Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 25 noiembrie 2020

Know to Develop, la final

În cadrul proiectului „Prin cunoaștere, la afaceri și la dezvoltarea inteligentă a Banatului", derulat prin Programul Interreg - IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, Universitatea Politehnica Timișoara va organiza, în data de 25.11.2020, la ora 13:00, conferința finală a proiectului, la Facultatea de Mecanică din cadrul Universității Politehnica Timișoara (on-line).

În cadrul

acestui proiect s-a dezvoltat o rețea inovatoare durabilă cu scopul de a crește competențele de angajare și accesul pe piața muncii a tinerilor din zona transfrontalieră. Prin proiect s-au desfășurat 4 cursuri pentru profesori, tinerii au beneficiat de avantajele oferite de programul TES (workshopuri și  ateliere de lucru în domenii prioritare, dar și consiliere), totul s-a realizat cu ajutorul platformei MYTES dezvoltată în cadrul proiectului, https://mytes.upt.ro/courses/login/index.php

           Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană, prin programul „Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania Serbia” este implementat de către Universitatea Politehnica Timișoara, în calitate de beneficiar lider de proiect, şi Liceul „Nikola Tesla”, în calitate de Partener 2.

Proiectul este implementat pe o perioadă de 1 (un) an şi 2 luni, având prevăzut un buget total de 195.168,75 euro, din care suma de 97.579,65 euro revine Universității Politehnica Timișoara.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

·         Facilitarea accesului tinerilor pe piața muncii;

·         Îmbunătăţirea participării tinerilor la dezvoltarea competențelor tehnice și de angajabilitate;

·         Asigurarea accesului egal la piața muncii și îmbunătățirea angajabilității.

În cadrul proiectului s-au achiziționat echipamente IT pentru laboratorul 3D din UPT: 10 calculatoare, 8 laptop-uri, 1 imprimantă AN, 1 multifuncțională, 1 videoproiector cu ecran, 3 imprimante 3D si 2 scanere 3D.

                    Proiectul a acordat o atenție deosebită:

- promovării echipelor multidiciplinare prin participarea angajatorilor la procesul de învățare al tinerilor din PROGRAMUL TES;

- promovării PROGRAMULUI TES integrat în rândul tinerilor (sesiuni de instruire, platforma online TES și activități de sprijin pentru tineri în căutarea de locuri de muncă);

- promovării unui climat favorabil dezvoltării;

- promovării motivației (creșterea motivației pentru tineri să se angajeze pe cont propriu; să își dezvolte abilități antreprenoriale și competențe pentru a deveni independent (pentru a deveni antreprenor);

- promovării pregătirii profesionale (consolidarea cunoștințelor și abilităților necesare pentru înființarea unei afaceri, spre exemplu).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu