Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 11 august 2023

Accesul la serviciile medicale de prevenţie

Pentru a veni în sprijinul persoanelor neasigurate şi asigurate, reglementările din actele normative aplicabile sistemului asigurărilor sociale de sănătate (Hotărârea de Guvern nr. 521/ 2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum şi Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 1857/ 441/ 2023 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/ 2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare), în ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, au ca obiectiv prioritar asigurarea accesului la serviciile medicale de prevenţie.

În contextul celor de mai sus în cadrul pachetului minimal şi pachetului de bază în asistenţa medicală primară se disting următoarele servicii de prevenţie:

I. Consultaţii preventive periodice active oferite persoanelor cu vârsta între 0 - 18 ani:
Investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie sunt:
A. Vârsta cuprinsă între 2 ani şi 5 ani inclusiv:
1. Pentru screeningul anemiei: - Hemoleucograma completă - Feritină
2. Pentru screeningul rahitismului:
- Calciu seric total - Calciu ionic seric - Fosfor - Fosfatază alcalină

B. Vârsta cuprinsă între 6 ani şi 9 ani inclusiv
Pentru screeningul sindromului dismetabolic pentru copii cu indicele de masă corporală - (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială
- Proteine totale serice - LDL colesterol - Trigliceride serice - Glicemie - TGP - TGO - TSH - FT4

C. Vârsta cuprinsă între 10 ani şi 17 ani inclusiv
1. Pentru profilaxia sindromului dismetabolic pentru indice de masă corporală - (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială
- LDL colesterol - Trigliceride serice - Glicemie - TGP - TGO - TSH - FT4

2. Pentru screening BTS (după începerea vieţii sexuale)
- VDRL sau RPR

3. Pentru screeningul anemiei pentru persoane de sex feminin:
- Hemoleucograma completă - Feritină

ÎI. Consultaţii preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic:
Investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie sunt:

A. pentru adultul asimptomatic cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 ani
- Hemoleucogramă completă - VSH - Glicemie - Colesterol seric total - LDL colesterol
- Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe - TGO - TGP
- Determinarea raportului albumină /creatinină în urină (RACU)

B. Pentru femeia cu vârsta între 18 şi 39 ani care planifică o sarcină
- Senologie imagistică - examen Babeş-Papanicolau la 2 ani - VDRL sau RPR

C. Pentru adultul asimptomatic cu vârsta de 40 de ani şi peşte
- Hemoleucogramă completă - VSH - Glicemie - Colesterol seric total - LDL colesterol
- Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe - PSA la bărbaţi
- TGO - TGP -determinarea raportului albumină/ creatinină în urină (RACU)
- Senologie imagistică, TSH şi FT4 la femei

III. Consultaţii preventive de depistare precoce a unor afecţiuni cronice pentru persoane cu vârsta între 40 şi 60 ani:

Investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie sunt:
- Hemoleucogramă completă - VSH - Glicemie - Colesterol seric total - LDL colesterol
- Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe - PSA la bărbaţi
- TGO - TGP -determinarea raportului albumină/ creatinină în urină (RACU)
- Senologie imagistică, TSH şi FT4 la femei

IV. Consultaţii preventive de depistare precoce a unor afecţiuni cronice pentru persoane cu vârsta de peste 60 de ani:

Investigaţiile paraclinice recomandate pentru adultul cu vârsta de peste 60 de ani, pentru depistarea precoce a unor afecţiuni sunt următoarele:
- Hemoleucogramă completă - VSH - Glicemie - Colesterol seric total - LDL colesterol
- Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe - examinare DXA
- PSA la bărbaţi - TGO - TGP - determinarea raportului albumină/ creatinină urinară
- Senologie imagistică, examen Babeş - Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice, TSH şi FT4 la femei

Evaluarea complexă a riscului individual în funcţie de vârstă/ sex se realizează prin consultaţie investigaţii specifice pe grupe de vârstă/ sex, în funcţie de decizia medicului.

Aducem în atenţie faptul că medicul de familie stabileşte ce investigaţii paraclinice sunt necesare din lista de investigaţii aferentă fiecărui tip de consultaţie de prevenţie (prevăzută în Anexa 1 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 1857/ 441/ 2023), dacă în anul în care se acordă consultaţii preventive de evaluare a riscului individual, nu a efectuat investigaţiile apreciate ca fiind necesare.

Pentru recomandarea de investigaţii paraclinice persoanelor neasigurate, medicul de familie nu va utiliza formularul de recomandare utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, având în vedere că investigaţiile paraclinice nu se decontează din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Prin urmare, unui pacient îi pot fi recomandate un număr diferit de investigaţii paraclinice în urma consultaţiei de prevenţie acordate de către medicul de familie, ca o consecinţă a actului medical propriu.

  • Casa de Asigurări de Sănătate Tulcea



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu