Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 28 septembrie 2023

Comportamentul responsabil se deprinde încă de la vârste fragede


Școala a început, iar noi suntem în continuare în mijlocul elevilor, încă din primele săptămâni, pentru a-i învață cum să fie în siguranță pe stradă, dar și la școală.

De data aceasta, ochișorii curioși care au urmărit cu interes lecția de educație rutieră pe care colegii noștri la Serviciul Rutier, Biroul Siguranță Școlară și Poliția Stațiunii Băile Herculane au prezentat-o, au fost cei ai elevilor claselor primare ale Liceului "Hercules" din Băile Herculane. 

Polițiștii le-au reamintit celor aproximativ 150 de copii de la această școală principalele reguli de circulație pe care trebuie să le cunoască și să le respecte, activitatea fiind una interactivă, în cadrul căreia copiii au participat activ prin adresarea de întrebări și oferirea de răspunsuri. 

_Câteva reguli importante de circulație pe care trebuie să le respecți pentru siguranța ta:

-Cunoaște semnele de circulație. Semnele de circulație sunt indicatoarele care îți arată ce ai voie și ce nu ai voie să faci atunci când ești în preajma lor. De exemplu: când ai voie să traversezi strada, pe unde poți să traversezi sau pe unde ai voie să mergi cu bicicleta. 

-Oprește-te, uită-te și apoi traversează strada! Nu traversa dacă nu există o trecere, cu semafor, când trebuie să traversezi doar pe verde, sau fără semafor, când trebuie să te uiți în stânga și apoi în dreapta. Dacă trec mașini, așteaptă să treacă și apoi traversează. 

-Fii atent la sunetele din jurul tău! Când ești afară, nu asculta muzică tare la căști. 

-Nu alerga pe stradă! Niciodată nu alerga când traversezi strada pe trecerea pentru pietoni.

-Mergi mereu pe trotuar. Când ești pieton, folosește mereu trotuarul.

-Nu scoate mâinile afară atunci când ești în mașină. E periculos să scoți mâinile sau capul pe geam atunci când ești în mașină.  O altă mașină în trecere te poate răni. 

-Poartă centura de siguranță de fiecare dată și mergi în scaunul de copii, dacă ai o înălțime mai mică de 1,35 m!

-Mergi pe bicicletă în siguranță! De la 14 ani ai voie să circuli cu bicicleta pe drumul public, dar poartă întotdeauna cască de protecție, iar când se întunecă folosește vesta reflectorizantă și semnalele luminoase ale bicicletei!

De asemenea, tot ieri, polițiști de la Biroul Siguranță Școlară, împreună cu specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin, au desfășurat activități de prevenire a traficului și a consumului ilicit de droguri, la Liceul Bănățean Oțelu Roșu. 

În acest context au fost abordate aspecte referitoare la consecințele consumului de droguri, factorii de risc și factorii de protecție în ceea ce privește consumul.

Este important pentru noi să contribuim la formarea comportamentelor responsabile și conștiente în rândul copiilor și tinerilor. Copilul educat astăzi din punct de vedere rutier sau antiinfracțional, va fi adultul protejat de mâine, care va contribui, la rândul lui, la scăderea riscului rutier și implicit, la creșterea siguranței în trafic și în întreaga societate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu