Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 5 octombrie 2017

DECADA CULTURII GERMANE IN BANATUL MONTAN

 Stimaţi oaspeţi şi prieteni,
iubiţi concetăţeni!

Avem deosebita plăcere de a vă invita pentru a douăzecişișaptea oară la „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, cel mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane din acest spaţiu.

Sărbătoarea „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan şi Sfânta Liturghie festivă de mulţumire (cea de a XXIV-a ediție), cea de a 15-a Întâlnire a formaţiilor muzicale şi a corurilor germane în Banatul Montan, „Parada Portului Popular German la Reșița” (cea de a XXIII-a ediție), tradiționalele sărbători de Kirchweih („ruga” romano-catolică), dar şi celelalte manifestări care vor avea loc la Anina - Steierdorf, Bocşa, Dognecea, Gărâna, Oravița, Oţelu Roşu, Reşiţa şi Sasca Montană ne vor reuni şi în acest an într-o cunună a prieteniei, stimei şi înţelegerii reciproce.
În cadrul acestei ediții vom organiza pentru prima oară o Întâlnire a membrilor comunității evanghelice luterane din Banat, aceasta cu prilejul jubileului de 500 de ani de reformă protestantă. Vom sărbători împreună jubileul în spiritul istoriei bisericilor noastre creștine care sunt vii în Banat și spiritul ecumenic care le unește.
„Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, ediţia 2017, se doreşte a fi, ca şi cele din anii precedenţi, o punte de legătură între ceea ce a fost şi ceea ce va fi în viitor. Suntem convinşi că Dumneavoastră, ca oaspeţi, participanţi sau spectatori, veţi găsi momente de trăire spirituală înălţătoare la manifestările programate.
Cu această speranţă vă dorim o participare cât mai plăcută şi să rămâneţi cu amintiri frumoase!

Erwin Josef Ţigla

Octombrie, 2017



Vineri, 6 octombrie 2017

REȘIȚA

Sărbătoarea Colegiului Național „Diaconovici - Tietz“ Reșița la împlinirea a 140 de ani


·        Colegiul Național „Diaconovici - Tietz“ / ora 9.00:
Primirea invitaților și vizitarea colegiului național.
·        Colegiul Național „Diaconovici - Tietz“ / ora 9.30:
Acordarea certificatelor de limbă germană DSD prin consultanta de specialitate al Centralei pentru activitate școlară în străinătate (Zentralstelle für Auslandsschulwesen) dna Birgit Söldenwagner.
·        Colegiul Național „Diaconovici - Tietz“ / ora 10.00:
Careu festiv cu participarea oaspeților de onoare și prezentarea colegiului național.
·        Colegiul Național „Diaconovici - Tietz“ / ora 11.00:
Punți între generații (I): Întâlnirea generației 100.
Implicarea oaspeților de onoare în cadrul atelierelor de lucru, printre alții acad. Dan Farcaș, prof. univ. dr. Dan Ciubotariu și Erwin Josef Țigla.
·        Colegiul Național „Diaconovici - Tietz“ / ora 12.00:
Punți între generații (II): Legendele „Bastiliei” cu Camelia Duca și dir. Boris Vatzulik.
·        Palatul Cultural, sediul Teatrului de Vest / ora 16.00:
Mesaj către viitor: Program cultural festiv organizat de elevi în cinstea oaspeților și foștilor absolvenți.

Noaptea albă a galeriilor: Galeria colecționarului

·        Universitatea „Eftimie Murgu“ / ora 18.00:
Vernisajul expoziției colecționarilor reșițeni Expune printre alții Erwin Josef Țigla colecțiile sale de ascuțitori, șervețele de hârtie, cutii de chibrituri și de filatelie.

Cea de-a 15-a Întâlnire a formaţiilor muzicale şi a corurilor germane în Banatul Montan

·     Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 15.30:
Dialogul genurilor muzicale: în calitate de oaspeți, prof. Ștefania Vasiliu-Olaru și prof. Dumitru Sascău, ambii din Bacău.
·        Aula Magna a Universității „Eftimie Murgu“ / ora 19.00:
Concert cu participarea următoarelor formații: corul „Franz Stürmer” din Reşiţa, corul „Temeswarer Liederkranz“ din Timişoara, corurile germane bucovinene din Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava), corul german „Drei Rosen” („Trei trandafiri”) din Vukovar / Croația, grupurile muzicale și corale „Edelweiß” („Floare de Colţ”) din Piatra Neamţ şi „Zwei mal Zwei” („Doi ori doi”) din Bacău, precum și orchestra de țitere din München - Pasing (Germania).

Sâmbătă, 7 octombrie 2017


REȘIȚA

·     Holul de intrare al Universității „Eftimie Murgu“ / ora 10.00:
Vernisajul expoziției de fotografii „Oameni și tradiții”, cu fotografii realizate de dr. Klaus Fabritius, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România / Regiunea Extracarpatică.
În continuare: incursiuni muzicale cu orchestra de țitere din München - Pasing (Germania).

STEIERDORF - ANINA

·     Cimitirul romano-catolic Sigismund - biserica romano-catolică din Sigismund / ora 14.00:
Parada portului popular german, cu participarea formațiilor din Rădăuți (jud. Suceava) și Steierdorf - Anina.
·     Biserica Romano-Catolică „Maria - Regina Sfântului Rozariu” din Sigismund / ora 14.30:
Cea de-a 88-a Liturghie festivă de hram.
Înfrumusețarea muzicală a Sfintei Liturghii: corul german bucovinean din Rădăuți (jud. Suceava).

Cel de-al 13-lea Festival al Fanfarelor la Steierdorf

·     Sediul Forumului German / ora 16.30:
Program cultural cu participarea următoarelor formații: fanfara din Steierdorf - Anina și invitații ei din Timișoara, Serbia precum și corurile germane bucovinene din Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava), corul german „Drei Rosen” („Trei trandafiri”) din Vukovar / Croația, grupurile muzicale și corale „Edelweiß” („Floare de Colţ”) din Piatra Neamţ şi „Zwei mal Zwei” („Doi ori doi”) din Bacău și orchestra de țitere din München - Pasing (Germania).

SASCA MONTANĂ

·     Biserica Romano-Catolică „Sfântul Francisc de Assisi“ / ora 11.00:
Cea de-a 266-a Liturghie festivă de hram.
·     Biserica Romano-Catolică „Sfântul Francisc de Assisi“ / ora 12.00:
La sfârșitul Sfintei Liturghii, scurt concert de muzică cu corul bucovinenilor din Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava).
·     Platoul de lângă Biserica Romano-Catolică „Sfântul Francisc de Assisi“ / ora 12.15:
Program cultural, cu participarea formațiilor de dansuri populare germane „Enzian” („Gențiana”) din Reşiţa şi „Magnificat” din Oraviţa.

Duminică, 8 octombrie 2017

BOCȘA

Sărbătoarea „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan, ediţia a XXIV-a și
Sărbătoarea de Toamnă a Forumului German de Tineret din Bocşa, ediţia a XIII-a

·     Traseul: sediul Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, filiala Bocșa - Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 10.00:
Parada portului popular german cu prilejul Sărbătorii „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan și a Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediția a XIII-a.
·     Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 10.30:
Concert de promenadă cu Fanfara din Caransebeș, dirijor: Marius Frățilă.
·     Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 11.00:
Sfântă Liturghie în limba germană cu prilejul celei de a XXIV ediții a Sărbătorii „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan și a Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediția a XIII-a.
·     Monumentul deportaților în fosta URSS de lângă Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 12.15:
Rugăciuni și depunere de coroane de flori.
·       Traseul: Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ - Parcul din faţa Casei de Cultură „Tata Oancea“ - Casa de Cultură „Tata Oancea“ / ora 12.30:
Parada portului popular german cu prilejul Sărbătorii „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan și a Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediția a XIII-a.
·       Casa de Cultură „Tata Oancea“ / ora 13.00:
Program cultural festiv cu prilejul Sărbătorii „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan și a Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, cu participarea mai multor formaţii de dansuri populare germane.
·       Muzeul „Spațiu și timp“ Constantin Lucaci / ora 15.15:
Introducere și vizitarea muzeului artistului plastic de renume internațional Constantin Lucaci.

Luni, 9 octombrie 2017

REŞIŢA

·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: cei mici din cadrul secţiei germane a Grădiniţei cu Program Prelungit „Semenic” din Reşiţa.
·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
         Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: elevii clasei I B din cadrul secţiei germane a Colegiului Național „Diaconovici - Tietz“, Reşiţa.

BOCȘA

·       Casa de Cultură „Tata Oancea“ / ora 18.00:
Vernisajul expoziției de artă plastică Peter Kneipp (înainte Bocșa, astăzi Tuttlingen / Germania).
·       Casa de Cultură „Tata Oancea“ / ora 18.30:
Prezentare de carte-album: „Peter Kneipp: Kunstmaler / artist plastic”. Cartea-album reprezintă cea de-a 79-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Marţi, 10 octombrie 2017

REŞIŢA

·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: elevii clasei a II-a B din cadrul secţiei germane a Colegiului Național „Diaconovici - Tietz“, Reşiţa.
·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: elevii din clasa pregătitoare, secţia germană, a Colegiului Național „Diaconovici - Tietz“, Reşiţa.
·     Sediul Forumului German din str. Oituz / ora 15.30:
Club Femina. În calitate de invitată de onoare: scriitoarea Edith Guip-Cobilanschi din Timişoara.
·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 18.00:
Prezentare de carte-album: „Peter Kneipp: Kunstmaler / artist plastic”. Cartea-album reprezintă cea de-a 79-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
Incursiuni muzicale: grupul muzical „Intermezzo“ din Reșița (coordonator: Lucian Duca).

Miercuri, 11 octombrie 2017

REŞIŢA

·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: cei mici din cadrul secţiei germane a Grădiniţei cu Program Normal Nr. 5 din Reşiţa.
·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: elevii clasei a III-a B din cadrul secţiei germane a Colegiului Național „Diaconovici - Tietz“, Reşiţa.

500 de ani de la Reforma Protestantă

·     Galeria Direcţiei pentru Cultură a judeţului Caraş-Severin / ora 15.30:
Vernisajul expoziției de fotografii având ca tematică „500 de ani de reformă protestantă“: „Peregrin în Wittenberg în Saxonia-Anhalt“, cu fotografii realizate de Erwin Josef Țigla.
Incursiuni muzicale: grupul „Intermezzo“ din Reșița (coordonator: Lucian Duca).

·     Librăria „Semn de Carte“ / ora 17.00:
Prezentări de carte ale autorului Nikolaus Rudolf Pilly din Călan (jud. Hunedoara). Incursiuni muzicale: autorul cărților, la ferăstrăul său muzical.
·     Librăria „Semn de Carte“ / ora 17.45:
Lansarea CD-ROM-ului „Die Banater Berglanddeutschen = Germanii din Banatul Montan“ (nr. 15).
·     Librăria „Semn de Carte“ / ora 18.30:
Vernisajul expoziției de fotografii: „Ochii orașului: Cernăuți în Ucraina“, cu fotografii realizate de Camelia Duca (Reșița).
Incursiuni muzicale: grupul „Intermezzo“ din Reșița (coordonator: Lucian Duca).

Joi, 12 octombrie 2017

REŞIŢA

250 de ani de la nașterea luptătorilor pentru libertate tirolezi Andreas Hofer și Josef Speckbacher

·        Colegiul Național „Diaconovici - Tietz“ / ora 9.00:
Prelegere: „Andreas Hofer (* 22 noiembrie 1767, Sandhof bei St. Leonhard in Passeier în Tirol; † 20 februarie 1810 în Mantua, Italia) și Josef Speckbacher (* 13 iulie 1767 în Gnadenwald, Tirol; † 28 martie 1820 în Hall in Tirol): 250 de ani de la naștere“, prezentată de OSR prof. Erich Wörister (Axams, Tirol / Austria).

·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: cei mici din cadrul secţiei germane a Grădiniţei cu Program Normal Nr. 9 din Reşiţa.
·     Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 12.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: elevii clasei a IV-a B din cadrul secţiei germane a Colegiului Național „Diaconovici - Tietz“, Reşiţa.

500 de ani de la Reforma Protestantă

·     Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 16.30:
Vernisajul expoziției documentare „107 de ani Biserica Evanghelică C.A. Reșița“, cu fotografii, documente, cărți și alte surse de informare cu privire la istoria Bisericii Evanghelice C.A. din Reșița.
·     Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 16.45:
Prelegere: „Luther în Tirol“, ținută de OSR prof. Erich Wörister (Axams, Tirol / Austria).
Incursiuni muzicale: formația muzicală „Banater Bergland“ din Reșița (coordonator: Karl Ludwig Lupșiasca).

CARANSEBEȘ

250 de ani de la nașterea luptătorilor pentru libertate tirolezi Andreas Hofer și Josef Speckbacher

·     Colegiul Național „C.D. Loga“ / ora 11.00:
Prelegere: „Andreas Hofer (* 22 noiembrie 1767, Sandhof bei St. Leonhard in Passeier în Tirol; † 20 februarie 1810 în Mantua, Italia) și Josef Speckbacher (* 13 iulie 1767 în Gnadenwald, Tirol; † 28 martie 1820 în Hall in Tirol): 250 de ani de la naștere“, ținută de OSR prof. Erich Wörister (Axams, Tirol / Austria).

·     Colegiul Național „C.D. Loga“ / ora 12.00:
Program cultural prezentat de elevii instituției de învățământ gazde.

Vineri, 13 octombrie 2017

REŞIŢA

500 de ani de la Reforma Protestantă

·     Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 10.00:
Vernisajul expoziției de cărți „Reforma protestantă și Martin Luther“, cu exponate din colecția Bibliotecii Germane „Alexander Tietz”.
·     Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 10.15:
Vernisajul expoziției de filatelie și numismatică „Martin Luther și reforma protestantă“, cu exponate din colecția Alexander Erwin și Erwin Josef Țigla.
·     Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 10.30:
Vernisajul expoziției „Reforma în estul Europei“, o expoziție a instituției „Deutsches Kulturforum östliches Europa“ (Forumului Cultural pentru Europa de Est) din Potsdam / Germania.
·     Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 11.00:
Prelegere în limba germană: „Reformă, renovare, înnoire la Josef Ratzinger“, prezentată de dr. Wolfgang Wünsch, protopop evanghelic luteran de Sebeș - Alba al Bisericii Evanghelice C.A. din România.

ANINA

·     Gara Anina / ora 13.30:
Să ne cunoaştem Banatul Montan: Călătorie cu trenul pe Semmering-ul bănăţean, între Anina şi Oraviţa.

ORAVIŢA

200 de ani Teatrul Vechi din Oravița

·     Teatrul Vechi „Mihai Eminescu“ / ora 17.30:
Vernisajul expoziției de artă plastică a renumitului profesor și pedagog de artă prof. Franz Kumher (născut la Oravița, în prezent la Hildesheim / Germania), la împlinirea a 90 de ani de viață (*16.07.1927).
·     Teatrul Vechi „Mihai Eminescu“ / ora 18.00:
Program cultural, cu participarea corului de cameră „Hugo Wolf“ din Maribor / Slovenia, a corului „Franz Stürmer“ din Reșița, a formaţiilor de dansuri populare din Cirkulane / Slovenia, „Enzian“ („Gențiana”) din Reşiţa şi „Magnificat” din Oraviţa.

Sâmbătă, 14 octombrie 2017

REȘIȚA

500 de ani de la Reforma Protestantă
Prima Întâlnire a Evanghelicilor Luterani din Banat

·  Curtea Bisericii Evanghelice C.A. / ora 10.30:
Concert de promenadă cu fanfara „Harmonie“ din Bistrița.
·  Biserica Evanghelică C.A. / ora 11.00:
Serviciu religios festiv dedicat împlinirii anul acesta a 500 de ani de reformă protestantă și cu prilejul primei Întâlniri a evanghelicilor luterani din Banat. Oaspeți de onoare: Episcop Reinhart Guib, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, protopopi, preoți din Germania, Austria și România. Cu participarea extraordinară a Corului de cameră „Hugo Wolf“ din Maribor / Slovenia.
·  Curtea Bisericii Evanghelice C.A. / ora 12.15:
Proiectul sărbătoririi reformei protestante a Bisericii Evanghelice C.A. din România: „12 meri pentru un cuvânt clar”. Plantarea simbolică a unui măr, care se leagă de cuvântul lui Martin Luther „Dacă aș știi, că mâine lumea se va sfârși, astăzi aș mai planta un măr”.

„Parada Portului Popular German la Reșița“, ediția a XXIII-a

·  Curtea Bisericii Evanghelice C.A. / ora 12.30:
Concert de promenadă cu fanfara „Harmonie“ din Bistrița.
·     Traseul Biserica Evanghelică C.A. - Casa de Cultură a Sindicatelor „Dr. Corneliu Diaconovici“ - Parcul „Cărăşana” / începând cu ora 12.45:
Parada Portului Popular German cu fanfara „Harmonie“ din Bistrița..
·     Monumentul deportaților germani în fosta URSS în Parcul „Cărăşana” / începând cu ora 13.15:
Rugăciuni ecumenice și depunere de coroane de flori.

DOGNECEA

·     Sediul Forumului German / ora 17.00:
Proiecție de fotografii: „Vizita delegației parohiei romano-catolice din Dognecea la partenerii din Böheimkirchen / Austria Inferioară”, de Klaus Lucian Mihnea (Dognecea).
·     Sediul Forumului German / ora 17.45:
Program muzical cu formaţia „Banater Bergland“ (coordonator: Karl Ludwig Lupșiasca), Vincezo Musi (Cerra) și Duo Gassenheimer, toți din Reşiţa.

Duminică, 15 octombrie 2017

REŞIŢA

·        Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ / ora 10.00:
Sfântă Liturghie în limba germană.
Înfrumusețarea muzicală: corul de cameră „Hugo Wolf“ din Maribor / Slovenia.
·        Piața 1 Decembrie 1918 (centrul civic) / ora 11.30:
Concert de promenadă cu fanfara „Harmonie“ din Bistrița.
Program de dansuri populare cu formația din Cirkulane / Slovenia.

GĂRÂNA

·     Biserica romano-catolică „Sfânta Tereza de Avilla“ / ora 11.30:
cea de-a 146-a Liturghie de hram.
·     Strada principală / începând cu ora 12.30:
Sărbătoarea „kirchweih“-ului cu ridicarea pomului și program cultural.

OŢELU ROŞU

·        Sediul Forumului German / ora 16.00:
Vernisajul expoziției de fotografii având ca tematică „500 de ani de reformă“: „Peregrin în Eisenach și Stotternheim în Turingia“, cu fotografii realizate de Erwin Josef Țigla.
·        Sediul Forumului German / ora 16.15:
Program muzical cu formaţia „Banater Bergland“ (coordonator: Karl Ludwig Lupșiasca), Vincezo Musi (Cerra) și Duo Gassenheimer, toți din Reşiţa.


Organizator principal:

Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa

în colaborare cu:

Ministerul Culturii și Identității Naționale, Bucureşti
Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Secretariatului General al Guvernului României, Bucureşti

Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Reşiţa
Primăria Municipiului Reșița

Universitatea „Eftimie Murgu“ Reșița

Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Reşiţa
Direcţia Judeţeană de Cultură Caraş-Severin, Reşiţa

Centrul Cultural „Teatrul Vechi Mihai Eminescu”, Oravița
Casa de Cultură Orășenească „Tata Oancea”, Bocșa

Societatea pentru Cultură „Metarsis”, Reşiţa
Muzeul Cineastului Amator, Reşiţa

Colegiul Național „Diaconovici - Tietz”, Reşiţa
Colegiul Național „C.D. Loga”, Caransebeș

Pe această cale aducem mulţumirile noastre colaboratorilor, sponsorilor, consiliilor locale şi primăriilor precum şi forumurilor germane locale din localităţile în care se desfăşoară manifestări cu prilejul acestei ediţii a „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan”.

Sehr geehrte Gäste und Freunde,
liebe Landsleute!

Zum siebenundzwanzigsten Mal laden wir Sie zur „Deutschen Kulturdekade im Banater Bergland” ein, zur größten Veranstaltungsreihe der Banater Berglanddeutschen!
Der 24. Heimattag und die Heimatmesse der Banater Berglanddeutschen in Bokschan, das 15. Musik- und Chortreffen der Banater Berglanddeutschen, das „23. Reschitzaer Deutsche Trachtenfest“, die traditionellen Kirchweihfeste und weitere Veranstaltungen in Bokschan, Deutsch-Saska, Dognatschka, Ferdinandsberg, Orawitza, Reschitza, Steierdorf - Anina und Wolfsberg vereinigen uns in diesen Tagen erneut im Kranz der Freundschaft und des Zusammenhalts.
Innerhalb der diesjährigen Kulturdekade organisieren wir zum ersten Mal im Banat einen Evangelischen Kirchentag, den wir dem 500-jährigen Jubiläum der Reformation widmen, eine einmalige Gelegenheit uns auf unsere gemeinsame kirchliche Geschichte ökumenisch zu besinnen. Diese Veranstaltung bildet einen der Höhepunkte unserer Kulturdekade 2017!
Unsere Kulturdekade möge auch in diesem Jahr eine Brücke zwischen dem, was war, und dem, was kommen wird, darstellen. Wir hoffen, dass Sie, als Gäste, Mitgestalter oder Zuschauer, an unserem vielseitigen Programm Gefallen finden werden.
Hiermit wünschen wir Ihnen recht viel Freude und gute Unterhaltung!

Erwin Josef Ţigla

Oktober, 2017



Freitag, den 6. Oktober 2017

RESCHITZA

Festtag des „Diaconovici - Tietz“-Nationalkollegs Reschitza: 140 Jahre Schuleinheit

·     „Diaconovici - Tietz“-Nationalkolleg / 9:00 Uhr:
Empfang der Gäste und Besuch des Nationalkollegs.
·     „Diaconovici - Tietz“-Nationalkolleg / 9:30 Uhr:
Verleihung der Sprachdiplome DSD I mit der Fachberaterin der Zentralstelle für Auslandsschulwesen Birgit Söldenwagner.
·     „Diaconovici - Tietz“-Nationalkolleg / 10:00 Uhr:
Festversammlung im Schulhof, mit Beteiligung der Ehrengäste und Vorstellung des Nationalkollegs.
·     „Diaconovici - Tietz“-Nationalkolleg / 11:00 Uhr:
Brücken zwischen den Generationen (I): Begegnung der Generation Nr. 100.
Miteinbeziehung der Ehrengäste in den verschiedenen Arbeitsgruppen. U.a. mit Akademiemitglied Dan Farcaș, Univ.-Prof. Dr. Dan Ciubotariu und Erwin Josef Țigla.
·     „Diaconovici - Tietz“-Nationalkolleg / 12:00 Uhr:
Brücken zwischen den Generationen (II): Die Legenden der „Bastilia” (Spitzname der Schule) mit Camelia Duca und Dir. Boris Vatzulik.
·        Kulturpalais, Sitz des West-Theaters / 16:00 Uhr:
Botschaft für die Zukunft: Festkulturprogramm, von den Schülern für Gäste und ehemalige Absolventen organisiert.

Die weiße Nacht der Galerien: Die Sammlergalerie

·        „Eftimie Murgu“-Universität / 18:00 Uhr:
Vernissage der Ausstellung von Reschitzaer Sammlern. Es stellt u.a. auch Erwin Josef Țigla aus seinen Sammlungen von Bleistiftspitzern, Papierservietten, Zündholzschachteln und Philatelie aus.

15. Musik- und Chortreffen der Banater Berglanddeutschen

·     Deutsches „Alexander Tietz“-Zentrum / 15:30 Uhr:
Dialog der musikalischen Genres mit den Musiklehrern Ștefania Vasiliu-Olaru und Dumitru Sascău, beide zu Gast aus Bacău.
·     Aula der „Eftimie Murgu“-Universität / 19:00 Uhr.
Konzert mit Beteiligung folgender Gruppen: der „Franz Stürmer“-Chor aus Reschitza, der „Temeswarer Liederkranz“, die Buchenlanddeutschen Chöre aus Radautz und Kimpolong (Kreis Suczawa), der „Drei Rosen”-Chor aus Vukovar (Kroatien), die Musik- und Singgruppen aus Piatra Neamţ - „Edelweiß” - und Bacău - „Zwei mal Zwei” - und das Zitherorchester München - Pasing (Deutschland).

Samstag, den 7. Oktober 2017


RESCHITZA

·  Foyer der „Eftimie Murgu“-Universität / 10:00 Uhr:
Fotoausstellung: „Menschen und Traditionen” mit Fotos von Dr. Klaus Fabritius aus Bukarest, dem Vorsitzenden des Demokratischen Forums der Deutschen in Rumänien - Regionalforum Altreich.
Anschließend: musikalische Einlagen, das Zitherorchester München - Pasing (Deutschland).

STEIERDORF - ANINA

·  Römisch-katholischer Friedhof Sigismund - römisch-katholische Kirche in Sigismund / 14:00 Uhr:
Trachtenaufmarsch der beteiligten deutschen Kulturgruppen aus Radautz (Kreis Suczawa) und Steierdorf - Anina.
·  Römisch-katholische „Maria - Königin des heiligen Rosenkranzes“-Kirche in Sigismund / 14:30 Uhr:
88. Kirchweihmesse. Musikalische Umrahmung: der Buchenlanddeutsche Chor aus Radautz.

13. Steierdorfer Blasmusikfestival

·     Sitz des DFBB-Ortsforums / 16:30 Uhr:
Auftritte der Steierdorfer Blasmusik und ihrer Gäste aus Temeswar, Serbien sowie der Buchenlanddeutschen Chöre aus Radautz und Kimpolong (beide Kreis Suczawa), des „Drei Rosen”-Chors aus Vukovar (Kroatien), der Musik- und Singgruppen aus Piatra Neamţ - „Edelweiß” - und Bacău - „Zwei mal Zwei” -, und des Zitherorchesters München - Pasing (Deutschland).

DEUTSCH-SASKA

·    Römisch-katholische „Heiliger Franziskus von Assisi”-Kirche / 11:00 Uhr:
266. Kirchweihmesse.
·    Römisch-katholische „Heiliger Franziskus von Assisi”-Kirche / 12:00 Uhr:
Zum Schluss der Heiligen Messe: kurzes Konzert mit dem Buchenlanddeutschen Chor aus Kimpolong (Kreis Suczawa).
·    Platz vor der römisch-katholischen „Heiliger Franziskus von Assisi”-Kirche / 12:15 Uhr:
Kulturprogramm mit Beteiligung der deutschen Volkstanzgruppen „Enzian“ aus Reschitza und „Magnificat“ aus Orawitza.

Sonntag, den 8. Oktober 2017

BOKSCHAN

24. Heimattag der Banater Berglanddeutschen und Herbstfest des Jugendforums Bokschan, XIII. Auflage

·     Route vom Sitz des Ortsforum Bokschan zur „Unbefleckte Empfängnis“-Kirche / ab 10:00 Uhr:
Trachtenaufzug zum 24. Heimattag der Banater Berglanddeutschen und Herbstfest des Jugendforums Bokschan, XIII. Auflage.
·  Vor der römisch-katholischen „Unbefleckte Empfängnis“-Kirche / 10:30 Uhr:
Promenadenkonzert mit der Blasmusik aus Karansebesch, Dirigent: Marius Frățilă.
·  Römisch-katholische „Unbefleckte Empfängnis“-Kirche / 11:00 Uhr:
Hochamt in deutscher Sprache anlässlich des 24. Heimattags der Banater Berglanddeutschen und Herbstfest des Jugendforums Bokschan, XIII. Auflage.
·     Russlanddeportierten-Denkmal vor der Kirche / ab 12:15 Uhr:
Gebete und Blumenkranz-Niederlegung.
·     Route von der „Unbefleckte Empfängnis“-Kirche zum Park vor dem Rathaus bis zum Städtischen Kulturhaus „Tata Oancea“ / ab 12:30 Uhr:
Trachtenaufzug zum 24. Heimattag der Banater Berglanddeutschen und Herbstfest des Jugendforums Bokschan, XIII. Auflage.
·     Städtisches Kulturhaus „Tata Oancea“ / 13:00 Uhr:
Festkulturprogramm zum 24. Heimattag der Banater Berglanddeutschen und Herbstfest des Jugendforums Bokschan, XIII. Auflage, mit allen beteiligten Kulturgruppen.
·     Edelstahl-Kunstmuseum „Raum und Licht” Constantin Lucaci / ab 15:15 Uhr:
Besuch des Edelstahl-Kunstmuseums „Raum und Licht” des in Bokschan geborenen international anerkannten Künstlers Constantin Lucaci.

Montag, den 9. Oktober 2017

RESCHITZA

·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 10:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen Lesern der Bibliothek: die Kleinen der deutschen Abteilung des Kindergartens mit verlängertem Programm „Semenik“ Reschitza.
·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 11:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen kleinen Lesern der Bibliothek: die Schüler der I. B Klasse der deutschen Abteilung des „Diaconovici - Tietz“-Nationalkollegs Reschitza.

BOKSCHAN

·     Städtisches Kulturhaus „Tata Oancea“ / 18:00 Uhr:
Vernissage der Kunstausstellung Peter Kneipp (früher in Bokschan, heute in Tuttlingen, Deutschland).
·     Städtisches Kulturhaus „Tata Oancea“ / 18:30 Uhr:
Buchpräsentation: „Peter Kneipp: Kunstmaler / artist plastic“, die 79. Buchveröffentlichung des Kultur- und Erwachsenenbildungsvereins „Deutsche Vortragsreihe Reschitza“.

Dienstag, den 10. Oktober 2017

RESCHITZA

·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 10:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen kleinen Lesern der Bibliothek: die Schüler der II. B Klasse der deutschen Abteilung des „Diaconovici - Tietz“-Nationalkollegs Reschitza.
·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 11:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen kleinen Lesern der Bibliothek: die Schüler der Vorschul-Klasse der deutschen Abteilung des „Diaconovici - Tietz“-Nationalkollegs Reschitza.
·  Sitz des DFBB-Ortsforums in der Oituz-Straße / 15:30 Uhr:
Frauenkränzchen. Gast: die Schriftstellerin Edith Guip-Cobilanschi aus Temeswar.
·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 18:00 Uhr:
Buchpräsentation: „Peter Kneipp: Kunstmaler / artist plastic“, die 79. Buchveröffentlichung des Kultur- und Erwachsenenbildungsvereins „Deutsche Vortragsreihe Reschitza“. Musikalische Umrahmung: die „Intermezzo“-Musikgruppe Reschitza (Leitung: Lucian Duca).

Mittwoch, den 11. Oktober 2017

RESCHITZA

·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 10:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen Lesern der Bibliothek: die Kleinen der deutschen Abteilung des Kindergartens Nr. 5 Reschitza.
·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 11:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen kleinen Lesern der Bibliothek: die Schüler der III. B Klasse der deutschen Abteilung des „Diaconovici - Tietz“-Nationalkollegs Reschitza.

500 Jahre Reformation

·  Galerie der Kulturbehörde des Kreises Karasch-Severin / 15:30 Uhr:
Vernissage der Fotoausstellung „Fotographische Eindrücke aus der Lutherstadt Wittenberg in Sachsen-Anhalt“ von Erwin Josef Ţigla (Reschitza). Musikalische Umrahmung: die „Intermezzo“-Musikgruppe aus Reschitza (Leitung: Lucian Duca).

·  „Semn de Carte = Lesezeichen“-Buchhandlung / 17:00 Uhr:
Buchpräsentationen des Autors Nikolaus Rudolf Pilly aus Kalan / Kreis Hunedoara. Musikalische Umrahmung: der Autor mit seiner musikalischen Säge.
·  „Semn de Carte = Lesezeichen“-Buchhandlung / 17:45 Uhr:
Präsentation der CD-ROM „Die Banater Berglanddeutschen“ (Nr. 15).
·  „Semn de Carte = Lesezeichen“-Buchhandlung / 18:30 Uhr:
Vernissage der Fotoausstellung „Die Augen der Stadt: Czernowitz in der Ukraine“ von Camelia Duca (Reschitza). Musikalische Umrahmung: die „Intermezzo“-Musikgruppe aus Reschitza (Leitung: Lucian Duca).

Donnerstag, den 12. Oktober 2017

RESCHITZA

250. Geburtstag der Tiroler Freiheitskämpfer Andreas Hofer und Josef Speckbacher

·     „Diaconovici - Tietz“-Nationalkolleg / 9:00 Uhr:
Vortrag: „Andreas Hofer (* 22. November 1767 am Sandhof bei St. Leonhard in Passeier in der Grafschaft Tirol; † 20. Februar 1810 in Mantua, Königreich Italien) und Josef Speckbacher (* 13. Juli 1767 in Gnadenwald, Tirol; † 28. März 1820 in Hall in Tirol): 250. Geburtstag“ von OSR Prof. Erich Wörister (Axams, Tirol / Österreich).
·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 11:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen Lesern der Bibliothek: die Kleinen der deutschen Abteilung des Kindergartens Nr. 9 Reschitza.
·  Deutsche „Alexander Tietz“-Bibliothek / 12:00 Uhr:
Begegnung mit den zukünftigen kleinen Lesern der Bibliothek: die Schüler der IV. B Klasse der deutschen Abteilung des „Diaconovici - Tietz“-Nationalkollegs Reschitza.


500 Jahre Reformation

·     Deutsches „Alexander Tietz“-Zentrum / 16:30 Uhr:
Vernissage der Dokumentationsausstellung „107 Jahre Evangelische Kirche A.B. Reschitza“, mit Fotos, Dokumenten, Büchern und weiteren Informationsquellen zur Geschichte der Evangelischen Kirche A.B. Reschitza.
·     Deutsches „Alexander Tietz“-Zentrum / 16:45 Uhr:
Vortrag: „Luther in Tirol“ von OSR Prof. Erich Wörister (Axams, Tirol / Österreich). Musikalische Umrahmung: das „Banater Bergland“-Musikensemble aus Reschitza (Leitung: Karl Ludwig Lupșiasca).


KARANSEBESCH

250. Geburtstag der Tiroler Freiheitskämpfer Andreas Hofer und Josef Speckbacher

·  „C.D. Loga“-Nationalkolleg / 11:00 Uhr:
Vortrag: „Andreas Hofer (* 22. November 1767 am Sandhof bei St. Leonhard in Passeier in der Grafschaft Tirol; † 20. Februar 1810 in Mantua, Königreich Italien) und Josef Speckbacher (* 13. Juli 1767 in Gnadenwald, Tirol; † 28. März 1820 in Hall in Tirol): 250. Geburtstag“ von OSR Prof. Erich Wörister (Axams, Tirol / Österreich).

·  „C.D. Loga“-Nationalkolleg / 12:00 Uhr:
Kulturprogramm zur Kulturdekade, dargeboten von Schülerinnen und Schülern der Schuleinheit.

Freitag, den 13. Oktober 2017

RESCHITZA

500 Jahre Reformation

·  „Frédéric Ozanam“-Sozialzentrum / 10:00 Uhr:
Vernissage der Buch-Ausstellung „Die Reformation und Martin Luther“, mit Exponaten aus den Beständen der Deutschen „Alexander Tietz“-Bibliothek.
·  „Frédéric Ozanam“-Sozialzentrum / 10:15 Uhr:
Vernissage der Philatelie- und Numismatik-Ausstellung „Martin Luther und die Reformation“, mit Exponaten aus den Sammlungen Alexander Erwin und Erwin Josef Țigla.
·  „Frédéric Ozanam“-Sozialzentrum / 10:30 Uhr:
Vernissage der Ausstellung „Reformation im östlichen Europa“. Eine Ausstellung des Deutschen Kulturforums östliches Europa mit dem Sitz in Potsdam, Deutschland. 
·  „Frédéric Ozanam“-Sozialzentrum / 11:00 Uhr:
Vortrag: „Reform, Reformation und Erneuerung bei Josef Ratzinger“ von Dr. Wolfgang Wünsch, Dechant des Kirchenbezirks Mühlbach der Evangelischen Landeskirche A.B. Rumänien.

ANINA

·  Bahnhof Anina / 13:30 Uhr:
Das Banater Bergland näher kennenlernen: Fahrt auf der Banater Semmering-Bahn mit dem Zug von Anina nach Orawitza.

ORAWITZA

200 Jahre Theatergebäude in Orawitza

·  Altes Theater „Mihai Eminescu“ / 17:30 Uhr:
Ausstellung des international renommierten Malers und Kunstpädagogen Prof. Franz Kumher (geboren in Orawitza, zz. in Hildesheim / Deutschland lebend), anlässlich seines 90. Geburtstages (*16.07.1927).
·  Altes Theater „Mihai Eminescu“ / 18:00 Uhr:
Kulturprogramm, mit Beteiligung des Kammerchors „Hugo Wolf“ aus Marburg an der Drau / Slowenien, des „Franz Stürmer“-Chors aus Reschitza, der Volkstanzgruppe aus Ankerstein / Cirkulane in Slowenien, der deutschen „Enzian“-Volkstanzgruppe aus Reschitza und der deutschen Volkstanzgruppe „Magnificat“ aus Orawitza.

Samstag, den 14. Oktober 2017

RESCHITZA

500 Jahre Reformation
Erster Evangelischer Kirchentag im Banat

·  Hof der evangelischen Kirche / 10:30 Uhr:
Promenadenkonzert mit der Blaskapelle „Harmonie“ aus Bistritz.
·  Evangelische Kirche / 11:00 Uhr:
Festgottesdienst zur Feier „500 Jahre Reformation“ und anlässlich des ersten Evangelischen Kirchentags im Banat. Ehrengäste: Reinhart Guib, Bischof der Evangelischen Kirche A.B. in Rumänien, weitere Pfarrer aus Deutschland, Österreich und Rumänien. Mit Beteiligung des Kammerchors „Hugo Wolf aus Marburg an der Drau / Slowenien.
·  Hof der Evangelischen Kirche / 12:15 Uhr:
Reformationsprojekt „12 Apfelbäumchen für ein klares Wort” der Evangelischen Landeskirche A.B. Rumäniens: Pflanzung eines Apfelbäumchens, das (gemäß einem Luther zugeschriebenen Zitat) für Zuversicht und  das „klare Wort“ für die reformatorische Art deutliche, evangelische Worte zu sprechen steht.

„23. Reschitzaer Deutsches Trachtenfest“

·  Hof der evangelischen Kirche / 12:30 Uhr:
Promenadenkonzert mit der Blaskapelle „Harmonie“ aus Bistritz.
·     Route von der evangelischen Kirche am Kulturhaus der Gewerkschaften „Dr. Corneliu Diaconovici“ vorbei und bis zum „Cărăşana”-Park / ab 12:45 Uhr:
Trachtenaufzug zum „23. Reschitzaer Deutschen Trachtenfest”.
·     Russlanddeportierten-Denkmal im „Cărăşana”-Park / ab 13:15 Uhr:
Ökumenische Gebete und Blumenkranz-Niederlegung.

DOGNATSCHKA

·  Sitz des DFBB-Ortsforums / 17:00 Uhr:
Fotoprojektion „Die Abordnung der römisch-katholischen Pfarre Dognatschka zu Besuch bei den Partnern in Böheimkirchen / Niederösterreich”, von Klaus Lucian Mihnea (Dognatschka).
·  Sitz des DFBB-Ortsforums / 17:45 Uhr:
Kulturprogramm mit dem „Banater Bergland“-Musikensemble (Leitung: Karl Ludwig Lupșiasca), Vincezo Musi (Cerra) und dem Duo Gassenheimer, alle aus Reschitza.

Sonntag, den 15. Oktober 2017

RESCHITZA

·  Römisch-katholische „Maria Schnee“-Kirche / 10:00 Uhr:
Hochamt in deutscher Sprache, mit Beteiligung des Kammerchores „Hugo Wolf aus Marburg an der Drau / Slowenien.
·  Stadtzentrum Reschitzas / 11:30 Uhr:
Promenadenkonzert mit der Blaskapelle „Harmonie“ aus Bistritz.
Auftritt der Volkstanzgruppe aus Ankerstein / Cirkulane in Slowenien.

WOLFSBERG

·  Römisch-katholische „Heilige Theresia von Avilla“-Kirche / 11:30 Uhr:
146. Kirchweihmesse.
·  Auf der Hauptgasse des Dorfes / ab 12:30 Uhr:
146. Kirchweihfest mit Kirchweihbaum-Aufstellen und Kulturprogramm.

FERDINANDSBERG

·  Sitz des DFBB-Ortsforums / 16:00 Uhr:
Vernissage der Fotoausstellung zum Thema „500 Jahre Reformation“: „Fotographische Eindrücke aus Eisenach und Stotternheim in Thüringen“ von Erwin Josef Țigla.
·  Sitz des DFBB-Ortsforums / 16:15 Uhr:
Kulturprogramm mit dem „Banater Bergland“-Musikensemble (Leitung: Karl Ludwig Lupșiasca), Vincezo Musi (Cerra) und dem Duo Gassenheimer, alle aus Reschitza.


Hauptveranstalter:
der Kultur- und Erwachsenenbildungsverein
„DEUTSCHE VORTRAGSREIHE RESCHITZA”

Mitveranstalter:

das Demokratische Forum der Deutschen in Rumänien               
das Demokratische Forum der Banater Berglanddeutschen

das römisch-katholische Erzdechanat des Banater Berglands
die Evangelische Kirche Reschitza

die österreichischen Bundesländer Steiermark und Kärnten
der Verein „Südmark“, Graz
der Alpenländische Kulturverband „Südmark“ zu Graz

weitere Institutionen und Privatpersonen aus dem In- und Ausland.
                              
Hiermit bedanken wir uns bei allen DFBB-Ortsforen, Mitveranstaltern und Unterstützern, die bei der 27. Auflage der Kulturdekade mitmachen und mithelfen!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu