InfoCons te informează cu privire la achiziţionarea peştelui şi produselor din peşte! Descarcă Aplicaţia GRATUITÄ InfoCons, află ce mănânci!
În duminica Floriilor, consumatorii care ţin Postul Mare al Paştelui, care de altfel este şi cel mai mare post din an, au dezlegare la peşte. Altfel spus, consumatorii care ţin post pot mânca peşte în această zi. Dar la ce trebuie să fie atenţi?! InfoCons vine în sprijinul acestora cu câteva informaţii utile de care aceştia pot ţine cont.
Sfaturi pentru achiziţionarea peştelui sau produselor din peşte:
- Acordaţi o atenţie sporită aspectului peştelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospeţime. Semenele neconformităţii produselor sunt: suprafaţa lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust şi miros modificate etc.
- Pentru produsele pescăreşti care sunt menite a fi comercializate vii (crap, şalău, scrumbie, păstrăv , homari, creveţi, crab etc) trebuie să fie prezente semnele de vitalitate. Este interzisă comercializarea peştilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viaţă ori sunt într-o stare de "agonie", prezintă rupturi, suprafaţă a pielii discontinue etc.
- Nu cumpăraţi peşte sau produse din peşte, dacă aveţi suspiciuni privind gradul de prospetime;
- Produsele pescăreşti trebuie păstrate, expuse la o temperatură optima, apropiată de punctul de topire al gheţii şi trebuie acoperite cu gheaţă.
- Asiguraţi-vă că produsele pe care le achiziţionaţi au etichetă, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate;
- Solicitaţi bonul fiscal la achiziţionarea peştelui şi a produselor din peşte, pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări;
- Pentru produsele pescăreşti care sunt preparate - fileuri, rondele, trunchiuri de peşte etc., atenţia trebuie îndreptată către culoarea, fermitatea şi mirosul acestora.
Produsele pescăreşti preparate care prezintă un miros şi un aspect modificat nu trebuie expuse şi comercializate.
- Icrele de peşte neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform şi o culoare specific specie de peşte de la care provin;
- Nu achiziţionaţi produse pescăreşti congelate care au un strat gros de gheaţă ori a căror glazure de gheaţă este discontinue, netransparentă şi cu un aspect murder;
- Produsele pescăreşti afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust şi miros de afumat, dar şi o culoare specific.
- Peştele şi produsele din peşte nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul nu poate să asigure toate condiţiile optime, atât din punctul de vedere al transportului, cât şi a modului de depozitare şi comercializare.
- Nu cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale / data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depaşită;
Scanează conservele de peşte cu Aplicaţia GRATUITÄ InfoCons!
Cu ajutorul aplicaţiei InfoCons, consumatorii afla rapid şi uşor ce scrie pe eticheta conservelor de peşte. Astfel, printr-o simplă scanare a codului de bare de pe conservele de peşte, consumatorii află:
- Alergenii;
- Ingredientele;
- Cantitatea de zahăr;
- Cantitatea de sare;
- Tipurile si numericul de E-uri (aditivi alimentari);
- Caloriile;
- Distanţa de alergare, mers sau pedalat pentru arderea caloriilor din produsul scanat.
Aplicaţia GRATUITÄ InfoCons este disponibilă pentru orice sistem de operare: IOS, Android şi Huawei.
" Se apropie duminica Floriilor, achiziţionăm şi consumăm peşte, dar am fost atenţi la modul în care este expus peştele? Comerciantul îndeplineşte condiţiile optime pentru depozitarea peştelui? Am fost atenţi la gradul de prospeţime indicat prin aspect, miros? Iar în cazul conservelor de peşte, am citit eticheta?! Descarcă Aplicaţia GRATUITÄ InfoCons şi află instant toate informaţiile de pe etichetele conservelor de peşte direct pe telefonul mobil!"
Sorin Mierlea- Preşedinte InfoCons
InfoCons - Organizaţie pentru Protecţia Consumatorilor
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu