Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 11 iunie 2017

INFORMARE ASUPRA MODULUI DE DERULARE A PROGRAMELOR NAŢIONALE DE SĂNĂTATE LA NIVELUL JUDEŢULUI CARAŞ - SEVERIN, IN ANUL 2016

Prezintă:  - Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Caraş-Severin;
                                                            
Programele naţionale de sănătate reprezintă un ansamblu de acţiuni organizate în scopul prevenirii şi controlului bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populaţiei.
            Elaborarea programelor naţionale de sănătate are la bază următoarele obiective :
a)      rezolvarea cu prioritate a problemelor de sănătate, în conformitate cu Strategia naţională de sănătate a Ministerului Sănătăţii Publice,
b)      utilizarea eficientă a resurselor alocate pentru îndeplinirea obiectivelor şi indicatorilor aprobaţi;
c)      fundamentarea programelor pe nevoile populaţiei, evidenţiate din date obiective;
d)     asigurarea concordanţei cu politicile, strategiile şi recomandările instituţiilor şi organizaţiilor internaţionale în domeniu.
Programele naţionale de sănătate, respectiv subprogramele de sănătate, se aprobă anual prin ordin comun al ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
La nivelul judeţului Caraş-Severin s-au derulat în anul 2016 următoarele programe finanţate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
  

3. PROGRAMUL NAŢIONAL DE ONCOLOGIE
3.1 Subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice
           
            S-a derulat atât prin spital (secţia Oncologie a Spitalului Judeţean şi Compartimentul de hematologie din structura secţiei Interne II) cât şi prin cabinete din ambulatoriu, serviciile medicale fiind furnizate de singurul medic oncolog şi 1 medic hematolog.
- cheltuieli cu medicamentele în anul 2016 : total  4.751.157,87 lei

-          numărul de persoane care au fost incluse în acest subprogram şi au beneficiat de tratament specific în anul 2016 = 783 pacienţi;
Indicatorii de eficienţă au fost:
Costul mediu/bolnav tratat/an 2016 = 6.067,89 lei.
În prezent problemele din programul de oncologie sunt legate de absenţa din farmacii a medicamentelor ieftine oncologice, nu atât din cauza farmaciilor cât din cauza importatorilor ce nu aprovizionează piaţa farmaceutică. În judeţ prevenim aceste discrepanţe prin crearea de stocuri în farmacia cu circuit închis din Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa.
În conformitate cu prevederile H.G. 176/2016 pentru modificarea H.G. 185/2015, furnizorul trebuie să îndeplinească o serie de criterii pentru a putea fi inclus în lista furnizorilor prin care se pot derula Programele naţionale de sănătate.
Astfel, pentru programul naţional de oncologie (curativ) Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, trebuie să asigure echipamente de protecţie necesare personalului ce manipulează medicamente chimioterapice (hotă cu flux laminar, costum de protacţie cls.IIIB, manuşi, mască de protecţie cls.IIIB, halat).
În cazul neachiziţionării acestora Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa nu mai poate furniza aceste servicii începând cu data de 01.01.2018, în conformitate cu prevederile art.42, lit.g, din H.G. 155/2017, „pentru unităţile sanitare aflate la data de 31.03.2017 în relaţie contractuală pentru derularea programelor/subprogramelor naţionale de sănătate, care au fost evaluate dar nu au îndeplinit toate criteriile cuprinse în chestionarele de evaluare, acestea vor fi avizate cu plan de conformare, de casa de asigurări de sănătate şi de direcţia de sănătate publică până la data de 31.12.2017. neîndeplinirea criteriilor la data mai sus menţionată duce la încetarea de drept a contractului şi nu mai poate fi prelungit prin act adiţional”.

5. PROGRAMUL NAŢIONAL DE DIABET ZAHARAT

            Sumele alocate pentru derularea programului în 2016 au fost :
-          pentru componenta intraspitalicească ( medicamentele antidiabetice pentru bolnavii internaţi ) : 45.975,85 lei
-          pentru componenta ambulatorie (farmaciile cu circuit deschis ): 
§  10.544.720,55 lei pentru medicamente antidiabetice;
§  1.284.120 lei  pentru testele de automonitorizare a bolnavilor cu diabet insulinodependent.

            Numărul de bolnavi diabetici trataţi cu medicamente antidiabetice în 2016 = 11009, comparativ cu 2015 - 10546 , comparativ cu 10097 în anul 2014), din care:
·         2285 bolnavi  cărora li s-a prescris şi eliberat insulina
·         8249  bolnavi trataţi cu ADO;
·         1523 bolnavi cu tratament mixt (insulină + ADO).

            Indicatorii de eficienţă realizaţi la nivel judeţean pentru au fost:
o   Cost mediu/bolnav tratat/ an 2016 = 960,97 lei ;
o   Cost mediu/copil cu diabet zaharat automonitorizat /an 2016 = 1180,65 lei;
o   Cost mediu/adult cu diabet zaharat automonitorizat /an 2016 =  417,93 lei

6. PROGRAMUL NAŢIONAL DE DIAGNOSTIC ŞI TRATAMENT PENTRU BOLI RARE

În cadrul acestui program au fost alocate fonduri pentru tratamentul a două boli:
·         124.738,28 lei  pentru  hemofilie;
·         3139,93 lei pentru scleroza laterala amiotrofică.
În conformitate cu actele normative, subprogramul de hemofilie s-a derulat prin farmacia spitalului iar cel pentru SLA prin farmaciile cu circuit deschis.
Indicatorii de eficienţă realizaţi la nivel judeţean:
·         Costul mediu/bolnav cu hemofilie tratat/an 2016 = 24.947,66 lei  ( la un număr de 5 pacienţi);
·         Cost mediu/bolnav cu SLA tratat/an 2016 = 3139,93 lei pentru 1 pacient.
9. PROGRAMUL NAŢIONAL DE ORTOPEDIE

            Prin acest program se asigură tratamentul prin endoprotezare al bolnavilor cu afecţiuni articulare.
Programul s-a derulat prin Secţia Ortopedie a Spitalului Judeţean Reşiţa şi prin Compartimentul  Ortopedie din Spitalul Municipal Caransebeş.
            Sumele alocate prin buget pentru anul 2016 au fost de 58985,46 lei dar valoarea stocurilor de endoproteze la data de 01.01.2016 a fost de 107981,30 lei, ca urmare consumul de endoproteze în anul 2016 s-a efectuat şi din stocul existent.
Valoarea endoprotezelor consumate in anul 2016 : 50.717,70 lei pentru 16 pacienţi endoprotezaţi.

10. PROGRAMUL NAŢIONAL DE TRANSPLANT DE ORGANE, ŢESUTURI ŞI CELULE DE ORIGINE UMANĂ

Prin program s-au asigurat medicamentele specifice necesare tratamentului în ambulatoriu al stării posttransplant pentru pacienţii transplantaţi. Medicamentele s-au eliberat prin farmaciile din circuitul deschis şi s-au putut prescrie şi elibera pentru perioade de până la 90 zile.
Valoarea medicamentelor eliberate din farmacii în perioada analizată : 460.450,33 lei.
Numărul de bolnavi trataţi: 38 .
Indicator de eficienţă realizat la nivel judeţean:
·         Costul mediu/bolnav tratat pentru stare posttransplant/an 2016 = 12.117,11 lei.


11. PROGRAMUL NAŢIONAL DE SUPLEERE A FUNCŢIEI RENALE LA BOLNAVII CU INSUFICIENŢĂ RENALĂ CRONICĂ

            Prin acest program s-au asigurat serviciile de supleere renală, inclusiv medicamente şi materiale sanitare specifice, investigaţii medicale paraclinice specifice, transportul pacienţilor hemodializaţi de la domiciliul lor la centrul de dializă şi înapoi la domiciliu, transportul lunar al medicamentelor şi materialelor sanitare specifice dializei peritoneale la domiciliul pacienţilor.
În anul 2016 aceste servicii au fost furnizate atât în sector public (prin Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa) cât şi prin furnizorul privat S.C. AVITUM SRL.
            Suma alocată pentru anul 2016 de către CNAS pentru derularea programului prin sectorul privat de servicii de dializă a fost structurată astfel:
           
Serviciul
Volumul contractat
Sumă
Nr bolnavi pentru hemodializă convenţională
117
7.327.904,00
Nr bolnavi cu hemodiafiltrare
6
247.720,00
Nr bolnavi pentru dializă peritoneală  continuă
11
386.446,99
Nr. bolnavi cu dializa peritoniala automata
2
38.893,75
Total
136
8.000.964,74

                                   
   Pentru derularea programului prin sectorul public – Centrul de dializă din structura Spitalului Judeţean Reşiţa – Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a contractat începând cu data de 01.01.2016  servicii de supleere a funcţiei renale după cum urmează:
Serviciul
Volumul contractat
Sumă
Nr bolnavi pentru hemodializă convenţională
40
1.995.904,00
Nr bolnavi pentru dializă peritoneală  continuă
8
149.193,67
Total
48
2.145.097,67
  

PREŞEDINTE DIRECTOR GENERAL,                                   MEDIC ŞEF,
            Ec. Mirela ZEMAN                                                  Dr. Laurenţiu MĂRŢUICĂ



                                                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu