Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 16 februarie 2021

Proiectul Train2Validate la start


Proiectul Train2Validate, care are ca obiectiv recunoașterea calificărilor de validator și de facilitator pentru materialele „ușor de citit” în rândul persoanelor cu dizabilități intelectuale, precum și crearea unui curriculum coerent și unitar pentru această nouă specializare, în care Universitatea Politehnica Timișoara este parteneră, alături de alte universități și organizații din 5 țări europene, demarează cu elaborarea și diseminarea unui chestionar adresat validatorilor și facilitatorilor de materiale în format „ușor de citit” (easy-to-read / E2R).

Rezultatele obținute în urma completării acestui chestionar vor oferi informații esențiale despre formarea profesională și rolul validatorilor și facilitatorilor în procesul producerii de materiale „ușor de citit” în Europa, precum și despre conținutul materialelor „ușor de citit” și posibile îmbunătățiri care pot fi aduse acestora. Validatorii E2R sunt persoane cu dificultăți de citire, care citesc textele pentru a le evalua înțelegerea. Facilitatorii E2R sunt susținători: ei creează echipa de validare, organizează sesiuni de validare, promovează participarea și trimit feedback înapoi scriitorilor de material E2R. Prelucrarea acestor informații și analiza comparativă a altor profesii din sfera „ușor de citit” și a accesibilității informației vor constitui punctul de pornire pentru identificarea competențelor necesare validatorilor și facilitatorilor, dezvoltarea unui curriculum adecvat, elaborarea și validarea unor resurse educaționale specifice, care vor reprezenta reprezenta fundamentul pe care se vor baza viitoarele Certificate Europene pentru ambele meserii..

Chestionarul este disponibil în cele 5 limbi ale țărilor partenere din proiect (spaniolă, germană, italiană, română și slovacă), precum și în engleză, și se adresează validatorilor, facilitatorilor, cercetătorilor și producătorilor de materiale în format ușor de citit din Europa, care sunt invitați să îl completeze la adresa https://plenainclusionmadrid.org/train2validate/survey/

Train2Validate este un proiect coordonat de ONG-ul spaniol Plena Inclusión Madrid, Universitatea Politehnica Timișoara, prin Facultatea de Științe ale Comunicării, care coordonează programe de studii în domeniile Limbi moderne aplicate și Științele comunicării, fiind responsabilă de implementarea acestei prime acțiuni din cadrul proiectului.

Proiectul Train2Validate are la bază o metodologie incluzivă, favorizând participarea persoanelor cu dizabilități intelectuale în diferite faze ale proiectului pe parcursul a celor 3 ani de desfășurare.

Proiectul Train2Validate este implementat de un consorțiu format din 7 parteneri din 5 țări membre ale Uniunii Europene, sub coordonarea ONG-ului spaniol Plena Inclusión Madrid. Plena Inclusión Madrid, un ONG din Spania care promovează creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități intelectuale sau de dezvoltare, coordonează acest proiect în care mai participă 6 parteneri din 5 țări membre UE: universitățile Internationale Hochschule SDI München (Germania), Scuola Superiore per Mediatori Linguistici Pisa (Italia) și Politehnica Timișoara (România),  care oferă programe de studii în domeniul traducerii și interpretării, ONG-ul Zavod RISA (Slovenia), militant pentru drepturile persoanelor cu dizabilitîți intelectuale, ONG-ul Fundația Professional (Romania), promotor al învățării pe tot parcursul vieții și al incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități, și Asociația Europeană de Calificare și Certificare ECQA (Austria), care oferă certificare profesională internațională.

Echipa de cercetare a Universității Politehnica Timișoara este coordonată de prof. univ. dr. Daniel Dejica-Carțiș și este alcătuită din conf. univ. dr. Simona Șimon, conf. univ. dr. Marcela Fărcașiu și lect. univ. dr. Annamaria Kilyeni, din cadrul Departamentului de Comunicare și Limbi Străine, Facultatea de Științe ale Comunicării.

Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu