Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 13 aprilie 2022

Dublă sărbătoare la TVR 2, Paştele pentru catolici şi Floriile pentru ortodocşi

 
Programe speciale la TVR 2 cu ocazia sărbătorii cu dublă însemnătate pentru creştini: prima zi de Paşte pentru romano-catolici şi Duminica Floriilor pentru ortodocşi.

În acest sfârşit de săptămână, TVR 2 a pregătit transmisiuni directe şi programe speciale dedicate ambelor sărbători creştine. Şi în acest an se respectă tradiţia, iar TVR 2 va transmite în direct de la Vatican atât slujba "Vigilia Pascala", cât şi mesajul Papei "Urbi et Orbi" de la balconul central al bazilicii "Sfântul Petru", cu ocazia Paştelui catolic.

Nu vor lipsi momentele muzicale speciale, precum concertul susţinut la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, "Rugă pentru Pace", programat vineri, 15 aprilie, de la ora 22:10. Vor interpreta Orchestra Metropolitană Bucureşti, Corul Accoustic şi soliştii Marta Sandu Ofrim, Maria Miron Sîrbu, Leonard Bernad, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Sâmbătă, 16 aprilie, de la ora 12:30, emisiunea "Cap Compas" dedică o ediţie specială pelerinajelor catolice care au loc la Ierusalim. Sub genericul "Miresme la mormânt", este prezentată fascinanta şi miraculoasa determinare a oamenilor de a ajunge la Ierusalim venind din depărtări şi, uneori, înfruntând greutăţi. Drumul creştinului la Ierusalim este în egală măsură jertfă şi bucurie iar din margine de cetate un prim popas poate fi pe urmele Sfântului Petru.

De la ora 20:00, TVR 2 va difuza documentarul "Umbria - Ţara lui Francisc". Francisc, Benedict, Clara, Valentin, Constanţiu, Herculan, Rita, Laurenţiu, Juvenalie, Lucia şi mulţi alţi sfinţi care au trăit de-a lungul veacurilor pe meleagurile Umbriei au conferit acestei regiuni, prin viaţă exemplară şi operă misionară, dimensiunea profund spirituală, mistică şi supranumele de "Tărâmul Sfinţilor". "Umbria - Ţara lui Francisc" este o călătorie pe urmele lui "Il Poverello di Assisi" prin frumoasele cetăţi medievale: Assisi, Norcia, Spoleto, Orvieto, Gubbio şi Perugia.

Ca în fiecare an, TVR 2 transmite în direct, slujbele dedicate Sărbătorii Pascale de la Catedrala "San Pietro" din Vatican. Sâmbătă, 16 aprilie, la ora 20.30, papa Francisc prezidează solemna "Vigilie Pascală" a Învierii Domnului. Duminică, 17 aprilie, pentru catolici este Duminica Învierii Domnului. La ora 13:00, din loja centrală a bazilicii San Pietro, Papa Francisc va adresa catolicilor din lume binecuvântarea "Urbi et Orbi", tradiţionalul mesaj pascal şi binecuvântarea apostolică. (Se transmite simultan pe TVR Moldova şi TVR Internaţional).

De Florii, de la ora 12.00, echipa emisiunii "Sănătate cu de toate" a pregătit o ediţie specială: "Vin Floriile cu soare!". În zi de sărbătoare, Larisa Avram, Bogdan Ghiţulescu şi Ana Maria Mîndu ne vor explica ce trebuie să facă credincioşii de Florii cu ramurile de salcie şi de ce este salcia considerată o plantă medicinală. Pentru că în această zi cei care au postit au dezlegare la peşte, vizităm în Ţara Dornelor o păstrăvărie tradiţională făcută pe apele repezi de munte. Avem nevoie de straie de sărbătoare, aşa că aflăm cum sunt făcute costumele populare la Tismana, iar în Maramureş, celebrul ceramist Dan Leş va povesti despre tradiţia dacică a modelarii lutului.

Pentru sărbătoriţii zilei, şi nu numai, echipa a pregătit o delicioasă reţetă de tort cu fructe de pădure şi ne invită să ne prindem într-o horă modernă pe muzica lui Horia Moculescu.

Florile noii generaţii ale folclorului românesc, de FLORII, LA "DRAG DE ROMÂNIA MEA!" Paul Surugiu Fuego şi echipa sa propun duminică, 17 aprilie, de la ora 15:00, o ediţie de colecţie, o gală de folclor care ne va purta prin mai multe zone ale ţării.

Din Ardeal soseşte frumoasa Oana Bozga Pintea, care alături de cântecul său povesteşte despre greutăţile unui artist tânăr care-şi susţine propriile producţii. Cu optimism, din Moldova, de la Botoşani, soseşte Loredana Călin, solista Ansamblului "Rapsozii Botoşanilor", care ne pofteşte la joc şi îşi aminteşte despre lecţiile de preţ învăţate de la celebrul Ioan Bocşa.

Maramureşul este reprezentat de Oana Font, o artistă iubită care ne încântă cu glasul său şi subliniază importanţa promovării în online a folclorului.

Bucovina este reprezentată de Andra Matei, care a pregătit premiere muzicale, iar Gorjul va fi adus în platou de Maria Beatrice Băndoiu, absolventă de pedagogie muzicală şi un artist implicat. Tânăra va povesti istoricul vechiului său costum popular şi va cânta. Tot din Gorj, vine şi o altă frumuseţe: Irina Maria Birou, care a pregătit melodii de suflet şi va vorbi despre importanţa premiilor pentru un artist.

Singurul cavaler invitat la "Drag de România mea!" vine din Oltenia. Este pe val, are melodii frumoase şi mult umor. Este vorba de talentatul Valentin Sanfira, care va fi supus de Fuego la deja celebrul "test al sincerităţii". ("Drag de România mea" se transmite simultan pe TVR Moldova şi TVR Internaţional).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu