Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 3 iunie 2017

Festivalul - concurs naţional de interpretare vocală a muzicii populare româneşti „AURELIA FĂTU - RĂDUŢU”, BOCŞA, CARAŞ – SEVERIN

CARAŞ – SEVERIN
ORAŞ BOCŞA
PRIMĂRIA ŞI CONSILIUL LOCAL BOCŞA
CASA ORĂŞENEASCĂ DE CULTURĂ
CENTRUL JUDEŢEAN PENTRU CONSERVAREA ŞI PROMOVAREA CULTURII TRADIŢIONALE CARAŞ-SEVERIN
În perioada 08 - 09 iunie  2017, la Bocşa se va desfăşura cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului – concurs naţional de interpretare vocală a muzicii populare românești  „Aurelia Fătu - Răduţu”.
 Locul desfăşurării:
Scena amenajată în aer liber în cartierul Nufărul din Bocşa Română, lângă corpul B  al Primăriei Oraşului Bocşa, pe str. Autogării (vis-a-vis de Penny Market)
Program:

Joi 08 iunie 2017 La sediul Casei Orăşeneşti de Cultură, str. 1 Decembrie 1918, nr.43 (tel.0355/566.613 sau e-mail casadeculturabocsa@yahoo.com)

Ora 08,00 -10,00 – primirea concurentilor (la Casa Orăşenească de Cultură);
Ora 10,00 – 12,00-preselecţia candidaţilor (la Casa Orăşenească de Cultură);
Ora 13.00– repetiția preliminară;
Ora 15.00 –cazarea şi masa juriului şi concurenţilor rămaşi în competiţie ;
Ora 19.00 – deschiderea Festivalului;
Ora 20.00 – concursul de interpretare; (scena amenajată înaer liber lângă corpul B al Primăriei orașului Bocșa)
Ora 21.30 – spectacol folcloric susţinut de câştigătorii ediţiei anterioare, dar şi de interpreţi de seamă ai folclorului românesc.
Vineri 09iunie 2017
Ora 20.00 – Premierea câştigătorilor;(scena amenajată înaer liber lângă corpul B al Primăriei orașului Bocșa)
Ora 21.00 – Gala laureaţilor. Spectacol extraordinar „In memoriam Aurelia Fătu Răduţu” .


Parteneri media: Banat TV, Banat FM, Radio RomâniaReşiţa, Radio RomâniaTimişoara, TVR Timișoara, Jurnal de Caraş, Express de Banat, Adevărul de Reşiţa, InfoCS, Reper 24, Argument - Ziar online de Caraș-Severin, resita.ro, CID Blog Media.
Pentru informaţii şi înscrieri: tel. 0355/566.613 sau 0744.838.802, ori la adresa de e-mail: casadeculturabocsa@yahoo.com, 


Director festival
Ioan LIUŢ

NOTĂ!
Organizatorii își rezervă dreptul de a aduce modificări programului propus!




REGULAMENTUL FESTIVALULUI-CONCURS NAŢIONAL DE INTERPRETARE VOCALĂ A MUZICII POPULARE ROMÂNEŞTI
„Aurelia Fătu Răduţu”
Ediţia a XXIV-a
08-09 iunie 2017
BOCŞA
CARAŞ-SEVERIN


Înperioada 08 – 09 iunie 2017, la Bocşa se va desfăşura cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului-concurs naţional de interpretare vocală a muzicii populare româneşti „Aurelia FătuRăduţu”. Festivalul se adresează tinerilor cu vârsta între 16 – 35 de ani şi îşi propune să pună în valoare muzica populară autentică, precum şi descoperirea şi promovarea tinerelor talente.   Festivalul-concurs naţional „Aurelia Fătu Răduţu” se derulează pe o singură secţiune – de interpretare vocală a muzicii populare româneşti.
Fiecare concurent va prezenta două piese diferite ca factură ritmică şi melodică:
-          O doină sau baladă fără acompaniament orchestral;
-          O piesă ritmată cu acompaniament orchestral.
Înscrierea concurenţilor se face până în data de 05 iunie 2017 fie la sediul Casei Orăşeneşti de Cultură Bocşa, str. 1 Decembrie 1918, nr.43 Caraş-Severin, tel. 0355.566.613 sau 0744.838.802; fie prin email: casadeculturabocsa@yahoo.com; ori la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Reşiţa, Aleea Buziaș, nr.6B, tel. 0255.226.698 sau e-mail centrucultura@yahoo.com.
Condiţii de participare:
-          Înscrierea se face doar cu actul de identitate;
-          Vârsta concurenţilor este cuprinsă între 16 – 35 ani;
-          Prezenţa la preselecţie şi la repetiţia preliminară este obligatorie, în caz contrar concurentul nu poate intra în competiţie;
-          Nu pot participa la concurs interpreţi care au obţinut Marele Premiu la o ediţie anterioară a acestui festival (Câștigătorii ediției anterioare – Marele Premiu -va susține anul următor OBLIGATORIU un micro recital fără remunerație);
-          Portul popular specific zonei de provenienţă a concurentului este obligatoriu;
-          Cheltuielile de deplasare sunt suportate de concurent sau instituţia pe care o reprezintă; cazarea şi masa concurenţilor admişi la preselecţie sunt suportate de organizatori.
-          Poate participa oricare concurent, din ori ce zonă a ţării sau din diaspora românescă, dacă îşi asumă condiţiile prevăzute în prezentul Regulament.
Juriul este format din personalităţi de seamă din domeniul culturii, cercetării şi interpretării folclorului românesc (oameni de muzică, folclorişti, interpreţi celebri, redactori muzicali, profesori, dirijori) şi reprezentanţi ai autorităţii locale.
 Criterii de jurizare:
-          Calitatea vocii şi ainterpretării;
-          Autenticitatea şi valoarea artistică a pieselor;
-          Ţinuta scenică;
-          Frumuseţea şi autenticitatea costumului popular purtat de interpret.
 Acompaniamentul orchestral este asigurat de către organizatori.
Ordinea intrăriiîn concurs se stabileşte de către juriu( prin tragere la sorţi).

Joi, 08 iunie 2017, ora 10.00, în sala de spectacole a Casei Orăşeneşti de Cultură va avea loc preselecţia. Fiecare candidat trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, actul de identitate. Concurenţii sunt obligaţi să trimită/prezinte orchestrei partitura muzicală pentru proba cu acompaniament odată cu fişa de înscriere până la  termenul limită  de  05 iunie 2017 la numărul  de fax 0355/566.613 sau la adresele de e-mail casadeculturabocsa@yahoo.com,casadeculturabocsa@gmail.comsaucentrulcultura@yahoo.com.
Ora 13.00 – repetiţia preliminară a concurenților admiși în concurs în urmapreselecției;
Ora 15.00 – cazarea și masa concurenților admiși în concurs în urma preselecției;
Ora 19.00 – deschiderea Festivalului de către Ansamblul de dansuri „Bocşana” al Casei Orăşeneşti de Cultură Bocşa;
Ora 20.00 – concursul de interpretare
Ora 21.00 – spectacol folcloric susţinut de câştigătoriie diţiei din 2016 (MarelePremiu), dar şi de interpreţi de seamă ai folclorului românesc

          Vineri 09 iunie 2017, începând cu ora 19.00, pe aceeaşi scenă va avea loc premierea câştigătorilor şi gala laureaţilor, iar seara se va încheia cu un spectacol folcloric extraordinar „In memoriam Aurelia Fătu Răduţu”.
 Premiile:
La acest Festival-concurs se vor acorda următoarele premii:
1.     Marele premiu constă în trofeul festivalului şi suma de 1.500 lei;
2.     Premiul I constă în trofeul festivalului şi suma de 1.000 lei;
3.     Premiul II constă în trofeul festivalului şi suma de 700 lei;
4.     Premiul III constă în trofeul festivalului şi suma de 500 lei.
5.     Menţiunea 1 constă în trofeul festivalului;
6.     Menţiunea 2 constă în trofeul festivalului.
Pot exista premii speciale oferite de firme, instituţii, societăţi private; toţi concurenţivor fi răsplătiţi de organizatori cu diplome de participare.

        
Director festival
Ioan LIUŢ


Festivalul-concurs  naţional de interpretare vocală a muzicii populare româneşti
“AURELIA FǍTU RǍDUŢU” BOCŞA, CARAŞ-SEVERIN
Ediţia a XXIV-a
08 – 09iunie 2017

FIŞǍ DE PARTICIPARE

Nume _________________________________________________________________________

Prenume_______________________________________________________________________

Data şi locul naşterii ____________________________________________________________
Domiciliul _____________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
Telefon________________________________________________________________________
Act de identitate: ______seria_______________nr.___________________________________
Emis de _______________________la data__________________________________________
Profesia _______________________________________________________________________
Instituţia pe care o reprezintǎ_____________________________________________________
______________________________________________________________________________
Melodiile din concurs:
1. ____________________________________________________________________________

2. ____________________________________________________________________________
Participǎri şi premii obţinute la alte concursuri _____________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Semnǎtura___________________________________

AVIZAT
Instituţie culturalǎ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu