Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 1 aprilie 2022

ACŢIUNE DE VERIFICARE A MODULUI DE IDENTIFICARE A RISCURILOR CARE PROVOACĂ AFECŢIUNI MUSCULO-SCHELETICE

 

ACŢIUNE DE VERIFICARE A MODULUI DE IDENTIFICARE A RISCURILOR CARE PROVOACĂ AFECŢIUNI MUSCULO-SCHELETICE, PRECUM ŞI A MĂSURILOR LUATE DE ANGAJATORI ÎN VEDEREA PREVENIRII ACESTORA

Pe parcursul trimestrelor I-III din anul 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin desfăşoară

acţiuni de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecţiuni musculo-scheletice, precum şi a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora.

Obiectivele urmărite sunt:

-       furnizarea de informaţii legate de apariţia afecţiunilor musculo-scheletice la diferite locuri de muncă;

-       conştientizarea şi consultarea angajatorilor dar şi a lucrătorilor privind implementarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă;

-       conştientizarea lucrătorilor asupra riscurilor la care se expun urmare a apariţiei afecţiunilor musculo-scheletice.

Grupul ţintă al acţiunii îl reprezintă angajatorii şi lucrătorii din sectorul public și privat care  desfăşoară activităţi în următoarele domenii de activitate cu probabilitate mare de apariţie a acestui tip de afecţiuni:

-       asistență medicală și asistență socială – cod CAEN 86-88;

-       activități de transport și curierat – cod CAEN 52-53;

-       industria alimentară și a băuturilor – cod CAEN 10;

-       coafură și frizerie – cod CAEN 96.02;

-       sectorul construcțiilor – cod CAEN 41-42.

Amintim faptul că afecţiunile musculo-scheletice sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni de origine profesională, se dezvoltă în timp și sunt printre cele mai des întâlnite probleme de sănătate legate de muncă în Europa, afectând milioane de lucrători. Combaterea acestor afecțiuni contribuie la îmbunătățirea vieții lucrătorilor, aducând însă și beneficii economice evidente. Afecțiunile musculo-scheletice afectează spatele, gâtul, umerii și membrele superioare, dar și membrele inferioare. Problemele de sănătate variază de la disconfort și dureri minore până la afecțiuni medicale mai grave, care necesită concediu sau tratament medical. În cazurile cronice, pot duce chiar la handicap și la renunțarea la activitatea profesională.

De regulă, aceste afecțiuni nu au o cauză unică, ci sunt determinate de diverși factori care acționează combinat ca de exemplu: manipularea de greutăți, în special la aplecare și răsucire; mişcări repetitive sau energice; lipsa pauzelor sau a posibilității de a schimba poziția de lucru; poziţiile incomode şi statice; vibraţiile; iluminatul insuficient; mediile de lucru friguroase; şederea/statul în picioare pe perioadă îndelungată în aceeaşi poziţie; etc.

Măsurile generale de prevenire a afecțiunilor musculo-scheletice includ adaptarea configurației pentru îmbunătățirea pozițiilor de lucru ale lucrătorilor și dotarea acestora cu echipamente ergonomice, adaptate sarcinilor de lucru, astfel că lucrătorii trebuie instruiți cu privire la metodele corecte de lucru și riscurile ce pot apărea, iar munca trebuie planificată încât să fie evitat lucrul repetitiv sau prelungit în poziții necorespunzătoare.

În cazul lucrătorilor care suferă deja de afecțiuni musculo-scheletice, angajatorul trebuie să monitorizeze starea lor de sănătate și să asigure reabilitarea și reintegrarea acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu