Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 12 decembrie 2023

Incheiere activități Screening TB, în judetul Caraș-Severin

Reprezentanții proiectului POCU 4.9 - „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, respectiv

Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate a trimis o scrisoare de mulțumire Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin, celor implicați în implementarea proiectului POCU 4.9: „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”. DSP Caraș-Severin esta una dintre cele patru instituții similare din patru județe, care a primit o astfel de recunoaștere.

”Prin intermediul acestei adrese dorim să ne exprimăm recunoștința pentru implicarea activă în mobilizarea și informarea beneficiarilor direcți – populația vulnerabilă din Județul Cara-Severin, cu scopul de a încuraja participarea la caravana de screening dedicată sănătății plămânilor și depistării timpurii a tuberculozei, se sspune în scrisoarea adresată instituției noastre. Această caravană, cunoscută sub numele de Screening TB, reprezintă un pilon esențial al celui mai amplu proiect de depistare activă a tuberculozei desfășurat în România în ultimele trei decenii: proiectul POCU/4.9/225/117426, intitulat Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente. Acest proiect este finanțat cu resurse europene și este implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din București, cu sprijinul Ministerului Sănătății și a altor șase organizatii neguvernamentale, inclusiv Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate. Participarea activă a reprezentanților autorităților publice dar și a medicilor de familie, la evenimentele și acțiunile desfășurate în cadrul acestei inițiative, demonstrează o profundă responsabilitate și angajament în abordarea problemelor cu care se confruntă populația ce are acces limitat la servicii medicale specializate. Prin participarea în acest proiect s-a confirmat încă o dată rolul deosebit de important pe care asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari îl au în medierea accesului populației vulnerabile la servicii de sănătate adecvate nevoilor acestora.(...) Implicarea tuturor actorilor publici și privați din județul dvs. în implementarea acestui proiectreprezintă un model pentru toate comunitățile aflate în situații similare, amenințate de lipsa accesului la servicii medicale. Aceste acțiuni de conștientizare și intervenție pozitivă contribuie semnificativ la prevenirea și controlul tuberculozei în România.”

Potrivit autorilor scrisorii, în judetul Caraș-Severin au participat 1599 persoane la screening, din 12 localități, respectiv: Armeniș, Băuţar, Coroni, Domașnea, Glimboca, Lăpușnicu Mare, Măureni, Rusca Montană, Sichevița, Slatina-Timiș, Socol, Zorlenţu Mare. Dintre aceștia, în baza scoring-ului realizat de programul de inteligență artificială aflat în dotarea caravanelor de screening, care a analizat radiografia pulmonară efectuată, a fost identificat un număr de 132 suspecți, cărora li s-a recoltat sputa. Dintre aceștia a fost confirmat cu tuberculoză un număr de șapte persoane.

         Județul Caraș-Severin are o incidență a tuberculozei în 2022 de 49,9 cazuri la 100.000 de locuitori iar media națională este de 46,1. Din populația eligibilă care s-a prezentat la screening, un număr de 356 persoane a primit, totodată, trimiteri la investigații de specialitate pentru diverse alte condiții pe care Rx-ul efectuat le-a evidențiat, cum ar fi: opacități pulmonare, pleurale, diafragmatice, paracardiace, subclaviculare etc; pneumotorax, fibroză pulmonară accentuată, cardiomegalie și altele. Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii. Mobilizarea populației, mai ales a populației la risc, atunci când se realizează astfel de programe de screening, precum și urmărirea diagnosticării și a tratamentului complet odata ce această boală este identificată este unica soluție pentru a putea reduce incidența acestei boli în populație, având în vedere caracterul contagios al acestei afecțiuni, datele existente arătând ca, în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă zece cazuri nediagnosticate. Tuberculoza se vindecă, dar este nevoie să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei.

La nivel mondial, conform datelor OMS anunțate în 24.03.2023, astfel de programe au dus la salvarea a 74 milioane de vieți (din 2000). În 2021, 10,6 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de TBC, și 1.6 milioane au murit din cauza acestei boli, tuberculoza fiind una din primele zece cauze de mortalitate, fiind, totodată, considerată cea mai ucigătoare boală infecțioasă. Datele statistice ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că, la nivel mondial, în fiecare zi aproape 4.500 de vieți omenesti se pierd din aceasta cauză, iar alți aproximativ 30.000 de oameni se îmbolnavesc.

Cu toate progresele înregistrate în ultimii 20 de ani, România încă este pe primul

loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri noi și recidive de tuberculoză înregistrate anual.

”În cadrul prezentului program de screening, cu sprijinul a trei caravane de screening și a unui număr de peste 100 de experți implicați la nivel național și local, intervențiile de screening au ajuns la un număr de peste 85.000 de persoane din care 1599 în județul Caraș-Severin. Vă mulțumim pentru sprijinul dvs și vă invităm să fiți alături de noi si în alte demersuri care adresează sănătatea publică”, se conchide în scrisoarea adresată DSP Caraș-Severin, semnată de dr. Dana Fărcășanu și dr. Ioana Dărămuș, președinte executiv, coordonator activități, partener CPS.

 

 

 

COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu