Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 3 martie 2024

Politici antidrog - consultări la Palatul Victoria cu o delegație a Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate

Politicile antidrog din țara noastră, cu accent pe prevenție, precum și bunele practici în România și la nivel internațional au fost principalele teme ale consultărilor care au avut loc, la Palatul Victoria, între reprezentanți ai guvernului cu atribuții în domeniu și o delegație a Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UN Office for Drugs and Crime - UNODC).

Reuniunea a venit pe fondul preocupărilor din ce în ce mai intense la nivelul societății românești cu privire la problematica stupefiantelor. Lucrările, au vizat o abordare cuprinzătoare a fenomenului, incluzând atât provocările cadrului de sancțiuni, răspunsul justiției și poliției, cât și elemente legate de politicile de prevenție, educație și sănătate publică. România are o strategie națională în ceea ce privește combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, cu planuri de acțiune dedicate în egală măsură reabilitării și reintegrării victimelor, însă provocările la adresa autorităților se multiplică, pe măsură ce apar noi tendințe în materie de producere și comercializare a drogurilor, la nivel european și mondial.

Pe lista subiectelor dezbătute la consultări s-au aflat: cadrul legal românesc în vigoare; diminuarea ofertei de droguri, producția ilicită și traficul; tendințele și amenințările reprezentate de drogurile sintetice și noile substanțe psihoactive; furnizarea de servicii de tratament, reabilitare și asistență socială; măsurile alternative față de pedeapsa penală; situația persoanelor dependente din sistemul judiciar; combaterea maladiilor transmisibile și tulburărilor asociate; investițiile în prevenție; ocrotirea drepturilor omului, femeilor, copiilor și tineretului în elaborarea politicilor antidrog; colectarea datelor și monitorizarea tendințelor în materie de trafic și consum; sistemele de alertă rapidă; rolul informației în elaborarea politicilor publice; programele regionale de asistență ale UNDOC.

Participanții au apreciat caracterul aplicat al discuțiilor și au subliniat necesitatea întăririi cooperării între toți actorii implicați în combaterea fenomenului drogurilor, pentru obținerea de rezultate concrete durabile, într-un orizont de timp cât mai scurt, în special în beneficiul tinerelor generații, dar nu numai.

Societatea românească a devenit conștientă că se confruntă cu o problemă de amploare în ceea ce privește drogurile. E capital să avem parte de cea mai bună expertiza la nivel internațional pentru stăpâni flagelul, și, nu în ultimul rând, să ne sincronizăm demersurile cu comunitatea mondială, să cooperăm, să schimbăm informații, să ne documentăm nemijlocit cu privire la bunele practici în materie de legiferare și acțiune. În acest sens, cred că reuniunea de astăzi a fost un succes. Sunt încrezătoare că e un moment care va contribui decisiv la a pune politicile antidrog ale statului român pe noi baze, mai coerente și mai eficace", a declarat la finalul lucrărilor Victoria Stoiciu, consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, organizator și moderator al evenimentului din partea Guvernului.

Din delegația română prezentă la consultări au mai făcut parte înalți responsabili din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Naționale Antidrog, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerului Justiției și Ministerului Afacerilor Externe.

Delegația ONU a fost condusă de Jean-Luc Lemahieu, directorul Diviziei de Analize și Politici Publice din cadrul Biroului pentru Droguri şi Criminalitate al Națiunilor Unite.

 

Biroul de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu