăşoară în diferite activităţi, cultural, sportiv, social,etc
 
Oaspeţii au apreciat activitatea ansamblurilor folclorice, manifestările sportive, evenimentele culturale, festivalurile organizate de comunităţile de croaţi din regiune, care au rolul de a promova valorile acestei etnii şi de a păstra tradiţiile. 

Un capitol special de  interes major pentru comunitate la constituit învăţământul cu acest prilej a avut loc întâlniri cu cadrele didactice ale şcolilor din Caraşova, Lupac şi satele aparţinătoare: Nermed, Iabalcea, Clocotici, Vodnic şi Rafnic. 

 Oaspeţii au apreciat activitatea ansamblurilor folclorice, manifestările sportive, evenimentele culturale, festivalurile organizate de comunităţile de croaţi din regiune, care au rolul de a promova valorile acestei etnii şi de a păstra tradiţiile. 
 În localitatea Lupac în data de 10 a.c. în cinstea destinşilor oaspeţi a avut loc o slujbă religioasă, unde a participat un număr semnificativ de credincioşi dar şi oficialităţile locale, judeţene , etc

 În cursul zilei de 11 noiembrie a.c. preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde a primit în  vizita ambasadorul Republicii Croaţia la Bucureşti, Excelenţa Sa Andrea Gustovic Ercegovac. 

La întalnire, alături de reprezentanţii Ambasadei Croaţiei, au participat : vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionesie Ghiorghioni, primarul comunei Lupac, Marian Vlasic şi preotul paroh, Marian Tincul.
În debutul întalnirii doamna ambasador a făcut cunoscut faptul că la sfarşitul acestui an Croaţia va semna Tratatul de Aderare la UE, ceea ce reprezintă în opinia domniei sale o oportunitate în dezvoltarea viitoarelor relaţii de cooperare, beneficiarii fiind în mod implicit şi etnicii croaţi din Romania.

Importanţa conservării tradiţiilor şi promovării minorităţii croate în judeţ au fost aspecte reliefate de ambii interlocutori în discuţiile purtate astăzi. Potrivit părerii exprimate de ES dna Andrea Gustovic Ercegovac, satele croate din judeţ pot fi un brand pentru Caraş-Severin iar turiştii croaţi pot fi atraşi în a le cunoaşte.

Tot cu această ocazie a fost exprimată dorinţa de a intensifica relaţiile la nivel local, între judeţul Caraş-Severin şi judeţul Sisak-Maslovac fiind deja stabilite prime contacte, Excelenţa Sa exprimandu-şi susţinerea în vederea consolidării acestora. In acest sens, preşedintele Consiliului Judeţean a exprimat deschiderea insituţiei pe care o conduce pentru întărirea relaţiilor de colaborare romano – croate, o scrisoare de intenţie cu precizarea noilor puncte de interes pentru viitoarea colaborare urmand a fi transmisă în zilele ce urmează.

Oaspeţii din  Croaţia au efectuat o vizită la  Studioul Regional Radio Reşiţa.


 Delegaţia croată a răspuns invitaţiei lansată de redactorul şef al studioului Doru Dinu Glăvan şi la ora prânzului sub genericul “Invitat în Studio,” ambasadorul Croaţiei la Bucureşti, Excelenţa Sa Andrea Gustovic Ercegovac, a transmis ascultătorilor un mesaj de prietenie. În interviul difuzat în direct în Radio Mozaic a fost subliniată importanţa  păstrării identităţii culturale a etniei croate prin susţinerea  învăţământului în limba maternă şi propagarea valorilor tradiţionale, această vizită însemnând începutul unei colaborări între partea română şi cea croată în acest sens. Ambasadorul a promis tot sprijinul pentru continuarea relaţiei solide de prietenie.

12 comentarii:

  1. -radane ai spus oaspetilor croaţi ce ai facut tu cu noi cei din rafnic, vodnic, clocotici, lupac, nermed, cu nu ai lasat sa asistam la alegerile care au avut loc in iunie.esti un mare mare porccccc, svineaaaa

    RăspundețiȘtergere
  2. - hopa, hopa, dar unde-i moş pârţ-radan la intalnire cu presedintele CJ.
    -Cum de nu a participat la întălnire?!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. - Presa nu a semnalat că abasadoarea sa întalnit cu besinosul si nesimtitul de Radan

    RăspundețiȘtergere
  4. de ce va e rusine nu voi la-ti votat si la-ti trimis in Parlamentul României, pe el acuma spalativa cu el pe cap

    RăspundețiȘtergere
  5. -Sa se spele cu el pe cap cei care la-au votat si , in special , cei care nu s-au prezentat la urne in zona in care a candidat acest nesimtit care ne-a minţit atâţea ani. Datorita acestora din urma a ajuns in pi..masi. Ruşine moşule!!! Ruşine porcule!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. - Omule esti desprins de realitate? Tu chiar nu poti intelege continutul acestui individ?
    Cand a fost acest om corect in vita si cu cine?
    Gunoi a fost si gunoi va ramane!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. - Radan şi Iancov sunt de râsul curului. Și când te gândești că acesti derbedei sunt niste agramati, si niste profesori de linbi.atitudinea acestora la intrevederea cu Excelenta Sa, a fost jalnica Nu-I de mirare ca nu ia primit presedintele CJ.Şi cănd te gândeşti că acest Iancov este şi consilier judeţean e durereos.Mai reprezinta aceşti nenorociti minoritatea croată?.Cu siguranţă nu.Dar interese proprii.Sunteţi o ruşine pentru minoritatea distinşilor derbedei, care mai sunteţi unii şi cadre didactice

    RăspundețiȘtergere
  8. SUPER TEORIE !!!
    Turma de bivoli-proşti se deplasează întotdeauna cu viteza celui mai încet bivol din turmă. Când turma este vânată, de obicei este ucis cel mai slab, naiv, credul şi mai din urmă bivol. Această selecţie naturală este benefică turmei (unora ca neam, amant,lingău, pupincurist, etc)ca întreg, pentru că astfel, prin eliminarea celor mai slabi membri(când interesul familiei dicteaza), se îmbunătăţesc viteza si sănătatea turmei(urmaşi).Cam în acelaşi mod, creierul uman poate opera doar atât de repede cât îi permite cea mai slabă celulă( la vârsta de 100 de ani). Consumul de alcool cu prostie şi paranoia, după cum se ştie, omoară celulele creierului, dar în mod normal prima dată omoară celulele cele mai slabe(potenţa). În acest mod, consumul regulat de vin sau palinca distruge cele mai slabe celule cerebrale, făcând creierul o maşina mult mai rapidă si mai eficientă de făcut bani. Acesta este şi motivul pentru care, întotdeauna te simţi mai deştept după câteva pahare şi cateva pastile de viagra ...!!!......lecitina?...
    Restul……….

    RăspundețiȘtergere
  9. S-a vazut cine-i stapanu (popa de la Lupac Tincul ) cine-i jupanu (primaru Lupacului-Vlasici).pac. pac, v-am ciuruit,ha.ha.ha

    RăspundețiȘtergere
  10. O lecţie de istorie pentru politicienii români
    Mai devreme ori mai târziu dacă au făcut mârlănii şi au încălcat legea răspund mai devreme ori mai târziu
    Lucru valabil şi pentru minoritarii croaţi
    O lecţie şi pentru profesorul vostru drag.. dl. Radan dar şi pentru mulţi alţii de tagma acestuia de pe la voi

    -La Zagreb a început procesul fostului premier Ivo Sanader, inculpat pentru corupţie, şi Parchetul a cerut reunificarea a două dosare - unul legat de afacerea Hypo Bank şi altul privind afacerea MOL. Partidul aflat la putere în Croaţia se află în centrul unei anchete privind finanţarea ilegală a ultimelor campanii electorale.


    Croaţia a cunoscut o săptămână politică intensă. Parlamentul a fost dizolvat la 31 octombrie şi preşedintele Ivo Josipovici a convocat alegeri la 4 decembrie şi a anunţat că Uniunea democratică croată (HDZ), partidul aflat la putere, este vizat de o anchetă pentru corupţie. Ivo Sanader, fostul lider al HDZ şi ex-prim-ministru, este judecat pentru corupţie, iar un fost ministru de Interne, membru al HDZ, a fost arestat, fiind acuzat de crime comise în 1945. În vederea aderării la UE în 2013, Croaţia depune eforturi intense pentru modernizarea şi reformarea statului şi un sector special îl reprezintă reforma sistemului judiciar şi demonstrarea că toţi sunt egali în faţa legii şi că Executivul nu interferează activitatea autorităţilor judiciare.

    Nimeni nu a crezut că personajele sus-puse vor face obiectul unor anchete şi cu atât mai puţin că vor fi aduse în faţa justiţiei. Şocul s-a produs când Ivo Sanader, fost premier din 2003 până în 2009, a fost inculpat pentru corupţie şi apoi arestat în Austria, în decembrie trecut, unde fugise după o demisie surpriză. Procesul lui a început la 4 noiembrie şi Parchetul croat a propus reunirea a două afaceri de corupţie prezumptivă faţă de fostul premier - cea legată de banca austriacă Hypo Bank de o parte şi cea privind compania ungară de petrol, MOL, de altă parte.

    RăspundețiȘtergere
  11. „Seifuri negre" pentru partid

    Informaţia privind anchetarea partidului HDZ pentru finanţare ilegală în ultimele campanii a căzut ca un trăsnet în ajunul deschiderii procesului lui Ivo Sanader. Dacă faptele reproşate fostului şef de guvern datează din anii 1990 (este inculpat şi pentru o afacere din 2008), suspiciunea „seifurilor negre" care planează asupra unor membri ai HDZ sunt recente - campaniile electorale din 2003 şi 2007 şi cele prezidenţiale din 2005, când actualul premier, Jadranka Kosor era candidat. După demisia lui Sanader, Jadranka Kosor a făcut din lupta contra corupţiei un cal de bătaie iar acum, după anunţarea anchetării partidului său, preciza că „ancheta nu va slăbi hotărârea noastră de a lupta contra corupţiei".

    Ea a declarat că „este un moment extrem de dificil pentru partid, unul dintre cele mai dificile" şi a afirmat că este vorba de o „tentativă de a demola HDZ, în folosul coaliţiei de opoziţie". Şi a ţinut să sublinieze că numele său nu este menţionat în lista persoanelor suspectate. Alegerile legislative se apropie şi anchetele pentru corupţie care vizează un număr de foşti responsabili ai HDZ au zguduit serios această formaţiune politică. Premierul Kosor a afirmat că ţara sa „anchetează toate crimele din ultimii 20 de ani".

    La 2 noiembrie, la o lună distanţă de alegerile legislative, a fost arestat Josip Boljkovaci, fost ministru de Interne când Croaţia şi-a proclamat independenţa în 1991, el fiind suspectat că a comis crime de război contra civililor în regiunea Duga Resa în 1945.

    RăspundețiȘtergere
  12. Lanţul „afacerilor"

    Ivo Sanader, 58 de ani, a pledat nevinovat de corupţie după citirea actului de acuzare. Este un proces-test în Croaţia şi va permite să se aprecieze dacă ţara este în măsură să onoreze promisiunea făcută UE de a lupta contra corupţiei înainte de a deveni cel de al 28-lea membru, în 2013. Sanader este inculpat pentru abuz de putere şi pentru primirea de fonduri ilegale de la o bancă austriacă în timpul războiului din Croaţia (1991-1995), când era vice-ministru de Externe.

    Actul de acuzare arată că banca Hypo Alpe Adria Group i-a virat în 1994 şi în 1995 comisioane ilegale echivalente sumei de 430.000 euro în timpul negocierilor pentru un credit între bancă şi guvernul croat. Cel mai puternic om din Croaţia aproape un deceniu, Sanader a fost arestat în decembrie 2010 în Austria şi extrădat în iulie trecut. Surse ale justiţiei croate arată că pentru Sanader procesul care a debutat la Zagreb este primul dintr-o serie. El este implicat în mai multe afaceri de corupţie şi de deturnare de fonduri publice în valoare totală de 6 milioane de euro. În afara afacerii Hypo Bank, el este inculpat pentru primirea unor comisioane ilegale de 10 milioane euro de la compania petrolieră ungară MOL, care dorea să-şi asigure controlul companiei petroliere croate INA fără să deţină majoritatea acţiunilor.

    Sunt în curs alte patru anchete pentru corupţie prezumptivă, printre care una priveşte finanţarea ilegală a HDZ, formaţiunea aflată la putere, pe care a condus-o în perioada 2000-2009. Săptămânalul politic independent Nacional a publicat un raport de anchetă asupra lui Sanader, care arată că acesta deţinea părţi la două întreprinderi aflate în faliment în Austria. În iulie 2006 numele lui era citat în „afacerea Verona", acuzat de opoziţia parlamentară croată că a fixat un preţ de vânzare a firmei farmaceutice Pliva către Barr Pharmaceuticals din SUA. I se reproşează şi faptul că a înfiinţat o firmă fictivă de publicitate, care primea fonduri de milioane de euro de la stat şi de la societăţi private destinate finanţării partidului său, dar de care beneficiau şi particulari.

    RăspundețiȘtergere