Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
joi, 17 august 2023
Susţinem alegerea informată a pacienţilor cronici pentru vaccinare!
În 2018, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice aducea pentru prima data în discuţie noţiunea de vaccinare pe durata intregii vieti pentru adulţi în general şi pentru pacienţi cronici, fiind un grup aflat la risc.
De ce pentru ei? Pentru ca sunt cei mai vulnerabili la infecţii şi au nevoie de protecţie.
Am explicat atunci ca vaccinarea antigripală pentru persoanele cu afecţiuni cardiace reduce cu 50% riscul de deces prin infarct. Si ca adulţii cu diabet sau boală cardiacă cronică sunt de 4 ori mai predispuşi decât cei sănătoşi să dezvolte boală pneumococică.
Era înaintea pandemiei, iar ce s-a întâmplat in anii următori ne-a aratat clar ca pacienţii cronici au cel mai mare risc de complicaţii care pot duce la probleme grave sau chiar la deces.
După 5 ani in care am cerut de mai multe ori o politica publica care sa asigure accesul pacienţilor cronici la vaccinare pe durata întregii vieţi prin compensare. In final, am ajuns la momentul in care pentru prima data pacienţii cronici vor putea alege sa se vaccineze.
De ce? Pentru ca pana acum nu o puteau face pentru ca nu îşi permiteau sa îşi cumpere vaccinul. Acum nu îi va obliga nimeni, doar ca vor putea opta.
Schema de vaccinare pentru un pacient oncologic poate ajunge si la suma de 4000 ron, suma care nu şi-o permit cei mai mulţi.
Ne dorim sa avem o strategie de vaccinare normala, care sa cuprinsa educaţie şi acces prin compensare. Acces nu înseamnă şi nici nu are cum sa însemne obligativitate ci posibilitatea de a alege, pe care romanii de fapt nu o au de multe ori pentru ca nu îşi permit.
Ar mai trebui sa învăţam din exemplele unor tari precum Australia, care a eradicat cancerul de col uterin prin vaccinare. Acelaşi cancer care la noi are o rata extrem de mare de deces.
Fiecare decide pentru el cum se protejează sau la ce servicii medicale apelează, însă nimeni nu are dreptul sa îngrădească accesul la programe de prevenţie, cum este vaccinarea.
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România susţine accesul pacienţilor cronici la vaccinare prin compensare, dar şi un mod simplu de organizare procesul de vaccinare atât la medicii de familie, cat şi medicii specialişti.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu