Până pe 22 noiembrie, zeci de mii de elevi din toată ţara vor putea lua parte la un curs dedicat combaterii schimbărilor climatice, alături de tineri din întreaga lume
BUCUREŞTI, 16 noiembrie 2020. În contextul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, sărbătorită în toată lumea pe 20 noiembrie, UNICEF în România invită cadrele didactice şi elevii din România să se alăture iniţiativei globale "Cea mai mare lecţie din lume" (World Largest Lesson). Până pe 22 noiembrie, cu ajutorul materialelor oferite de UNICEF, învăţătorii şi profesorii vor ţine o oră de educaţie despre acţiunile pe care le putem întreprinde împotriva schimbărilor climatice.
Schimbările climatice reprezintă o temă de mare interes pentru copii şi tineri, care şi-au manifestat de nenumărate ori îngrijorarea cu privire la viitorul planetei şi al generaţiilor din care ei fac parte. Tematica protecţiei mediului din acest an răspunde cererii globale din partea cadrelor didactice de a avea materiale de predare adaptate pentru acest subiect, dar şi ca urmare a interesului crescând al autorităţilor de a include în programa şcolară educaţia pentru dezvoltare durabilă.
Elevii din România care vor lua parte la cea mai mare lecţie din lume vor discuta despre un subiect de mediu actual şi important. În contextul pandemiei COVID-19 creşterea cantităţilor de echipamente de protecţie personală (măşti, mănuşi etc.) folosite la nivel global a generat o sursă suplimentară de poluare. Şi în România, măştile şi mănuşile aruncate în mod necorespunzător pot deveni o problemă de sănătate şi de mediu, deopotrivă.
Copiii vor afla cum să se debaraseze responsabil de aceste materiale, în siguranţă atât pentru oameni cât şi pentru natură. De asemenea, vor fi îndrumaţi să vină cu idei de acţiuni colective pentru ca în localităţile lor să nu mai existe astfel de obiecte aruncate la întâmplare. Pe baza planului de lecţie care îi va ghida, pas cu pas, cadrele didactice şi elevii vor identifica moduri prin care să-şi informeze comunitatea despre riscurile debarasării incorecte de materialele de protecţie personală şi prin care să încurajeze comportamentul responsabil în acest sens.
"Pandemia de coronavirus a pus în pericol încă de la început educaţia copiilor, iar pericolul a devenit şi mai evident în ultimele săptămâni şi zile, odată cu creşterea numărului de infectări şi cu aplicarea scenariului roşu la nivelul întregii ţări. În acest context, UNICEF îi invită pe elevi şi pe cadre didactice să se alăture altor milioane de copii şi profesori din întreaga lume, la fel de afectaţi de această pandemie, într-un demers unic, prilejuit de apropiata aniversare a Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, prin care pot învăţa cum să reconstruim o lume mai curată şi mai sigură pentru generaţiile de acum şi din viitor", a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.
UNICEF pune la dispoziţia profesorilor şi elevilor resurse gratuite pentru a învăţa despre acţiuni concrete împotriva schimbărilor climatice, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă incluse pe Agenda 2030 şi modurile responsabile de a gestiona echipamentele de protecţie personală de care avem nevoie în contextul pandemiei COVID-19. Suportul de curs este conceput într-un format vizual interactiv, uşor accesibil copiilor şi adaptat predării online.
Resursele pentru cea mai mare lecţie din lume vor putea fi folosite de pedagogi şi pe viitor, ca materiale didactice pentru programe de educaţie continuă având ca obiect protecţia mediului.
Materialele didactice pentru lecţie sunt disponibile pe platforma qie.ro. Accesând linkul www.qie.ro/drepturilecopilului/ cadrele didactice se pot înregistra şi descărca materialele de suport. După încheierea lecţiei, cadrele didactice sunt rugate să încarce fotografii şi alte materiale rezultate. După această etapă, certificatul de participare va fi eliberat în format electronic.
Participând la cea mai mare lecţie din lume, copiii şi cadrele didactice din România se alătură unei comunităţi globale de tineri dornici să contribuie la schimbările necesare implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă asumate de statele membre ONU. Anul trecut, la nivel mondial, milioane de copii au participat la "Cea mai mare lecţie din lume".
În fiecare an, pe 20 noiembrie, pentru a marca adoptarea Convenţiei cu privire la drepturile copilului, UNICEF celebrează Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului la nivel global. Este o zi de acţiune pentru copii, animată de către copii, o zi distractivă, dar cu un mesaj serios. În 2020, pe fondul problemelor care au afectat toate ţările lumii, este esenţial ca tinerele generaţii să rămână implicate în promovarea şi respectarea drepturilor lor.
Mai multe detalii despre Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, 20 noiembrie, sunt disponibile pe site-ul UNICEF în România.
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.
Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi activitatea sa, vizitaţi https://www.unicef.org/romania/ro.
Urmăriţi UNICEF în România pe Facebook şi Instagram.
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu