Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 15 decembrie 2023

Sănătatea Comportamentală prin Rețeaua Comunitară ”Ai grijă de sănătatea ta!”, proiect de educație sanitară în 20 de comunități

Proiectul ”Sănătatea Comportamentală prin Rețeaua Comunitară  - Ai grijă de sănătatea ta!” a fost lansat astăzi, la Palatul Victoria, în cadrul unui eveniment organizat de Cancelaria Prim-ministrului României, în colaborare cu Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate.

Proiectul propune un model de medicină a stilului de viață (sănătate comportamentală) pentru prevenirea unor patologii cu impact negativ în indicatorii de sănătate din România (de exemplu:

diabet, boli cardiovasculare, cancere). Punerea lui în practică va fi realizată de o echipă multidisciplinară (rețea) de profesioniști în sănătate și din domeniul social, care va acționa astfel încât îngrijirea corpului și educarea minții populației din comunitățile deservite să fie strâns conectate.

Evenimentul deschide dialogul dintre specialiștii din toate domeniile vizate (medici de familie, asistenți medicali comunitari, farmaciști, asistenți sociali, psihologi) și autoritățile centrale, județene și locale, care pot contribui la modelarea proiectului, evaluarea și viitoarea lui extindere și, astfel, la consolidarea rolului prevenției și al educației pentru sănătate în România.

„Lansarea unui proiect care conține aceste două componente – educația și sănătatea, extrem de importante pentru societatea românească - arată că poate exista un parteneriat real între administrație, ONG-uri, profesioniști din sănătate, pentru găsirea celor mai bune soluții pentru cetățeni. Sunt convins că proiectul lansat astăzi va aduce plusvaloare, mai ales în comunitățile care au acces mai greu la infrastructura medicală modernă și va reprezenta, totodată, un model de urmat și de alții. Vă felicit pentru inițiativă și vă asigur de tot sprijinul Guvernului pentru implementarea proiectului!”, a afirmat Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei prim-ministrului, în deschiderea evenimentului.

Context:

Dezvoltarea structurală a prevenției și a medicinei stilului de viață, pe care pune accentul proiectul, este cerută de indicatorii de sănătate din România, precum speranța de viață la naștere, rata mortalității evitabile sau prin cauze tratabile, care clasează România pe ultimele poziții la nivel european. Ultimul raport al Comisiei Europene (”Profilul de țară în ceea ce privește sănătatea România, 2021”), scoate în evidență și faptul că aproape jumătate din totalul deceselor din România în 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, care includ consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool și nivelul scăzut de activitate fizică. 

Proiectul Sănătatea Comportamentală prin Rețeaua Comunitară ”Ai grijă de sănătatea ta!” va acționa în 20 de comunități din 7 județe - Buzău, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman.

El este derulat de către Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate și este finanțat în cadrul Programului competitiv de granturi regionale „Solutions for Healthy Communities Grant” al MSD.

 

 

Biroul de presă al Guvernului 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu