Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 5 aprilie 2022

ACŢIUNE PENTRU PREVENIREA ÎMBOLNĂVIRILOR PROFESIONALE DETERMINATE DE STRESUL PROFESIONAL

Pe tot parcursul anului 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin desfăşoară acţiuni de verificare în scopul prevenirii îmbolnăvirilor profesionale determinate de stresul profesional, acțiunea fiind concentrată pe 8 domenii de activitate considerate cu risc psihosocial crescut.

Grupul țintă îl constituie angajatorii din sectorul public și privat care desfășoară activități în următoarele domenii de activitate:

                        - industria alimentară – cod CAEN 10;

                        - industria textilă - cod CAEN 13;

              - producția de piese și accesorii pentru autovehicule – cod CAEN 293;

                        - comerț – cod CAEN 47;

                        - administrație publică – cod CAEN 84;

                        - învățământ – cod CAEN 85;

                        - sănătate – cod CAEN 86;

                        - activități de protecție și gardă – cod CAEN 8010.

Riscurile psihosociale sunt generate de conceperea, organizarea și gestionarea precară a activității, precum și de un context social necorespunzător la locul de muncă  cu rezultat negativ pe plan psihologic, precum stresul la locul de muncă, epuizarea sau depresia.

Printre condițiile de lucru care determină riscuri psihosociale se numără: volumul excesiv de muncă; cerințele contradictorii și lipsa de claritate privind rolul pe care îl are de îndeplinit lucrătorul; lipsa de implicare în luarea deciziilor care afectează lucrătorul și lipsa de influență asupra modului de desfășurare a activității; schimbările organizatorice gestionate necorespunzător; nesiguranța locului de muncă; comunicarea deficitară; lipsa de sprijin din partea conducerii sau a colegilor; hărțuirea psihologică și sexuală; violența din partea terților.

            Astfel, lucrătorii sunt confruntați cu stresul atunci când solicitările de la locul de muncă sunt prea mari, sau atunci când cerințele postului nu se potrivesc sau depășesc capacitățile, resursele sau nevoile lucrătorului, sau când cunoștințele sau abilitățile unui lucrător nu se potrivesc cu așteptările culturii organizaționale ale întreprinderii.

Impactul stresului asupra sănătății poate varia în funcție de răspunsul individual. Cu toate acestea, un nivel ridicat de stres poate contribui la dezvoltarea unor deficiențe legate de sănătate, inclusiv tulburări psihice și comportamentale, cum ar fi: epuizare, anxietate și depresie dar și alte deficiențe fizice: boli cardiovasculare și afecțiuni gastrointestinale.

Printr-o abordare corespunzătoare, stresul la locul de muncă poate fi prevenit și gestionat cu succes, indiferent de mărimea sau tipul întreprinderii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu