Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 25 februarie 2021

Premiile Bibliotecii UPT, la a IV-a ediție

A devenit deja o tradiție a Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara ca în fiecare an, de Dragobete, să-și premieze cei mai activi cititori. În 2021, la cea de-a IV-a ediție, care s-a desfășurat miercuri, 24 februarie, în holul central al Bibliotecii UPT, în condițiile speciale determinate de pandemie, au fost

premiați trei studenți și un cadru didactic, aceștia fiind cei mai activi utilizatori, după numărul titlurilor consultate.

În cadrul festivității, prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prorector al UPT, a prezentat mesajul conducerii universității, a făcut o scurtă rememorare a edițiilor precedente, subliniind și latura artistică ce a însoțit fiecare dintre edițiile precedente, și a încheiat cu îndemn la lectură, cu speranța reluării cât mai curând a activităților obișnuite. Dr.ing. Agneta Lovasz, directoarea Bibliotecii UPT, a accentuat faptul că, în toata perioada pandemiei, biblioteca nu și-a închis complet porțile, ci a încercat să se adapteze condițiilor speciale impuse de situația epidemiologică, iar conf.univ.dr.ing. Alina Dumitrel, prorector al UPT, și-a exprimat bucuria că în actualul context, în care majoritatea activităților se desfășoară online, preocuparea pentru lectură și cunoaștere în general îi animă pe studenți.

În cadrul celei de-a IV-a ediții a Premiilor Bibliotecii UPT au fost recompensați următorii cititori:

          Prof.dr. Petru Benea, o prezență zilnică la Biblioteca UPT, care a lăudat dotările și serviciile oferite;

          Ioan Muntian, student la Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică a UPT - premiul I;

          Florin Vârjan Popescu, student la Facultatea de Automatică și Calculatoare a UPT - premiul II;

          George Silviu Ciucă, student la Facultatea de Științe ale Comunicării din cadrul UPT - premiul III.

Evenimentul s-a încheiat cu un emoționant recital susținut de Maria Hojda și Horia Crișovan, care au interpretat atât o compoziție proprie a lui Horia („I'm Coming Home My Mom”), cât și o serie de piese din repertoriul internațional („What a wonderful World”, „Red Bone”, „Dance Monkey”). Ambii artiști și-au mărturisit emoția, dar și bucuria, de a cânta din nou, după mult timp, în fața unui public, chiar și restrâns ca număr.

Evenimentul a fost transmis live pe paginile de Facebook ale Universității Politehnica Timișoara și Bibliotecii UPT.

Departament Comunicare si Imagine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu