Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 7 decembrie 2023

Noi reglementari privind regimul de autorizare generala pentru furnizarea serviciilor postale dezbatute de ANCOM

În cadrul ultimeiședințe a Consiliului Consultativ a fost dezbătut proiectul de decizie privind regimul de autorizare generală pentru furnizarea serviciilor poștale. Decizia care urmează a fi adoptată abrogă actuala decizie și instituie un nou cadru de reglementare, ca urmare a modificărilor legislative și a evoluțiilor tehnologice electronice din ultimii ani de pe piața serviciilor poștale.

Principalele modificări ale deciziei

Proiectul de deciziemodifică limita de greutate a coletelor, în acord cu reglementările în materie, de la 50 kg la 31,5 kg, și clarifică punctual situația persoanelor care revând serviciile poștale prestate de un furnizor de servicii poștale, inclusiv prin intermediul unor aplicaţii informatice disponibile pe o pagină de internet.

De asemenea, decizia actualizează lista serviciilor poştale, categoria serviciilor poştale reglementate distinct în afara sferei serviciului universal fiind restrânsă prin eliminarea serviciului schimbare destinație, întrucâtîn prezent acest tip de serviciunu mai este prestat de către furnizori conform particularităților stabilite în actualul regim de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poștale. Trebuie menționat faptul că, deși acest serviciu nu se va mai regăsi individualizat distinct ca serviciu poștal principal, va putea fi furnizat în continuare ca o caracteristică suplimentară a altui serviciu poștal.

Conform prevederilor legale privind simplificarea procedurilor administrative în relația dintre beneficiarii de servicii publice și administrația publică, solicitanții/furnizorii înregistrați în România nu vor avea obligația să transmită unele documente, în măsura în care Autorității i se permite accesarea, respectiv verificareainformaţiilor necesare identificării acestora și a reprezentantului legal, în bazele de date administrate de alte autorităţi sau instituţii publice.

Transmiterea documentelor între ANCOM și furnizori, în contextul digitalizării, se va realiza printr-o modalitate unică de comunicare, rapidă și facilă, respectiv prin intermediul poștei electronice.

Totodată, actul normativ stabilește noi reguli și condiții pentru:

livrarea trimiterilor poștale pe baza unui cod alfanumeric (cod PIN) sau a semnăturii pe PAD și încadrarea acestor metode ca modalități suplimentare de identificare a destinatarului, la livrare;

furnizorii a căror activitate constă exclusiv în revânzarea serviciilor poștale, inclusiv prin intermediul unor aplicații informatice disponibile pe o pagină de internet;

utilizarea sistemelor automate de colectare/livrare a trimiterilor poștale (lockere), prin reglementarea unor termene minime de păstrare la lockere în vederea ridicării trimiterii poștale, a unei proceduri de informare a utilizatorului cu privire la sosirea trimiterii poștale, avizarea în caz de neridicare a trimiterilor poștale, marcarea acestora etc.

 

Decizia stabilește termenele până la care furnizorii de servicii poștale vor trebui să transmită ANCOM informări în legătură cu:

condițiile generale privind furnizarea serviciilor poştaleactualizate în conformitate cu modificările şi completările propuse prin proiectul deciziei supus consultării publice, până la data de 1 iulie 2024;

mărcile ori denumirile comerciale utilizate pentru furnizarea serviciilor poştale, până la data de 15 martie 2024;

datele de contact necesare unei comunicări eficiente în ceea ce privește soluţionareareclamaţiilor primite de la utilizatori, până la data de 15 martie 2024;

rețeaua poștală (puncte de acces/contact fixe deservite de personal, sisteme automate de colectare/livrare, alte clădiri aparținând rețelei poștale), până la data de 15 aprilie 2024.

 

Proiectul de decizie dezbătut urmează a fi adoptat și transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României, intrarea în vigoare fiind stabilită la data publicării.

 

ANCOM este institutia care promoveaza interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurentei si inovatiei pe pietelecomunicatiilor electronice si serviciilor postale, administrarea pro-competitiva a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotatie si resurse tehnice asociate), incurajareainvestitiilor eficiente in retele si infrastructuri si promovarea conectivitatii ultrarapide. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitatiwww.ancom.ro,www.portabilitate.ro si www.veritel.ro. Pentru a testa si monitoriza calitatea serviciului de internet, accesatiwww.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localitatilor, drumurilor nationale si judetene din Romania, accesatiwww.aisemnal.ro.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu