Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 23 august 2023

90 de zile! Este perioada minimă în care un șofer depistat la volan sub influența alcoolului își pierde dreptul de a conduce pe drumurile publice

Cel puțin 90 de zile. Aceasta este perioada de timp minimă în care un șofer depistat la volan, sub influența alcoolului, își pierde dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice

În România, toleranța față de conducerea autovehiculelor sub influența alcoolului este 0. Începând de la valoarea de 0,01 mg/l alcool pur în aerul expirat, valoare determinată în urma testării cu aparatele etilotest sau etilometru, și până la valoarea de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapta este sancționată contravențional, cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei. În plus, conducătorului auto i se suspendă dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, i se reține permisul de conducere și i se eliberează dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație. 

În cazul unui accident rutier, suspendarea se aplică pentru 120 de zile.

În aceste cazuri, nu se mai aplică reducerea perioadei de suspendare, dar testarea pentru redobândirea permisului de conducere rămâne obligatorie.

În schimb, dacă valoarea indicată în urma testării cu aparatele din dotarea poliției, omologate și certificate metrologic, depășește 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapta este pedepsită de legea penală și este prevăzută de Codul penal la art. 336 -"conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe".

Conform procedurii, conducătorul auto depistat în această situație este condus la cea mai apropiată unitate medicală, unde i se prelevează mostre biologice.
Dacă refuză prelevarea acestor probe, fapta acestuia este încadrată ca infracțiune, prevăzută de Codul penal la art. 337 -"Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice".

Atât în cazul conducerii sub influența alcoolului având o valoare de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, cât și în cazul conducerii sub influența substanțelor psihoactive, polițiștii întocmesc un dosar de cercetare penală, iar urmărirea penală se efectuează sub coordonarea procurorului. Dreptul de a conduce se suspendă, în funcție de caz, cel puțin până la finalizarea dosarului penal. În cazul condamnării, se dispune anularea permisului pentru o perioadă de 1 an, cel condamnat fiind pasibil și de aplicarea unei interdicții de a conduce, pe o perioadă de timp decisă de instanța de judecată.

În plus, recent, legislația a fost modificată, iar cei condamnați pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis de conducere nu vor beneficia de suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dacă în urma acestor fapte au provocat un accident rutier soldat cu deces.

Dincolo de aceste consecințe juridice, riscurile unei astfel de alegeri pot fi dintre cele mai grave pentru siguranța circulației pe drumurile publice și implicit, pentru viața participanților la trafic. 

Polițiștii din Caraș-Severin acționează în permanență pentru siguranța circulației pe drumurile publice, în primele 7 luni desfășurând peste 300 de acțiuni pentru depistarea celor care conduc autovehicule sub influența alcoolului și a substanțelor psihoactive. 

Două astfel de cazuri au fost constatate luni, în data de 21 spre 22 august:

Astfel, în 22 august, la ora 01.44, polițiști de la Poliția Municipiului Reșița au oprit pentru control, pe strada Petru Maior, din municipiu, un autoturism condus de un bărbat de 52 de ani, care avea o alcoolemie de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

Un alt bărbat de 40 de ani, din Bocșa, a fost depistat ieri-noapte, la ora 01.20, după ce a condus un autoturism având o alcoolemie de 0.88 mg/l alcool pur în aerul expirat și fără a deține permis de conducere, acesta răsturnându-se cu autoturismul în afara părții carosabile. 

Ambii bărbați au fost conduși la spital, unde le-au fost prelevate mostre biologice, iar polițiștii au întocmit dosare penale și continuă cercetările. 

Nu vă asumați niciun risc, consecințele pot fi iremediabile și ireversibile! Nu conduceţi vehicule dacă ați consumat alcool, sub influența drogurilor sau a medicamentelor care afectează capacitatea de a conduce ori dacă vă simțiți obosiți!

Nu conduceţi autovehicule dacă nu dețineți permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul ori dacă aveți dreptul de a conduce suspendat sau anulat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu