Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 16 martie 2024

Premiile Bibliotecii UPT, ediția a VI-a, în atmosferă de sărbătoare

A devenit deja o tradiție ca, la început de primăvară, după ce emoțiile sesiunii au trecut, Biblioteca Universității Politehnica Timișoara să-și premieze cei mai activi utilizatori, în cadrul unui eveniment care celebrează și aniversarea instituției.

În deschiderea evenimentului, directoarea Bibliotecii UPT, dr.ing. Agneta Lovasz, a

felicitat câștigătorii actualei ediții în primul rând pentru faptul că au știut să profite de toate resursele pe care le au la dispoziție, subliniind și faptul că astăzi Biblioteca UPT, care a împlinit 103 ani de la prima atestare, este mai mult decât un simplu spațiu de lectură, este unul în care se desfășoarã o serie de evenimente, în special din domeniul cultural-artistic, dar nu numai. Aici au loc proiecții de filme, seri muzicale, expoziții de tot felul, festivități, acordări de premii, lansări de carte etc.

Tot în deschiderea evenimentului, prof.univ.dr.ing. Alina Dumitrel, prorector al Universității Politehnica Timișoara, a adresat mesajul de felicitare din partea conducerii instituției pentru utilizatorii premiați, menționând importanța lecturii în formarea tinerilor.

A urmat premierea celor mai activi utilizatori, care au fost recompensați, pe lângă, diplome, cu vouchere pentru cumpărarea de cărți, în valoare de 150, 200 și 250 de lei, după cum urmează:

  • Premiul I - Diana Cornei, de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism și Ioan Muntian, de la Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică;
  • Premiul II - Rareș Andrei Vasiu, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare;
  • Premiul III - Crin Constantin Cosmescu și Ovidiu Simionescu, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, și Raul Bogdan Mircea, de la Facultatea de Mecanică.

În cadrul aniversării BUPT, un vechi prieten și colaborator, Raul Rus, directorul Arhivelor Naționale, filiala Timișoara, a prezentat expoziția „BUPT, repere istorice”, în cadrul căreia sunt expuse o serie de documente din istoria Bibliotecii UPT.

Ambianța de sărbătoare din holul BUPT a fost creată cu sprijinul studenților de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, îndrumați de cadrele didactice conf.univ.dr.arh. Cristina Maria Povian și lect.univ.dr.arh. Anamaria Anghel, care au realizat o instalație cu baloane și cărți, care să arate beneficiile lecturii și modul în care învățarea ne ajută să ne înălțăm.

Nu în ultimul rând, atmosfera de sărbătoare a fost completată în mod fericit de recitalurile muzicale susținute de corul Universității Politehnica Timișoara, precum și de Adina și Sebastian Covaci, de la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timișoara, cu care Biblioteca UPT a demarat o fructuoasă colaborare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu