Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 17 mai 2020

Expoziție virtuală, "despre spațiul limitat și păsările care au uitat cum se zboară"


Expoziție virtuală,
"despre spațiul limitat și păsările care au uitat cum se zboară"

PICTURÃ – Petru GALIŞ

Galeria Calpe vă propune o expoziție metaforă, o expoziție virtuală, parte dintr-o expoziție care nu a mai putut avea loc, dar care va fi prezentată 
în curând ... pe simeze.
Expoziția de PICTURàa artistului Petru GALIŞ a fost panotată în spațiul galeriei Calpe, însă, deocamdată, va fi prezentată doar în mediul virtual, pe pagina de
Facebook și pe cea de Instagram a Calpe Gallery, din motive obiective. Urmează ca expoziția să fie completată și prezentată "live, când se va putea".

"
„Vom zbura și vom fi liberi ca păsările cerului!", își spuneau oamenii, cu speranță în suflet și-n simțiri. Visul de aur al omenirii, încă din antichitate, „zborul", ca expresie a libertății supreme, a fost, între timp, împlinit prin truda și imaginația unor ingineri, tehnicieni și mecanici, care au născocit aparatele zburătoare. Însă, omenirea, în ansamblu, nu a devenit mai liberă după ce a putut beneficia de miracolul desprinderii de lut și al deplasării prin cer cu viteze uluitoare. Nu a devenit mai liberă din cauza „ușilor închise", poate și din cauza ușilor de cetate, a ușilor de închisoare, a ușilor de bancă, a ușilor de seif, a ușilor de la dormitoare sau cămări secrete, dar, în special, din cauza ușilor închise în cap. Pentru că limitările impuse sau autoimpuse în gândire sunt, de fapt, ușile care ne țin cu adevărat prizonieri. Aceste două metafore, a zborului și a ușilor deschise, ca expresii supreme ale libertății, reprezintă suportul ideatic al unei serii de lucrări, uleiuri și colaje, realizate recent, de către artistul plastic Petru Galiș. „ - din textul scriitorului Matei Mircioane despre „Paznicul ușilor deschise" – Petru Galiș, text pe care îl vom publica integral în zilele următoare.

Scriitorul Robert Șerban scrie în introducerea unui text despre expoziția "reprogramată": "Petru Galiș e un artist-punte între Banatul montan și cel de câmpie, între Banat și restul lumii. Născut la Șemlac, în județul Arad, absolvent al Facultății de Arte din Timișoara, Domnia sa a trăit și a activat mulți ani în Reșița, unde a fost profesor de desen, și încă unul cu har pedagogic, ce a reușit "să vrăjească" nu puțini dintre elevi care, astfel, au devenit artiști vizuali. Totodată, a tutelat, în Caraș-Severin, de-a lungul timpului, numeroase tabere și simpozioane de pictură ce au generat o emulație remarcabilă și au atras participanți faimoși din țară. S-a implicat, la Reșița și la Timișoara, în organizarea mai multor expoziții, a făcut parte din conducerea Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara, fiind activ și prezent în acțiunile UAP. Mai mult, e un bun cunoscător și comentator de arte, pe care l-am ascultat cu plăcere la nu puține vernisaje din galeriile orașului traversat de Bega.
Petru Galiș e un profesionist al artei, sagace, chibzuit, serios – fără a fi lipsit de umor și autoironie –, atent cu sine și cu vocația sa, interesat și curios de colegii săi și de evoluția lor. Îl văd ca pe un bănățean arhetipal, asumat (...)"
Cât timp încă suntem prezenți mai mult online, vă propun să urmăriți acestă expoziție de Pictură - Petru Galișîn mediul virtual. Sperăm, curând pe simeze!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu