Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 23 noiembrie 2020

Avertizare de la MAE. Măsurile sanitare aplicabile la secțiile de votare din străinătate pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților din decembrie 2020


Ministerul Afacerilor Externe informează că vineri, 20 noiembrie 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Externe, cu avizul Autorității Electorale Permanente, privind măsurile și acțiunile de sănătate publică cu aplicabilitate la secțiile de votare organizate în străinătate pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților din 5-6 decembrie 2020. Documentul integral este disponibil pe site-ul MAE, în secțiunea dedicată alegerilor parlamentare din acest an:

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2020/alegeriparl_2020/ordin_comun_mae_ms.pdf

Principalele măsuri pentru prevenirea contaminării şi limitarea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) în cazul secțiilor de votare din străinătate sunt similare cu cele implementate pentru desfășurarea activităților electorale în România. Printre acestea, Ministerul Afacerilor Externe menționează:

  • purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanţii la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot;
  • asigurarea distanţării fizice de minimum un metru între participanţii la procesul electoral;
  • dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral;
  • dezinfecția sau nebulizarea, după caz, a sediilor secţiilor de votare, înainte și după terminarea votării, în ambele zile de votare;
  • dezinfecția periodică a suprafețelor și a instrumentelor necesare votării, pe durata derulării procesului electoral.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că aceste măsuri vor fi coroborate cu măsurile sanitare în vigoare în statul de reședință, regiunea și localitatea în care este organizată secția de votare din străinătate. În acest sens, MAE recomandă cetățenilor români din străinătate să își însușească regulile din ordinul menționat, să se informeze din timp asupra măsurilor de siguranță sanitară aplicabile la nivelul țării/regiunii de reședință și să respecte cu strictețe măsurile și regulile stabilite în contextul pandemiei de COVID-19.

Totodată, MAE menționează că regulile de protecţie individuală, de distanţare fizică, de igienă şi de acces în secțiile de votare vor fi afișate pe paginile de internet și de social media ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, precum și în locuri vizibile în sediul secţiei de votare şi în localul de vot. Totodată, personalul secțiilor de votare va depune toate eforturile pentru organizarea procesului de votare într-o manieră sigură și eficientă.

MAE reamintește că cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării pot vota la alegerile parlamentare din acest an la oricare dintre cele 748 de secții de votare organizate în străinătate pe parcursul a două zile – sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie 2020. Lista secțiilor de votare este disponibilă pe pagina de internet a MAE, în secțiunea dedicată alegerilor parlamentare din acest an - http://www.mae.ro/node/52162.


Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

Publicat de: Crsta Petru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu