Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 24 februarie 2021

Acoperirea cu retele fixe de banda larga ultrarapida – care este situatia reala?

 
Ca urmare a prelucrarii datelor colectate de la furnizorii de retele publice fixe de comunicatii electronice cu privire la localitatile din Romania in care exista posibilitatea ca utilizatorii finali sa nu aiba acces la o retea publica fixa de comunicatii electronice de banda larga ultrarapida (viteza de descarcare -„download" ≥100 Mbps), ANCOM a centralizat situatia acestora intr-o lista. Avand in vedere posibilul decalaj intre situatia reala curenta si situatia care reiese din raportarile furnizorilor de retele publice fixe de comunicatii electronice si raportari cu date anterioare de referinta, Autoritatea supune consultarii publice aceasta lista in vederea verificarii corectitudinii ei.

 

Obiectivele consultarii publice

Prin derularea acestei consultari, ANCOM urmareste in principal verificarea corectitudinii listei de localitati in care utilizatorii finali, persoane fizice, nu au acces la o retea publica fixa de comunicatii electronice de banda larga ultrarapida.

"Pe langa obiectivele legate de strategia nationala si fondurile europene, acesta este si un demers de informare si crestere a transparentei. Cunoasterea de catre ansamblul industriei telecom si de catre publicul larg a localitatilor fara acces la o retea fixa de banda larga ultrarapida constituie premisa pentru incurajarea unor investitii private in dezvoltarea in urmatorii 3 ani a unor retele moderne de banda larga, ultrarapide, in localitatile in care nu exista inca nivelul acesta de calitate, astfel incat sa reducem decalajele si sa maximizam posibilitatea ca toti cetatenii sa detina acces la servicii de internet ultrarapid, asa cum cer si obiectivele europene", a declarat Eduard Lovin, vicepresedinte ANCOM.

Conform datelor detinute de ANCOM, in Romania exista 6.967 de localitati cu acces la retele fixe de banda larga ultrarapida si alte 6.769 de localitati neacoperite sau acoperite cu retele care permit viteze de descarcare - „download" mai mici, astfel:

  • 2.056 de localitati in care utilizatorii finali persoane fizice au acces doar la retele fixe de banda larga rapida (viteza de descarcare – „download" cuprinsa intre 30 Mbps si 100 Mbps), eventual retele fixe de banda larga de baza (viteza de descarcare – „download" cuprinsa intre 2 Mbps si 30 Mbps);
  • 2.371 de localitati in care utilizatorii finali persoane fizice au acces doar la retele fixe de banda larga de baza (viteza de descarcare - „download" cuprinsa intre 2 Mbps si 30 Mbps);
  • 2.342 de localitati in care utilizatorii finali persoane fizice nu au acces la nicio retea publica fixa de comunicatii electronice de banda larga.

Baza legala

Asigurarea pentru toti utilizatorii finali a posibilitatii de acces la cel putin o retea de banda larga ultrarapida reprezinta unul dintre obiectivele europene de indeplinit pana in anul 2025, potrivit Comunicarii Comisiei Europene din 14 septembrie 2016 intitulate „Conectivitate pentru o piata unica digitala competitiva - catre o societate europeana a gigabitilor" (COM/2016/0587).

Modalitatea de desfasurarea a procesului de consultare publica

Listele detinute de ANCOM cu privire la acoperirea teritoriului Romaniei cu retele publice de comunicatii electronice de banda larga capabile sa asigure servicii de comunicatii la puncte fixe, precum si procedura de raspuns pot fi consultate aici.

Persoanele interesate care detin informatii pertinente si constata inadvertente intre datele prezentate in liste si situatia existenta in realitate sau persoanele care au in plan sa investeasca in urmatorii ani din fonduri private in localitatile in care nu exista retea publica fixa de banda larga ultrarapida sunt invitate sa-si exprime intentia, sa completeze cu informatii relevante campurile din cadrul listelor de localitati corespunzatoare, respectand indicatiile cuprinse in procedura de raspuns. Informatiile si propunerile pot fi transmise pana la data de 22.03.2021, prin e-mail pe adresa networks@ancom.ro.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu