Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 15 decembrie 2023

În cele 11 luni ale acestui an, peste 1.400 de persoane au participat la programul de integrare

 

În ceea ce privește activitatea de integrare a persoanelor cu o formă de protecţie şi a altor categorii de persoane, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie a.c., specialiștii în domeniul azilului au asigurat participarea la

programul de integrare pentru 1.457 de persoane.

 

Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Rădăuți: Dăruim bucurie - Proiectul “Din suflet pentru suflet“

 

Procesul de integrare în societatea noastră pentru persoanele cazate în centrele specializate în domeniul protecției internaționale este complex și de durată.

 

Pentru a facilita acest lucru, la data de 7 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Rădăuți (CRPCSA Rădăuți) au organizat o activitate tematică cu scopul de a familiariza persoanele cazate în centru cu tradițiile românești din preajma sărbătorilor de iarnă.

 

Activitatea a avut loc la unitatea de învățământ GPP “PINOCHIO” structură a Grădiniței cu Program Prelungit ”Prichindelul” din Rădăuți, în cadrul Proiectului "Din suflet pentru suflet" dezvoltat de C.R.P.C.S.A. Rădăuți și Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR), respectiv Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom).

 

În cadrul activității, preșcolarii au confecționat împreună cu copiii din centru ornamente pentru Bradul de Crăciun, pe care l-au împodobit în cântul colindelor. Munca le-a fost răsplătită cu cadouri pregătite sub brad.

Cu toții știm că fiecare lună din an are specificul ei, însă ultima lună vine cu multă emoție și dorința de a face bine, de a aduce bucurie în sufletele pe care nu doar copiii le simt în această perioadă, ci și adulții care lucrează cu copiii.

 

A fost o zi plină de zâmbete și bucurie!

 

O zi mai târziu (8 decembrie a.c.), o parte din solicitanții de azil și refugiații din cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil București, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Imigrări și ai organizațiilor partenere - Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR), respectiv Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom), au participat la împodobirea Bradului de Crăciun, precum și la alte activități specifice sărbătorilor din această perioadă.

 

În zilele noastre împodobirea Bradului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini atât în mediul rural cât și în cel urban, odată cu așteptarea în seara de Ajun a lui Moș Crăciun. În povestirile părinților noștri, de cele mai multe ori bradul era adus de Moș Crăciun, atunci când copiii dormeau.

 

 

Vin sărbătorile! Bucuria împodobirii bradului împărtășită solicitanților de azil și beneficiarilor unei forme de protecție internațională din Centrul Galați

 

La data de 12 decembrie a.c., 20 de persoane cazate în centru, împreună cu colegii noștri din cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Galați, au luat parte la o activitate premergătoare Crăciunului.

 

Astfel, în timp ce pe fundal răsunau colinde, persoanele cazate în centru, au împodobit bradul de Crăciun cu diferite decorațiuni, iar pe crenguțele de brad, fiecare persoană a adăugat și o dorință scrisă.

 

De asemenea, ieri, solicitanții de azil și beneficiarii unei forme de protecție internațională au fost însoțiți de către colegii noștri din cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Giurgiu într-o excursie în Municipiul București, unde au vizitat Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, precum și alte obiective turistice și culturale.

 

Activitatea a fost realizată cu sprijinul reprezentanților din cadrul Asociației Ecumenice a Bisericilor din România (AIDROM), Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și Fundației Consiliului Național Român pentru Refugiați (CNRR).

 

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu