Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 20 decembrie 2023

Cultura, media și jurnalismul constructiv la Universitatea Politehnica Timișoara

 

Mass-media este parte integrantă semnificativă a culturii și totodată este instrumentul principal care mijlocește contactul cetăţenilor cu evenimentele culturale existente în comunitate, motiv pentru care și pe parcursul anului 2023 Universitatea Politehnica Timișoara a avut o strânsă legătură cu reprezentanţii acesteia.

Odată cu

finalizarea unuia dintre cele șapte proiecte finanţate prin granturi EEA și norvegiene prin apelul Timișoara Capitală Europeană a Culturii,  în care UPT este promotor, respectiv proiectul Timișoara  - de la Capitală Europeană a Culturii la orașul viitorului. Proiectează viitorul orașului tău, ca o încununare a acestei bune legături, dar și ca nevoie de a contribui la găsirea de soluţii de colaborare viitoare prin proiecte comune, s-a realizat, la Biblioteca UPT, dezbaterea cu tema:  „Cultura, media și jurnalismul constructiv”.

Evenimentul s-a derulat în colaborare cu Qub TV, televiziune care prin 60% din conţinutul editorial abortează tema culturii și educaţiei. Pentru acest eveniment, au fost trimise peste 75 invitaţii spre oameni de presă și spre oameni de cultură. Totodată, la eveniment au fost invitaţi reprezentanţi (cadre didactice și studenţi) ai Facultăţilor de Ştiinţe ale Comunicării din cadrul UPT și de Ştiinte Politice, Filozofie și Ştiinţe ale Comunicării, ale UVT.

Alături de reprezentanţi ai echipei de proiect, la discuţii au luat parte Ilie Sîrbu, președinte al  Asociaţiei Salvaţi Patrimoniul Timișoarei și inventatorul Remi Rădulescu, președintele Societăţii Inventatorilor din Banat, asociaţii care au fost implicate activ în implementarea a 6 din cele 7 proiecte ale UPT menţionate. Istoricul Ioan Haţegan, om de cultură și om de presă deopotrivă, a onorat cu prezenţa și a făcut o incursiune în istoria jurnalismului românesc, punctând tranziţia de la media comunistă la cea post-revoluţie, marcată de transformarea realizată prin dezvoltarea tehnologiei și apariţia internetului.

Moderator al evenimentului a fost Corina Gluhovschi, din partea QubTV, care a oferit sprijin în organizarea acestuia, și care i-a provocat pe Dan Mircea Opriș și Ţîntă Cosmin (ecopolitica.ro) , Dumitru Liviu (Radio Timișoara) și  Ramona Băluţescu (infotimisoara.ro) la discuţii intense și productive legate de tabloul actual al mass mediei locale, dar și punctarea de soluţii viitoare de colaborare a reprezentanţilor media pentru promovarea proiectelor culturale.

Acest eveniment este ultimul programat în cadrul proiectului  Timișoara  - de la Capitală Europeană a Culturii la orașul viitorului. Proiectează viitorul orașului tău, după ce pe parcursul anului 2023, prin acest proiect s-au desfășurat: vizite bilaterale (în România și Norvegia), expoziţia „Proiectează viitorul orașului tău” (care a reunit lucrări realizate de elevi și studenţi ce au dorit să își exprime viziunea vizavi de orașul viitorului), un curs pe tema reevaluării resurselor orașului pentru un viitor sustenabil, o masă rotundă, o deplasare în Sibiu (fostă capitală europeană a culturii în 2007) și un hackaton. De asemenea, prin acest proiect a fost finanţată tipărirea unor albume cu conţinutul expoziţiei culturii bănaţene realizată de către Asociaţia Inventatorilor din Banat și expusă în Biblioteca Universităţii Politehnica Timisoara.

Proiectul Timișoara de la Capitala Culturală de astăzi la orașul viitorului. Proiectează viitorul orașului tău beneficiază de un grant in valoare de 48.368,01 euro din Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin graturile SEE si Norvegiene.

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro .

Mai multe detalii privind implementarea proiectului pot fi obținute de la directorul de proiect, ș.l.dr.ing. Rareș Hălbac Cotoară Zamfir, de la Facultatea de Construcții a Universităţii Politehnica Timișoara (rares.halbac-cotoara-zamfir@upt.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu