Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 12 decembrie 2023

NOI ACȚIUNI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI

 POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI DIN BOTOȘANI AU LEGITIMAT 16 STRĂINI ÎN CADRUL UNEI ACȚIUNI, ÎN COOPERARE CU POLIȚIȘTI DIN CADRUL INSPECTORATULUI JUDEȚEAN DE POLIȚIE BOTOȘANI

Trei societăți comerciale din municipiul Botoșani au fost verificate ieri de polițiștii de imigrări, în cooperare cu polițiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani. 16 străini au fost legitimați.

La data

de 7 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Botoșani, în cooperare cu polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul de Ordine Publică au desfășurat, în municipiul Botoșani, o acțiune pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale.

 

Au fost verificate trei societăți comerciale, dintre care două au ca domeniu de activitate Restaurante, iar una Hoteluri și alte activități de cazare.

 

În acest context au fost legitimați 16 străini, toți bărbați, cu vârste cuprinse între 24 și 37 de ani. Dintre persoanele legitimate, nouă sunt din Bangladesh, cinci sunt din  Nepal, iar două din Sri Lanka.

 

Din verificări a reieșit că persoanele în cauză au intrat legal în România, în scop de angajare în muncă, iar în urma verificărilor nu au fost constatate încălcări ale legislației în domeniu.

 

Străinilor le-au fost reamintite prevederile O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare, respectiv drepturile și obligațiile pe care le au pe teritoriul României, dar și riscurile și consecințele la care se expun  în cazul în care intenționează să părăsească ilegal teritoriul României.

 

În conformitate cu articolul 3 din actul normativ mai sus menționat, străinii au următoarele drepturi:  

Ø Străinii care locuiesc legal în România se bucură de protecţia generală a persoanelor şi a averilor, garantată de Constituţie şi de alte legi, precum şi de drepturile prevăzute în tratatele internaţionale la care România este parte.

 

Ø Străinii aflaţi legal în România se pot deplasa liber şi îşi pot stabili reşedinţa sau, după caz, domiciliul oriunde pe teritoriul României.

 

Ø Străinii care locuiesc legal în România şi părăsesc temporar teritoriul statului român au dreptul de a reintra pe toată durata valabilităţii permisului de şedere.

 

Ø Pot beneficia de măsuri de protecţie socială din partea statului, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, numai străinii cu reşedinţa sau domiciliul în România.

 

Ø Străinii cărora li s-a eliberat un document de către Oficiul Român pentru Imigrări au dreptul de a verifica datele personale înscrise în acesta şi, când este cazul, să solicite corectarea sau eliminarea unor date care nu corespund realităţii.

 

Ø Străinii cuprinşi în învăţământul de toate gradele au acces, fără restricţii, la activităţile şcolare şi de instruire în societate.

 

De asemenea, în conformitate cu articolul 4 din același act normativ, străinii au și obligații:

 

Ø Pe timpul şederii în România străinii sunt obligaţi să respecte legislaţia română.

 

Ø Străinii nu pot organiza pe teritoriul României partide politice ori alte organizaţii sau grupări similare acestora şi nici nu pot face parte din acestea, nu pot ocupa funcţii şi demnităţi publice şi nu pot iniţia, organiza sau participa la manifestaţii ori întruniri care aduc atingere ordinii publice sau securităţii naţionale.

 

Ø Străinii aflaţi pe teritoriul României sunt obligaţi să respecte scopul pentru care li s-a acordat dreptul de a intra şi, după caz, de a rămâne pe teritoriul României, să nu rămână pe teritoriul României peste perioada pentru care li s-a aprobat şederea, precum şi să depună toate diligenţele necesare pentru a ieşi din România până la expirarea acestei perioade.

 

Ø Străinii care intră pe teritoriul statului român sau care ies de pe acesta au obligaţia de a se supune controlului pentru trecerea frontierei de stat, potrivit legii.

 

Ø Străinii aflaţi pe teritoriul României au obligaţia de a se supune, în condiţiile legii, controlului organelor de poliţie şi al celorlalte autorităţi publice competente în acest sens.

Ø Străinii au obligaţia de a se supune amprentării şi fotografierii, în situaţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

 

DOI BĂRBAȚI DIN TURCIA DEPISTAȚI  CU ȘEDERE ILEGALĂ ÎN JUDEȚUL DÂMBOVIȚA

 

Polițiștii de imigrări din Dâmbovița,în urma acțiunilor întreprinse, au depistat doi bărbați, în vârstă de 39 de ani, din Turcia, care nu au părăsit teritoriul României la expirarea perioadei legale de ședere. Pe numele acestora au fost emisedecizii de returnare cu termen de plecare voluntară în 15 zile. De asemenea, străinii au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare totală de 800 lei.

 

Poliţiştii din cadrul Biroului pentru Imigrări al Judeţului Dâmboviţa au desfăşurat, la data de 9decembrie a.c., o acțiune cu forțe proprii pe linia combaterii şederii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.

 

Astfel, în cadrul activităților întreprinse, polițiștii de imigrări au depistat doibărbați de 39 de ani,din Turcia, care nu mai îndeplineau condiţiile şederii pe teritoriul României.

 

În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că persoanele în cauzăau intrat legal în România, însă la expirarea vizei nu au părăsit teritoriul țării noastre.

 

Ca urmare a celor constatate, polițiștii de imigrări au emis pe numele acestora decizii de returnare prin care sunt obligați să părăsească teritoriul României în termen de 15 zile.

 

Totodată, cetățenii turci au fost sancționați contravențional, cu amenzi în valoaretotală de 800lei, în conformitate cu prevederileO.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată cu modificările și completările ulterioare.

 

BIROUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI DÂMBOVIŢA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu