Posturile de inspecție la frontieră se
vor organiza și vor funcționa în structura direcțiilor sanitar-veterinare și
pentru siguranța alimentelor județene, a decis Guvernul, în ședința de astăzi.
Se urmărește astfel, asigurarea unei reacţii prompte în situaţii cu risc
epidemiologic ridicat, cum este pesta
porcină africană, precum și eficientizarea controalelor efectuate cu
privire la produsele de origine animală importate.
Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă
de urgenţă, o serie de măsuri pentru organizarea activităţii sanitar-veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea
eliminării riscurilor asupra
sănătății animalelor și siguranței alimentelor, având în vedere contextul
epidemiologic actual. În imediata apropiere a României evoluează boli
infecto-contagioase majore, precum pesta porcină africană, boala limbii albastre,
dermatoza nodulară bovină, care reprezintă un pericol pentru starea de sănătate
a efectivelor de animale din țara noastră și pot produce pagube economice
semnificative.
Modificările introduse prin OUG aprobată
astăzi vizează gestionarea cu responsabilitatea a acțiunilor de prevenire a
introducerii pestei porcine africane pe teritoriul național, cu impact deosebit
de grav asupra industriei alimentare. De asemenea, organizarea posturilor de
inspecție de frontieră în structura direcțiilor sanitar-veterinare și pentru
siguranța alimentelor județene contribuie la eficientizarea activității de
preluare, transport și distrugere a produselor de origine animală și
non-animală.
Potrivit actului normativ, direcțiile
sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene preiau de la ANSVA
activitatea punctelor de inspecție de frontieră, personalul aferent acestora,
patrimoniul posturilor de inspecție de frontieră stabilit pe baza situațiilor financiare și se subrogă
în toate drepturile și obligațiile ce decurg din raporturile juridice ale
instituției cu terți legate de domeniul de activitate al inspectorilor de
frontieră în care ANSVSA este parte.
O altă măsură prevede înființarea unei
singure categorii de circumscripții, respectiv circumscripțiile sanitar-veterinare
și pentru siguranța alimentelor oficiale, prin reorganizarea circumscripțiilor
sanitar-veterinare zonale și a circumscripțiilor sanitar-veterinare și pentru
siguranța alimentelor din structura direcţiilor sanitar - veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene. Noua structură preia atribuțiile, posturile și
personalul acestora. Prin uniformizarea și completarea atribuțiilor, se asigură
eficientizarea activității realizate la nivel local de către serviciile de stat
sanitar-veterinare, prin: diversificarea acțiunilor specifice și a serviciilor
oferite cetățenilor, gestionarea și analizarea corespunzătoare a informațiilor
privind sănătatea animalelor și siguranța alimentelor, reducerea costurilor
generate de funcționarea sediilor actuale, de asigurare a logisticii și de
deplasare a personalului de specialitate implicat în efectuarea controlului
oficial.
Controalele oficiale în
fermele/exploatațiile de animale și în unitățile care dețin alimente de origine
animală vor fi efectuate de către medicii veterinari din această nouă
structură, respectiv din circumscripțiile sanitar-veterinare și pentru
siguranța alimentelor.
Prin constituirea circumscripțiilor
sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale se va asigura
implementarea imediată a recomandărilor Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară-DG SANTE din cadrul
Comisiei Europene, care vizează organizarea și funcționarea unui nou sistem de
control în domeniul producției primare a produselor de origine animală,
coroborat cu numărul mare și specificitatea diversă a operatorilor din domeniu.
Totodată, având în vedere importanța
cercetării în identificarea de soluții în domeniu, ordonanța de urgență
stabilește atribuţii ale ANSVSA referitoare la coordonarea şi finanţarea
activităţilor de cercetare-dezvoltare în sistemul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa
alimentelor. Astfel, ANSVSA va elabora programe proprii de cercetare-dezvoltare
sectoriale și va iniţia, gestiona şi participa la programe naţionale şi
internaţionale de cercetare-dezvoltare, pentru o abordare integrată și
fundamentată științific a activității specifice.
De asemenea, se completează atribuțiile
ANSVSA cu privire la elaborarea, negocierea şi semnarea de documente tehnice
bilaterale în domeniul sanitar-veterinar şi al siguranţei alimentelor încheiate
la nivel departamental sau tratate internaţionale, în domeniile de competenţă
ale Autorității, în conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele,
pentru simplificarea formalităților și accelerarea procedurilor necesare
demarării exporturilor de animale și produse alimentare.
O altă noutate constă în introducerea
celei de-a treia funcții de vicepreședinte – subsecretar de stat în conducerea
ANSVSA, pentru a asigura o gestionare mai eficientă a sistemului de control
oficial sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Astfel, se consolidează
capacitatea instituției de a preveni si neutraliza amenințările globale asociate
lanţului alimentar, cu scopul de a proteja sănătatea publică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu