Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 21 aprilie 2022

LA DATORIE PENTRU CA SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI SĂ FIE PRĂZNUITĂ ÎN SIGURANȚĂ

Pentru a ne bucura în liniște de Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului, peste 170 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin sunt la datorie, în medie, zilnic, în intervalul 22-25 aprilie, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea producerii oricăror evenimente antisociale.

Prioritatea polițiștilor atât în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, cât și în următoarea perioadă constă în prevenirea și descurajarea oricăror fapte de natură să tulbure liniștea și siguranța cetățenilor, precum și în asigurarea intervenției rapide în cazul

în care sunt sesizate evenimente de natură a periclita ordinea și siguranța publică.

În această perioadă sunt la datorie atât polițiști din structurile de ordine publică, cât și poliţişti de la structurile de poliție rutieră și poliție transporturi, iar în cadrul activităților curente sunt angrenați și polițiști de la celelalte structuri: investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

Polițiștii vor fi prezenți și în proximitatea lăcașurilor de cult de pe raza județului, în stațiunile turistice, precum și la manifestările cultural-artistice (rugi), organizate în perioada 24-26 aprilie în mai multe localități din județ, pentru a preveni orice fel de evenimente nedorite și pentru a fluidiza traficul rutier.

De asemenea, poliţiştii rutieri acționează cu toate mijloacele tehnice din dotare pentru monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice din județ, cu scopul de a preveni și a combate principalele cauze generatoare de accidente rutiere și a crește gradul de siguranță rutieră.

Ne dorim ca cetățenii județului să aibă parte de sărbători liniștite, fapt pentru care le recomandăm să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecție:

Manifestaţi grijă pentru bunurile proprii (geantă, portofel, telefon mobil) atunci când vă aflaţi în spaţii aglomerate (la cumpărături, în piaţă, bazar, lăcaşe de cult), pentru a nu deveni ţinta hoţilor de buzunare!

În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, verificați-vă geanta sau portofelul chiar în acel moment şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră! 

Dacă părăsiţi locuinţele în această perioadă, asiguraţi-vă că aţi încuiat bine uşile şi ferestrele, iar dacă locuiţi la curte, manifestaţi atenţie şi la anexele gospodăreşti.

Recomandăm conducătorilor auto şi nu numai, să circule cu atenţie, să respecte cu strictețe semnalizarea și normele rutiere şi semnalele poliţiştilor rutieri.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice, să reducă viteza de deplasare în zonele cu circulaţie intensă, să circule cu prudenţă sporită în momentul în care trec pe lângă grupuri de pietoni, să nu oprească autovehiculele în apropierea lăcaşelor de cult şi să respecte semnalele polițiștilor rutieri.

Pietonilor le recomandăm să circule pe trotuare, să traverseze strada numai prin locurile special amenajate trecerii pietonilor, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu staţioneze pe partea carosabilă.

Nu uitați, atitudinea preventivă vă poate salva din multe situaţii neplăcute!  

 

În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 - Apelul Unic de Urgenţă!


Sărbători liniștite tuturor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu