Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 6 mai 2020

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare


 Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin anunţă publicului celebrarea Zilei Internaţionale a Păsărilor Migratoare. Începând  din anul 2018, celebrarea “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare” se va face de două ori pe an, în a II-a săptămână a lunilor mai și octombrie, prin campanii de informare și conștientizare publică, pentru cunoașterea amenințărilor la adresa păsărilor migratoare și pentru amplificarea mesajului de protecție a acestora.

În conformitate cu prevederile Convenţiei privind conservarea speciilor  migratoare de animale sălbatice (CMS), la care România a aderat prin Legea nr. 13/1998 și ale Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA), ratificat prin Legea nr. 89/2000, speciile migratoare constituie o parte importantă a diversității biologice globale care trebuie protejată, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.
În România, desemnarea ariilor de protecție specială avifaunistică și implementarea planurilor de management ale acestor situri, incluse în rețeaua ecologică europeană de arii protejate “Natura 2000”, vor contribui la protecția și conservarea speciilor de păsări migratoare și a habitatelor naturale în care trăiesc. Anual, milioane de păsări dispar din cauza braconajului, capturării şi comerţului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrişări, dezvoltarea infrastructurii, schimbările climatice, pierderea habitatelor de cuibărire şi de hrănire.
Secretariatele UNEP/CMS și AEWA, în parteneriat cu BirdLife International au inițiat celebrarea “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare”, anul acesta având ca temă “Conexiunea păsărilor cu lumea” și a fost aleasă pentru a sublinia importanța conservării și restaurării conectivității ecologice și a integrității ecosistemelor care sprijină mișcările naturale ale păsărilor migratoare și care sunt esențiale pentru supraviețuirea și bunăstarea acestora, precum și a conservării speciilor migratoare în cadrul global al biodiversității post-2020.
Practicile agricole nesustenabile și presiunile de infrastructură determină scăderea habitatelor speciilor migratoare. Păsările migratoare se bazează pe habitatele lor naturale pentru hrană, adăpost și cuibărit. Cu 1/3 din suprafața Pământului folosită pentru agricultură, agricultura nesustenabilă devine o amenințare de impact pentru supraviețuirea păsărilor migratoare. Nu numai că aduce atingere alimentelor și adăpostului lor, dar utilizarea pesticidelor poate fi periculoasă și uneori fatală pentru păsările migratoare. În plus, siturile au cunoscut o concurență crescută, în special în cazul în care densitatea păsărilor este ridicată, iar aprovizionarea cu alimente s-a epuizat. Pe măsură ce siturile continuă să fie expuse la degradare și expansiune umană, este probabil ca această concurență să crească, prejudiciind foarte mult păsările migratoare.
Părţile de la CMS/AEWA vor lua măsuri pentru menţinerea populațiilor de păsări migratoare într-o stare de conservare favorabilă sau pentru readucerea celor pe cale de dispariție, vulnerabile, rare, la starea inițială, acordând o atenție specială zonelor umede, în special zonelor umede de importanță internațională.
Pentru stoparea pierderii biodiversității este nevoie de îmbunătățirea cooperării internaţionale, prin implementarea eficientă a unor acţiuni coordonate şi concentrate de conservare a speciilor de păsări migratoare.
În judeţul Caraş-Severin au fost declarate 7 arii de protecţie specială avifaunistică care au ca scop protecţia şi conservarea speciilor de păsări care la nivel european sunt rare sau pe cale de dispariţie - ROSPA0020 Cheile Nerei – Beușnița,  ROSPA0086 Semenic - Cheile Carașului, ROSPA0035 Domogled - Valea Cernei,  ROSPA0080 Munții Almăjului - Locvei, ROSPA0084 Munții Retezat, ROSPA0026 Cursul Dunării – Baziaș - Porțile de Fier, ROSPA0149 Depresiunea Bozovici.
Pentru mai multe informații accesați ste-ul:  https://www.worldmigratorybirdday.org/ .

COMUNICAT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu