Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 11 februarie 2021

Dinamica accidentelor de muncă în judeţul Caraş-Severin

În activităţile desfăşurate în cadrul sectoarelor de activitate sivicultură şi exploatare forestieră, de cele mai multe ori lucrătorii se confruntă cu un mediu de muncă neprielnic, condiţii de muncă dificile, cu factori de risc de accidentare cu consecinţe foarte grave chiar mortale.

Analizând dinamica accidentelor de muncă produse între anii 2017-2020 în aceste sectoare de activitate, la nivel naţional, se constată faptul că numărul de accidente de muncă se menţine la un nivel ridicat, chiar a crescut sensibil de la un an la altul, astfel:

- în 2017- 81 accidente din care 13 mortale;

- în 2018 – 85 accidente de muncă din care 15 mortale;

- în 2019 – 86 accidente de muncă din care 12 mortale;

- în 2020 (pe primele 9 luni) – s-au înregistrat deja 62 accidente de muncă din care 13 mortale.

Dinamica accidentelor de muncă din sectorul de activitate sivicultură şi exploatare forestieră produse în judeţul Caraş-Severin se prezintă astfel:

- în 2017 -  8 accidente din care 3 mortale;

- în 2018 –  5 accidente de muncă din care 2 mortale;

- în 2019 –  7 accidente de muncă din care 4 mortale;

- în 2020 – 5 accidente de muncă din care 3 mortale.

În acest context, în conformitate cu acțiunile cuprinse în Programul Propriu de Acțiuni pe anul 2021, elaborat în conformitate cu Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin desfăşoară pe parcursul trimestrului I și trimestrului IV din anul 2021 o «Acțiune de verificare a respectării prevederilor legale de securitate și sănătate în muncă în ceea ce privește modul de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere».

Grupul ţintă al acestei acţiuni îl constituie toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt) care efectuează activităţi de exploatare forestieră.

           Obiectivele urmărite sunt:

-      diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatorii care efectuează activităţi de exploatare forestieră, precum şi activităţi de transport tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere;

-      creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor din domeniul de activitate exploatare forestieră în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă şi luarea tuturor măsurilor necesare în vederea prevenirii accidentelor de muncă;

-      eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în activităţile specifice ale angajatorilor din domeniul exploatărilor forestiere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu