Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 7 aprilie 2022

Incendierea şi îngroparea deşeurilor devin infracţiuni

 

Executivul a aprobat astăzi, în şedinţa de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deşeurilor. Una dintre principalele prevederi ale actului normativ se referă la incriminarea unor fapte cu impact semnificativ asupra mediului, calităţii aerului şi sănătăţii populaţiei.

Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, incendierea sau îngroparea deşeurilor constituie infracţiuni şi se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, a fost definită în lege acţiunea de abandonare a deşeurilor, pentru care există o sancţiune contravenţională atât pentru persoane fizice cât şi juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice şi de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice), care însă nu era aplicată corespunzător din cauza lipsei unei reglementări clare a respectivei acţiuni.

"Discuţia despre incriminarea acestor fapte nu este nouă. Încă de la începutul mandatului am considerat că, pentru cei care se fac vinovaţi de astfel de fapte, nu este suficientă o amendă, iar aceştia trebuie să fie traşi la răspundere penală. În acest sens, anul trecut am susţinut cu bună credinţă o iniţiativă parlamentară care viza acelaşi obiectiv. Din păcate, respectiva iniţiativă are lacune grave de tehnică legislativă, nu poate fi aplicată în forma propusă, iar iniţiatorii nu au demonstrat că ar avea o soluţie în acest sens. Între timp, fenomenul arderilor de deşeuri se intensifică şi autorităţile responsabile de aplicarea legii au nevoie de instrumente puternice pentru a putea combate acest fenomen. Este motivul pentru care am considerat că orice altă întârziere ar fi împotriva interesului public şi am decis să aprobăm aceste modificări prin ordonanţă de urgenţă. Începând de acum, unităţile de parchet din ţară, Poliţia şi Garda Naţională de Mediu au la dispoziţie cadrul legal pentru a stopa mafia arderilor ilegale de deşeuri din România", a declarat Barna Tanczos, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

De asemenea, a fost interzisă arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Pentru astfel de fapte amenzile se vor ridica la valori cuprinse între 7.000 şi 15.000 lei pentru persoanele fizice şi între 50.000 şi 100.000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea, aceleaşi sancţiuni îi vizează şi pe proprietarii terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea arderilor.

O altă prevedere importantă a ordonanţei de urgenţă defineşte cadrul legal pentru ca autorităţile publice locale (UAT, CJ, ADI) să poată expropria terenurile necesare pentru gestionarea integrată a deşeurilor. Modificarea legislativă înlesneşte preluarea terenurilor necesare dezvoltării sistemelor integrate de gestionare a deşeurilor, pentru care România primeşte finanţare europeană. Astfel a fost reglementată situaţia de realizare a procedurilor de expropriere pentru cauze de utilitate publică.

Actul normativ adoptat astăzi vizează şi reglementarea activităţilor de gestionare a deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti, prin preluarea de către sectoarele municipiului Bucureşti, de la Primăria Capitalei, a unei serii de competenţe referitoare la gestionarea deşeurilor. Este vorba despre activităţile de organizare a prelucrării, neutralizării şi valorificării materiale şi energetice a deşeurilor, de organizare a tratării mecano-biologice a deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare, precum şi de administrare a depozitelor de deşeuri şi/sau instalaţiilor de eliminare a deşeurilor municipale pe o perioadă determinată, stipulată în hotărârea consiliului local notificată Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Pentru realizarea unui echilibru între municipiul Bucureşti şi sectoare, competenţele preluate pot să revină Consiliului General al Municipiului Bucureşti la solicitarea expresă a acestuia din urmă.

Necesitatea acestei reglementări a apărut din faptul că municipiul Bucureşti se confruntă cu o situaţie complicată în ceea ce priveşte managementul deşeurilor, determinată de lipsa infrastructurii de tratare a deşeurilor şi a capacităţii de eliminare prin depozitare. În prezent, unitatea administrativ-teritorială a municipiului Bucureşti nu deţine un contract în vigoare cu niciun operator al unui depozit de deşeuri cu licenţă valabilă emisă de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, aşa cum prevede legea.

DIRECŢIA DE COMUNICARE, TRANSPARENŢĂ ŞI IT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu