Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 1 decembrie 2023

Cum să păstrezi performanța optimă a cauciucurilor

 

Atunci când vine vorba de conducerea în siguranță și eficientă, una dintre cele mai importante componente ale vehiculului tău sunt cauciucurile. Fiind conectat cu suprafața drumului, cauciucurile îți vor oferi tracțiunea și manevrabilitatea de care ai nevoie în orice condiție de conducere. Așadar, este crucial să le păstrezi într-o stare bună de funcționare. În acest articol, vei afla top 5 sfaturi pentru a păstra performanța optimă a cauciucurilor tale și a te asigura că vei avea o conducere sigură și eficientă pe termen lung.

Iată câteva sugestii pe care le poți pune în aplicare pentru a-ți menține anvelopele într-o stare optimă

 -Verifică periodic presiunea din pneuri

Presiunea corectă în pneuri este esențială pentru a asigura o aderență optimă, îmbunătățind manevrabilitatea și reducând consumul de combustibil. În medie, cauciucurile pierd în jur de 1 psi (pound pe square inch) pe lună, deci este important să verifici periodic presiunea pneurilor și să adaugi aer atunci când este necesar. În plus, asigură-te că verifici presiunea înainte de o călătorie lungă, deoarece supraîncărcarea mașinii sau temperatura diferită pot afecta presiunea pneurilor.


  1. -Efectuează rotația regulată a cauciucurilor

Rotația regulată a pneurilor este importantă pentru a asigura o uzură uniformă a profilului. Ca regulă generală, pneurile din față se uzează mai rapid decât cele din spate, deoarece se ocupă de frânare și virajele. În timp, acest lucru poate duce la o uzură inegală a pneurilor, ceea ce poate afecta manevrabilitatea vehiculului și poate duce la nevoia de a înlocui pneurile mai devreme. Așadar, este recomandat să rotești pneurile la fiecare 6-8,000 de mile parcurs, sau conform recomandărilor vehiculului tău.


  1. -Realizează alinierea direcției vehiculului

Alinierea direcției vehiculului se referă la poziția roților în relație cu direcția de mers și este esențială pentru a păstra manevrabilitatea și siguranța vehiculului. O aliniere corectă a direcției reduce uzura pneurilor, crește eficiența combustibilului și previne probleme precum tracțiunea inegală a vehiculului pe suprafața de rulare. Este recomandat să efectuezi o aliniere a direcției vehiculului ori de câte ori simți că vehiculul are o manevrabilitate deficitară sau la fiecare 12 luni de utilizare a mașinii.


  1. -Alege dimensiunea și tipul de cauciucuri potrivit vehiculului tău

Este important să alegi dimensiunea și tipul de pneuri potrivit vehiculului tău în funcție de condițiile de conducere și atât de dimensiunea vehiculului, cât și de capacitatea lui de încărcare. Multe mașini au înregistrate tipul și dimensiunea pneurilor recomandate în manualul de utilizare, astfel încât poți folosi aceste informații pentru a face cea mai bună alegere. În plus, dacă ești în căutarea unor noi cauciucuri, site-ul Anvelope.oferte îți oferă o gamă variată de brand-uri și dimensiuni, dintre care le poți alege pe cele mai potrivite pentru mașina ta.


  1. -Înlocuiește cauciucurile uzate

Nu uita să înlocuiești cauciucurile uzate atunci când ajung la limita de uzură. Pneurile uzate pot avea o aderență redusă și pot compromite siguranța în timpul condusului. Verifică regulat adâncimea rândurilor de profil ale pneurilor și, dacă aceasta este sub limita legală sau recomandată, înlocuiește-le fără întârziere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu