Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 27 noiembrie 2020

MĂSURI LEGISLATIVE PRIVIND APLICAREA ACORDULUI DE RETRAGERE A REGATULUI UNIT AL MARII BRITANII ȘI IRLANDEI DE NORD DIN UE, ÎN DOMENIUL REGLEMENTĂRII DREPTULUI DE ȘEDERE

Inspectoratul General pentru Imigrări informează cu privire la punerea în aplicare, începând cu data de 01 decembrie a.c., a Ordonanței de Urgență nr.204/2020 privind stabilirea unor măsuri de aplicare a Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (denumit în continuare Acordul de retragere), în materie de reglementare a dreptului de intrare și ședere pe teritoriul României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1132 din 25 noiembrie 2020.

Prezenta ordonanță are ca obiect de reglementare implementarea prevederilor Acordului de retragere în ceea ce privește dreptul de ședere al

cetățenilor britanici și al membrilor de familie ai acestora pe teritoriul României, după perioada de tranziție, persoane incluse în sintagma ,,beneficiar art. 50 TUEˮ.

 

Actul normativ vizează, în principal, reglementarea intrării și șederii cetățenilor britanici și a membrilor de familie ai acestora, beneficiari ai Acordului de retragere, care se află pe teritoriul României și continuă să aibă reședința, după încheierea perioadei de tranziție, precum și stabilirea condițiilor și a documentelor în vederea obținerii unui permis de ședere.

 

Astfel, cetățenii britanici și membrii lor de familie intrați pe teritoriul României, în perioada 01 – 31.12.2020, pot solicita în termen de maximum 90 zile prelungirea dreptului de ședere temporară, în România, la formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări, sub rezerva îndeplinirii condițiilor prevăzute de reglementările europene privind libera circulație a persoanelor.

 

În ceea ce privește titularii unor documente de rezidență eliberate anterior datei de 1 decembrie 2020, aceștia pot solicita prelungirea dreptului de ședere temporară și pe termen lung până cel mult la data de 31 decembrie 2021. Aceleași condiții le sunt aplicabile și membrilor de familie ai acestora.

 

În cazul membrilor de familie care se alătură cetățeanului britanic, începând cu data de 01 ianuarie 2021, aceștia pot solicita prelungirea dreptului de ședere temporară până la 31.12.2021, iar cei care intră începând cu 01.10.2021 au obligația de a solicita prelungirea dreptului de ședere în maximum 90 zile de la data intrării pe teritoriul României, la structurile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări.

 

Ordonanța aprobată recunoaște rezidența permanentă obținută de beneficiarii Acordului de retragere, în condițiile OUG nr. 102/2005 cu modificările și completările ulterioare, cu condiția solicitării eliberării permisului de ședere pe termen lung până la 31.12.2021. 

 

La solicitarea prelungirii dreptului de ședere, cetățenii britanici și membrii lor de familie vor prezenta o cerere însoțită de documentul de trecere a frontierei de stat, dovada asigurări de sănătate, a deținerii legale a spațiului de locuit, a mijloacelor de întreținere și, după caz, dovada legăturii de rudenie între aceștia.

 

Lucrătorii frontalieri, încadrați în muncă pe teritoriul țării noastre, pot solicita formațiunilor teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări, începând cu data de 01.01.2021, eliberarea unui permis de ședere în acest scop. Solicitarea se face în baza unei cereri ce va fi însoțită de contractul individual de muncă și documentul de trecere a frontierei de stat. Valabilitatea permisului pentru lucrători frontalieri este egală cu durata contractului de muncă, dar nu mai mult de 5 ani.

 

Emiterea documentelor eliberate beneficiarilor art. 50 TUE se va realiza cu scutirea de la plata taxelor și a costului documentului și vor cuprinde mențiunea «art. 50 TUE», «art. 18(1) din WA»  și «art. 26 din WA»,după caz, precum și codul numeric personal.

 

Valabilitatea permiselor de ședere temporară este de până la 5 ani de la data emiterii, iar în cazul membrilor de familie, aceasta nu poate depăși perioada de ședere a cetățenilor britanici ai căror membrii de familie sunt. Permisele de ședere permanentă vor avea o valabilitate de 10 ani de la data emiterii, cu excepția celor care se emit persoanelor cu vârsta de până la 14 ani, a căror valabilitate este de 5 ani.

 

De asemenea, actul normativ stabilește regimul sancționator contravențional aplicabil pentru cei care nu respectă obligațiile ce le revin pe teritoriul țării noastre, în materie de reglementarea dreptului de ședere, iar valoarea amenzilor este de la 100 la 500 lei.

 

Prezenta ordonanță asigură un regim juridic simplificat pentru cetățenii britanici și membrii lor de familie aflați în ședere legală pe teritoriul României, anterior datei retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, dar și pentru cei noi sosiți, după această perioadă, creând un climat de stabilitate și contribuind în mod pozitiv la consolidarea relațiilor sociale dezvoltate de-a lungul șederii în țara noastră.

BIROUL  INFORMARE  ŞI  RELAŢII  PUBLICE


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu