Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 30 iunie 2017

Duminică, pelerinaj jubiliar romano-catolic la Maria Ciclova

 Conform unei mai vechi tradiții, la data de 2 iulie se sărbătorește în Dieceza Romano-Catolică de Timișoara „Vizita Sfintei Fecioare Maria la verișoara sa, Sfânta Elisabeta”. Cu această ocazie, credincioșii, în special cei de etnie croată din Banatul Montan, merg pe jos în pelerinaj la Maria Ciclova, un mic sanctuar marian de pe raza satului Ciclova Montană, jud. Caraș-Severin. În această dată se sărbătorește aici patroana bisericii, cunoscută în zonă și sub numele de „Maria Stâncii” sau „Maria Fels” în limba germană.

Icoana Maicii Domnului de pe altarul principal veghează din 1777 neîncetat, an de an, asupra sutelor și miilor de credincioși veniți aici să găsească alinare pentru suferințele lor, dar și să mulțumească pentru harurile primite de pe urma acestor rugăciuni.
Anul acesta se vor sărbători la 2 iulie, 290 de ani de la recunoașterea oficială ca loc de pelerinaj și 240 de ani de la ridicarea actualei biserici de pelerinaj.
Prima Sfântă Liturghie, cea în limba croată va avea loc duminică pe platoul de la intrarea în Sanctuarul marian, începând cu ora 8.30.
Începând cu ora 10.15 va avea loc în biserică un scurt concert cu corul „Franz Stürmer“ (dirijor: Elena Cozâltea) și cu grupul „Intermezzo“ (coordonator: Lucian Duca), ambele din Reșița. La ora 10.30 va avea loc o prezentare de carte a pr. Martin Jäger din Anina cu titlul „Der Wallfahrtsort Maria Fels in Deutsch-Tschiklowa im Banater Bergland. Ein Wallfahrtsbüchlein“, apărută anul acesta la Editura „Banatul Montan“ Reșița, cartea fiind cea de-a 78-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
După Drumul Crucii în biserică, va avea loc tot în biserică Sfânta Liturghie de hram, cu prilejul sărbătorii vizitei Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta, invitat special fiind pr. Peter Zillich din Regensburg / Germania. Apoi urmează rostirea de rugăciuni la statuia Maicii Domnului și la Sfânta Cruce din exteriorul bisericii.
Începând cu ora 13.30, în curtea bisericii va avea loc un programul cultural prezentat de formația de adulți de dansuri populare germane „Enzian = Gențiana“ (coordonatori: Marianne și Nelu Florea), Reșița. Totodată se poate urmări o mică expoziție de artă plastică. Expun Doina și Gustav Hlinka, Viorica Ana Farkas (membri ai Cercului de Artă Plastică „Deutsche Kunst Reschitza“) și George Molin împreună cu Marianne Florea (membri ai Cercului de Sculptură „Jakob Neubauer“). De asemenea va fi expusă cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la apariția Maicii Domnului la Fatima (Portugalia) în 13 mai 1917, o mică expoziție filatelică „Fatima”, cu exponate din colecția Erwin Josef Țigla.
Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița marchează împlinirea celor 290 de ani printr-un plic filatelic ocazional și o ștampilă adecvată. Întreaga corespondență care este trimisă de la oficiul poștal Oravița în ziua de 3 iulie 2017, este obliterată cu această ștampilă.
Erwin Josef Țigla

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu