Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 15 februarie 2021

Profesorul și academicianul Toma Dordea, omagiat la 100 de ani de la naștere

Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Academia Română, filiala Timișoara, l-au omagiat pe Profesorul și Academicianul Toma Dordea, remarcabil creator al școlii de mașini electrice în cadrul UPT, o personalitate a învățământului universitar politehnist, care s-a dedicat activității tehnico științifice, didactice și de cercetare în cadrul Universității Politehnica Timișoara și, ulterior, Academiei Române - filiala Timișoara, având suportul unui talent pedagogic înnăscut și a unei pasiuni pentru cunoaștere.

Evenimentul, care a marcat 100 de ani de la nașterea academicianului Toma Dordea, s-a desfășurat în regim

hibrid, on site, în cadru restrâns, în incinta Bibliotecii Centrale a UPT, și online, prin intermediul platformei Zoom, fiind transmis în direct și pe paginile de Facebook ale Universității Politehnica Timișoara și Academiei Române, filiala Timișoara.

În cadrul festivității au luat cuvântul academicianul Dan Dubină, președintele filialei timișorene a Academiei Române, care a vorbit despre cariera lui Toma Dordea în simbioză cu Universitatea Politehnica Timișoara și cu Academia Română, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul UPT, care a evocat personalitatea de referință a lui Toma Dordea, un adevărat model, care a inspirat generații de studenți, cadre didactice și cercetători, prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prorector al UPT și moderator al evenimentului, care sub titlul „In memoriam Toma Dordea, Profesorul nostru” a prezentat viața, cariera și activitatea academicianului, acad. Ion Boldea, cel care a preluat cursul de mașini electrice de la Toma Dordea, și cercetător științific dr.ing. Ileana Torac, colaboratoarea academicianului în ultimii 25 de ani, care au prezentat câteva dintre contribuțiile semnificative din cadrul UPT și Academiei Române, filiala Timișoara, prof.univ.dr.ing. Aurel Câmpeanu, de la Universitatea din Craiova (via Zoom), prof.univ.dr.ing. Radu Munteanu, de la Universitatea din Cluj (via Zoom), prof.univ.dr.ing. Nicolae Muntean (via Zoom), decanul Facultății de Electrotehnică și Electroenergetică a UPT, foști studenți și ulterior colaboratori ai academicianului Toma Dordea, cărora le-a marcat cariera viitoare.

La evenimentul on site a participat și Doina Ionaș, fiica lui Toma Dordea, căreia i-a fost înmânată, din partea Academiei Române, filiala Timișoara, și Universității Politehnica Timișoara, o plachetă Ad Honorem, acordată pentru a cinsti memoria Profesorului și Academicianului.

Evenimentul s-a încheiat cu proiectarea unui film cu discursul susținut de Toma Dordea la cursul festiv din 2011.

Personalitatea academicianului Toma Dordea este una de excepție. Născut practic odată cu Școala Politehnică din Timișoara, domnia sa i-a marcat prin stil, eleganță și realizări, evoluția. A fost unul din rarii dascăli ai acestui prestigios lăcaș de educație care a dat viață, cu convingere, principiului pe care s-a fondat universitatea „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într’însa”. A realizat nu numai o impresionantă operă științifică, ci mai ales a făurit caractere.

Toma Dordea, cel care avea să fie unul din remarcabilii oameni de știință stabiliți la Timișoara, s-a născut la 1 ianuarie 1921 în comuna Bungard din județul Sibiu, într-o familie de țărani harnici, și a absolvit cursurile primare și gimnaziale în localitatea natală.

Fiind primul copil al familiei, a fost și singurul care a beneficiat de privilegiul de a-și continua studiile, posibilitățile materiale ale familiei fiind limitate. A absolvit apoi liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, unde a obținut și premiul național „Traian Lalescu” pentru matematică și în 1940 a devenit student al Facultății de Electrotehnică din Timișoara, pe care a urmat-o în anii grei ai războiului și a absolvit-o cu mențiunea „Magna cum laude” în 1945.

Cariera sa didactică și științifică a fost legată, întreaga sa viață, de Universitatea Politehnica Timișoara. Remarcat de profesorii săi încă din anii studenției, a rămas asistent universitar la catedra de Mașini electrice și Electrotehnică imediat după terminarea facultății, lucrând alături de remarcabile personalități ale Politehnicii timișorene precum Plauțius Andronescu, Corneliu Micloși, Aurel Bărglăzan, Valeriu Alaci și alții, care i-au influențat în mod decisiv cariera profesională. În doar trei ani, Toma Dordea a devenit conferențiar, ulterior fiind decan al Facultății de Electrotehnică și prorector al Institutului Politehnic.

Din 1963 a fost, timp de 34 de ani, profesor titular al catedrei de Mașini electrice. Și-a susținut teza de doctorat intitulată „Contribuții la reglarea vitezei mașinii de inducție utilizând contactul alunecător metalo-lichid” cu academicianul Corneliu Micloși, preocupările sale fiind legate de acest domeniu și în anii următori. A devenit, la rândul lui, conducător de doctorat în specialitatea „Mașini, aparate și acționări electrice” și a reușit să ridice la un nivel superior pregătirea inginerilor în specialitatea mașinilor electrice.

De-a lungul strălucitei sale cariere didactice, a format 46 de serii de studenți și peste 50 de doctori ingineri, constituind o elită în domeniul mașinilor electrice.

A avut o continuă activitate de cercetare în domeniul mașinilor electrice, cu rezultate deosebit de valoroase, urmărind, deopotrivă, aplicarea acestora în economie. Cercetările sale au fost materializate la Întreprinderea de Construcții Mecanice Reșița, la întreprinderile „Electromotor” din Timișoara sau „Electroputere” din Craiova pentru locomotivele Diesel electrice, la centralele electrice de la Turceni și Rovinari sau la hidrogeneratorul de la Râul Mare din Retezat. Profesorul Toma Dordea a fost cooptat, de asemenea, în numeroase comisii guvernamentale de specialitate pentru soluționarea unor probleme complexe de interes național în domeniul său de activitate.

Numeroasele sale articole și lucrări științifice și didactice, peste 120 la număr, sunt lucrări de referință, fundamentale în domeniu, caracterizate prin importanța lor teoretică dar și sustenabilitatea practică, iar numeroasele programe de cercetare ale profesorului Toma Dordea reprezintă, în ansamblu, o originală investigație și contribuție în domeniul cercetat, unele fiind invenții premiate la cele mai importante saloane științifice ale lumii.

Spre deosebire de confrați ai săi din aceeași generație, o pasiune constantă a fost și calculatorul sau „ordinatorul electronic”, cum îi plăcea să-l numească, și limbajele de programare, de la cel care se afla la Centrul de Calcul al Politehnicii la mijlocul anilor ’70, până la cele performante de ultimă generație. A fost de-a dreptul fascinat de posibilitățile și performanțele de calcul ale ordinatoarelor electronice, considerându-le o componentă indispensabilă în activitatea științifică, cum ar fi aprofundarea înțelegerii electromagnetismului sau formulele de calcul utilizate în proiectare, ceea ce l-a ajutat să fie un adevărat deschizător de drumuri al școlii moderne de mașini electrice.

Comunitatea academică din universități i-a acordat, în semn de prețuire, cea mai înaltă distincție, cea de „Doctor Honoris Causa”, i s-au decernat numeroase alte premii, medalii și ordine iar în 1994 a devenit membru titular al Academiei Române și președinte al filialei timișorene a prestigioasei instituții și profesor consultant la disciplina pe care a predat-o.

În 2008, lui Toma Dordea i s-a decernat titlul de „Cetățean de Onoare” al Timișoarei, pentru prezența sa remarcabilă în viața academică a orașului și pentru prodigioasa sa activitate științifică și didactică. S-a stins din viață la Timișoara, în 11 aprilie 2015, la vârsta de 94 de ani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu