Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 15 iunie 2017

Activități informativ-preventive în cadrul Campaniei de prevenire a violenței în familie

 Activitățile preventive specifice prevăzute în cadrul Campaniei de prevenire a violenței în familie –„ARIPI FRÂNTE” – campanie națională inițiată de Inspectoratul General al Poliției Române, a prilejuit organizarea și desfășurarea unei sesiuni de informare, cu rol preponderent educativ, la care au participat polițiști din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității și eleve ale Liceului Tehnologic din comuna Berzovia.    
 
Adolescentele, grup țintă în cadrul acestui demers, au primit „sfaturi pentru viitor”, astfel încât în riscul de victimizare, de la momentul începerii unei vieți proprii de familie, să fie unul redus. În acest sens polițiștii, în cadrul acestei dezbateri, au prezentat și explicat aspecte referitoare la definirea noțiunii și principalele forme de manifestare a actelor de violență în familie, la prevederile Codului Penal referitoare la domeniul supus atenției, la instituțiile implicate în prevenirea, combaterea și gestionarea cazurilor de violență în familie, modalitățile de sesizare a faptelor din sfera violenței intrafamiliale, la drepturile victimei și instituțiile/ONG-urile la care pot solicita ajutor precum și la ordinul de protecție - instrument util în respectarea drepturilor victimelor violenței în familie.
 Un moment important în cadrul acestei activități l-a reprezentat vizionarea  documentarului realizat de Asociația „Necuvinte”, în Penitenciarul de femei de la Târgșor, în care sunt cuprinse mărturiile unor femei care, din victime ale violenței în familie au devenit agresori, întrucât nu și-au cunoscut drepturile și instituțiile la care puteau solicita ajutor.
Fiecărei participante i-a fost înmânat „Ghidul siguranței victimelor violenței în familie”, o broșură informativă care se adresează persoanelor ce înțeleg la un moment dat că se află într-o situație de tip abuziv și doresc să facă primii pași pentru a ieși din acel mediu.


Reamintim faptul că, până în luna decembrie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin va desfășura activități specifice de informare și prevenire în cadrul acestei campanii al cărei scop îl reprezintă creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa, formele de manifestare și modul de gestionare a cazurilor de violență în familie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu