Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 15 mai 2020

Biblioteca UPT se redeschide


Unele servicii rămân restricționate

După o perioadă în care a fost închisă din cauza situației epidemiologice, Biblioteca Universității Politehnica Timișoara își reia activitatea, din 18 mai 2020, însă anumite servicii rămân în continuare restricționate.
În prima etapă vor fi reluate serviciile de
împrumuturi și restituiri ale cărților și documentelor, întocmirea fișelor de lichidare, eliberarea adeverințelor pentru doctoranzi în vederea susținerii tezei de doctorat.
În această perioadă, accesul în bibliotecă se va realiza cu respectarea unor reguli stricte pentru limitarea răspândirii coronavirusului Sars-Cov-2. Astfel, pentru împrumutul și restituirea cărților și documentelor, activitățile se vor desfășura doar în holul principal al Bibliotecii, iar accesul se va face pe la intrarea din str. Traian Lalescu. Utilizatorii vor purta obligatoriu mască, iar restituirile se vor face la self-check-urile din hol. Fișele de lichidare vor fi transmise, de către personalul Bibliotecii, în format electronic, direct către secretariatele facultăților.
De menționat este și faptul că Biblioteca UPT a prelungit termenul de restituire al tuturor publicațiilor împrumutate până la data de 15 iunie 2020; pentru depășirile cu începere din data de 20 martie 2020 și până la data de 15 iunie nu se vor percepe penalizări. Toate cărțile restituite de utilizatori vor fi sterilizate cu ajutorul lămpilor UVC. Studenții care doresc să împrumute cărți de la Bibliotecă vor transmite, cu 24 de ore înainte, prin e-mail, o solicitare în acest sens care să cuprindă titlurile volumelor dorite.
În cazul doctoranzilor, în vederea eliberării adeverințelor necesare pentru susținerea tezei de doctorat, accesul în Bibliotecă se va face pe la intrarea dinspre terenul de sport.
În actuala etapă, nu este permis studiul în sălile de lectură, iar în bibliotecă vor fi primiți maxim trei utilizatori în același timp. Pentru toate aceste activități, Biblioteca UPT va fi deschisă după următorul program: luni-joi - 9.00-15.00, vineri - 9.00-14.00.
Celelalte servicii rămân accesibile în mediul online prin intermediul paginii web library.upt.ro (logarea se face cu ajutorul contului UPT): informare şi documentare prin accesarea catalogului electronic al bibliotecii, comunicare cu bibliotecarii, acces la Depozitul Digital dSpace, respectiv la Bazele de Date din cadrul consorțiului Anelis Plus.
În următoarea perioadă vor fi organizate webinarii în vederea redactării lucrărilor de licenţă şi de masterat, precum şi a realizării bibliografiei. Toate noutăţile vor fi postate pe pagina web (library.upt.ro), precum și pe paginile de Facebook şi de Instagram ale Bibliotecii.
Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu