Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 26 martie 2024

AVANSĂRI ÎN GRAD ȘI MOMENTE DE RUGĂCIUNE DE ZIUA POLIȚIEI, LA INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN CARAȘ-SEVERIN


 Ieri, 25 martie, de Ziua Poliției Române, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin s-a desfășurat ședința festivă organizată pentru marcarea a 202 ani de existență a instituției Poliției Române.

Într-o atmosferă de sărbătoare au fost avansați în gradul profesional următor 99 de polițiști din cadrul inspectoratului, 77 la împlinirea stagiului minim în grad și 22 recompensați cu avansarea în gradul profesional următor înaintea împlinirii stagiului minim în grad, pentru rezultate deosebite în activitate.

La ședința festivă au participat în calitate de invitați, șefii instituțiilor și structurilor județene cu care inspectoratul nostru colaborează în îndeplinirea activităților de serviciu, dar și prefectul județului Caraș-Severin, domnul Ioan Dragomir. 

Domnul comisar-șef de poliție Ciprian Lăzărescu, împuternicit la conducerea inspectoratului, a transmis mulțumiri și felicitări polițiștilor din Caraș-Severin pentru activitatea pe care o desfășoară și i-a asigurat în continuare de tot sprijinul conducerii inspectoratului în realizarea obiectivului instituțional de a fi în permanență în slujba comunității, cu profesionalism și dedicare.

Pentru a privi încrezători către viitor este însă, necesar să avem recunoștință față de trecut. Aspecte despre trecutul și istoria Poliției Române și despre nevoia permanentă a existenței instituțiilor care contribuie la păstrarea ordinii publice în societate a subliniat în discursul său, șeful Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Caraș-Severin, dr.Laurențiu-Ovidiu Roșu. 

După momentul prezentării avansărilor, șeful inspectoratului a acordat două diplome de excelență pentru rezultate deosebite în activitate Poliției Municipiului Reșița și agentului șef principal de poliție Culică Adrian din cadrul Serviciului de Investigații Criminale.

În continuare au luat cuvântul președintele Corpului Național al Polițiștilor Caraș-Severin, comisarul de poliție Lucian Moldovan și președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică Caraș-Severin, Lucian Voina, care i-au asigurat pe polițiști de sprijinul acestora, în calitate de coordonatori ai unor structuri profesionale cu care inspectoratul conlucrează îndeaproape. 

Doamna Otilia Isac, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, a transmis felicitări polițiștilor cu această ocazie festivă și le-a urat să aibă spor în activitate și în acest an, în cadrul misiunilor viitoare, de altfel deloc ușoare. 

În încheierea activității, prefectul județului, domnul Ioan Dragomir, i-a felicitat pe polițiști îndemnându-i totodată să fie un exemplu de responsabilitate și conduită și să aplice cu fermitate legea: "Misiunea dumneavoastră este de a proteja oamenii și, în același timp, de a asigura un climat social de echilibru, siguranță și de încredere. În acest context, aveți datoria să fiți un exemplu de conduită și de responsabilitate pentru cetățenii în mijlocul cărora vă desfășurați activitatea și pe care îi serviți, să aplicați legea cu fermitate, dar și cu respect față de demnitatea umană."

În a doua parte a zilei, de praznicul Bunei Vestiri, a urmat un moment de rugăciune, plin de emoție și recunoștință.

Preasfinția Sa, Părintele Episcop Lucian, alături de părintele protopop Gheorghe Șuveți și de părintele Nicolae Petrișor au săvârșit o slujbă de mulțumire pentru angajații Poliției Române din județul Caraș-Severin și o slujbă de pomenire a polițiștilor și angajaților inspectoratului plecați în veșnicie.

Momentul solemn de rugăciune a inclus în încheiere o priceasnă specifică perioadei în care ne aflăm, interpretată de grupul psaltic Ethos, al Episcopiei Caransebeșului.

În cuvântul de predică, Preasfințitul Părinte Lucian i-a îndemnat pe polițiști să împlinească voia lui Dumnezeu în toată vremea și în tot ceasul, ca să ducă la bun sfârșit, cu responsabilitate și devotament, misiunea pe care și-au asumat-o: "Să nu uitați că Dumnezeu este cu noi întotdeauna și fără Dumnezeu nu putem face nimic. Rugați-vă în fiecare dimineață ca să împliniți și poruncile divine, dar și legile patriei."

Preasfinția Sa a dăruit șefului inspectoratului o icoană sfințită, înfățișând-o pe Maica Domnului, alături de Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia, și Noul Testament.

În cele ce au urmat, Preasfințitul Părinte a primit din partea șefului inspectoratului o plachetă onorifică, în semn de înaltă prețuire pentru activitatea pastorală, misionară și culturală săvârșită în folosul comunității cărășene.

În încheierea momentului de rugăciune, PS Părinte Lucian a urat polițiștilor să aibă sănătate și putere, apelând întotdeauna la ajutorul lui Dumnezeu pentru a duce la bun sfârșit orice lucru cu folos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu