Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 14 noiembrie 2020

Hermann Rohling, Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica Timișoara

Senatul Universității Politehnica Timișoara s-a reunit joi, 12 noiembrie 2020, în ședință festivă în vederea decernării online a titlului academic de Doctor Honoris Causa domnului prof.dr.ing. Hermann Rohling, profesor la  Universitatea Tehnică din Hamburg –Harburg, Germania și membru al Institutului German de Navigație, la propunerea Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale. În cadrul evenimentului, domnul profesor Hermann ROHLING a susținut prelegerea cu titlul „Autonomous driving based on radar sensors”.

Profesorul Hermann Rohling este un specialist reputat în domeniul telecomunicațiilor, cu precădere în domeniul prelucrării semnalelor și teoria estimării și a deciziei, fiind o personalitate cunoscută și recunoscută în toată lumea pentru contribuțiile aduse în aceste domenii.

După susținerea tezei de doctorat cu titlul „Adaptive Methoden zur Zielerkennung in Pulsradargeräten mit Dopplerprozessoren”, la Universitatea Tehnică din Aachen, din 1988 a devenit profesor la Universitatea Tehnică din Braunschweig.  Acolo a condus „Departamentul de teoria semnalelor pentru locație și tehnologia informației” din cadrul Institutului de Telecomunicații. Profesorul Rohling s-a mutat la Universitatea Tehnică din Hamburg (TUHH) unsprezece ani mai târziu. Între iulie 2005 și septembrie 2011 a fost vicepreședinte pentru cercetare al acestei universități tehnice. În octombrie 2010, el a preluat funcția de președinte al Societății Germane de Navigație (DGON). Domnia sa este fellow IEEE din anul 2006. Profesorul Rohling este co-fondator al sms Smart Microwave Sensors GmbH și este implicat în peste 30 de brevete de invenție.

De-a lungul carierei sale, profesorul Rohling a abordat următoarele domenii de cercetare: prelucrarea semnalelor RADAR și de telecomunicații, rețele radio cu autoorganizare, sisteme radar de înaltă frecvență pentru detecția Tsunami-urilor, detecția și clasificarea pietonilor, tehnici de măsurare a vitezei radiale a țintelor.

Între UPT și TUHH există o colaborare de lungă durată atât în domeniul educațional, prin diferite programe Erasmus-Socrates cât și în domeniul cercetării. În particular între departamentele de comunicații ale celor două universități tehnice există o relație strânsă de colaborare materializată prin: susținerea reciprocă a manifestărilor științifice, schimburi de studenți, colaborarea la contracte de cercetare internaționale. Această colaborare a început după anii 1990, și s-a materializat printr-un program Tempus, la care au participat două universități din țara noastră: UPT și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și câteva universități din vestul Europei, printre care și TUHH. Cu ocazia acestui program, domnul profesor Rohling a prezentat primele sale conferințe la Timișoara, prezentându-le profesorilor și studenților chestiuni avansate și foarte moderne de telecomunicații (în special OFDM). Colaborarea a continuat prin selecționarea atentă a unor studenți valoroși din departamentul de comunicații al UPT în vederea pregătirii proiectelor de diplomă respectiv a tezelor de doctorat la TUHH. După mai mulți ani de muncă în echipa de cercetare a domnului profesor Rohling, acești foști studenți s-au angajat la firme internaționale cu sediul în Germania sau România și au ajuns să conducă echipe de experți foarte apreciate în domenii de vârf ale industriei de electronică și telecomunicații, unele dintre acestea activând chiar în Timișoara. Referitor la manifestările științifice organizate în UPT, trebuie să amintim că domnul profesor Rohling s-a implicat activ în organizarea ediției din 2014 a Simpozionului Internațional de Electronică și Telecomunicații (ISETc) fiind unul dintre vorbitorii în plen ai conferinței.

Pentru întreaga activitate științifică, didactică, managerială și de colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, pentru rezultatele remarcabile prin care s-a concretizat această activitate, concluzia fără echivoc la care au ajuns unanim toți membrii colectivului care a analizat activitatea domniei sale a fost că acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica Timișoara domnului profesor Hermann Rohling are o justificare deplină și – pe această bază – Senatul UPT s-a manifestat unanim prin susținerea acordării acestui titlu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu