Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 12 martie 2014

14 FEMEI PREMIATE LA GALA FEMEILOR ROME 2014

14 FEMEI PREMIATE LA GALA FEMEILOR ROME 2014 Vineri, 7 martie 2014, peste 300 de persoane au sărbătorit Ziua Femeii la cea de-a IV-a ediție a Galei Femeilor Rome - un eveniment organizat de Centrul pentru Educație și Dezvoltare Socială, Asociația E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) și Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială. Gala Femeilor Rome reprezintă un ?'mărțisor'' de recunoaștere a curajului și devotamentului femeilor rome care luptă pentru ca romii și comunitățle de romi să aibă o viata mai bună.
În ultimii patru ani peste 65 de femei rome au fost premiate pentru realizări economice, sociale, educaționale, politice și culturale. Acestea sunt modele de femei rome care trebuie privite de către societatea românească așa cum sunt ele!
Anul acesta au fost premiate 14 femei de etnie romă în cadrul urmatoarelor secțiuni: participare politică, administrație publică locală, educație cu subsecțiunile: mediere școlară, învățământ, promovarea limbii si culturii rome, acțiune civică, implicare în ong-uri, voluntariat, mediere sanitară, dezvoltare comunitară și tinere activiste rome.—o secțiune nouă a evenimentului.
Premiul special al galei, a fost acordat Aninei Ciuciu — tânără de etnie romă din Craiova, studentă la Sorbona, care a intrat în atenția publicului odată cu lansarea cărții sale 'Mândră să fiu romă'. În cadrul cărții este prezentată viața tinerei care a plecat din comunitate pentru a deveni studentă la Sorbona. Cartea a fost lansată în România în 7 martie, și invită să-i urmărim destinul incredibil care a facut-o faimoasă publicului francez.
Premiul organizatorilor de anul acesta a fost primit de către Costache Lenuța — mamă din localitatea Frumușani, jdețul Călărași care a luat atitudine și a dat un exemplu femeilor din comunitate în ceea ce privește apărarea drepturilor cetățenești și a drepturilor copiilor.
Câștigătoarele de la celelalte sectiuni sunt: la participare politica — Rusnacu Susana, la administrație publică locala — Georgeta Stanciu, la educație, subsecțiunea promotoare limba romani — Alecu Florica, la educație, subsecțiunea mediator școlar — Gyulai Rodica, la educație, subsecțiunea promotoare ale culturii rome — Benchi Niculina, la educatie, subsecțiunea promotoare programe prevenire abandon școlar — Steluța Slate, la voluntariat — Panțir Mădălina, la implicare ONG — Cristea Ionela, la mediatoare sanitară — Dinu Denisa, la dezvoltare comunitară — Anca Mezei, la acțiune civică — Claudia Greta, la tinere activiste-Lunca Marilena-Cristina.
Cea de-a IV-a ediție a Galei Femeilor Rome a găzduit o expoziție de fotografie romă, momente artisitice prestate de Ciopec Ion Catalin și Hassan Artur Alberto, 2 tineri elevi ai Colegiului Național de Arte 'Dinu Lipatti', recitaluri de muzică lautărească veritabilă oferite de artiștii consacrați în domeniu: Mirela Mihalache și Marius Turneanu și fragmente din piesa de teatru 'Del Duma—Vorbește-le despre mine', oferite de actrița de etnie romă Mihaela Drăgan. Ca în fiecare an, Gala Femeilor Rome are o temă, anul acesta s-a tras un semnal de alarmă împotriva agresiunii femeilor rome în spațiul public, al expulzarilor si al evacuărilor fortate a romilor, cât si a modului in care autoritătile tratează subiectul sau abuzează de puterea lor.
Gala Femeilor Rome, lansată pentru prima dată în anul 2011 sub sloganul 'Privește-mă așa cum sunt!', a reunit 65 de femei rome premiate in diverse domenii, peste 250 de femei rome nominalizate și peste 1300 de participanți. Gala Femeilor Rome are menirea de a inspira femeile rome de pretutindeni si a sarbatori realizarile lor cu prilejul Zilei Internationale a Femeii!
Partenerii acestui eveniment au fost Departamentul pentru Relații Interetnice și Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania.
Printre susținători s-a numărat: Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen — FILIA, Asociația Florarilor si Comunitatilor de Romi din Romania , AIDRom , Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, Asociația Romano Butiq , Asociația Front, Oriflame Romania.
Partener Media al evenimentului a fost: Televiziunea Romana
Pentru detalii suplimentare, vă rugăm accesați site-ul evenimentului, www.galafemeilorrome.ro .

Comunicat de presă 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu