Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 26 martie 2013

Filantropica Rotaract, Ediţia a IV-a




Forţa activităţii de voluntariat şi puterea sa de a influenţa dezvoltarea societăţii civile constă în atenţia acordată în mod gratuit pentru bunăstarea aproapelui şi a societăţii. Tocmai de aceea noi, membrii Rotaract Club Reşiţa,
ne-am asumat responsabilitatea de a veni în întâmpinarea celor care au nevoie de ajutor.
În data de 23 martie 2013 a avut loc cea de a patra ediţie a balului caritabil Filantropica Rotaract, iar sumele rezultate în urma licitaţiei de obiecte de artă, dar şi a tombolei organizate de membrii Rotaract Club Reşiţa vor fi folosite pentru sprijinirea copiilor cu tulburări din spectrul autismului din cadrul Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă „Primăvara” Reşiţa şi acordarea Burselor de Excelenţă Rotaract copiilor cu rezultate deosebite în domeniul artelor, sportului şi olimpiadelor şcolare, precum si sprijinirea proiectelor cu traditie ale Clubului Rotaract Resita.
Cu ocazia evenimentului caritabil, Rotaract Club Reşiţa a semnat şi charta de înfrăţire cu Rotaract Club Deva, cu care vor desfăşura de acum înainte proiecte comune în vederea sprijinirii comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea cele două cluburi.
Invitatul special al serii a fost mentalistul Cristian Gog, câştigătorul celei de-a doua ediţii a show-ul tv Românii au Talent.
În cadrul evenimentului, Raluca Ungureanu, sportiva Clubului Sportiv Şcolar Reşiţa, sectiunea gimnastică ritmică, antrenor Luminiţa Laţcu, ne-a prezentat un exerciţiu de gimnastică ritmică, purtând unul dintre costumele pe care Rotaract Club Reşiţa i le-a oferit în urma organizării celei de a treia ediţii a Filantropicii Rotaract.
23 martie a reprezentat în cadrul evenimentului şi sărbătorirea Orei Pământului, marcată de rotaractieni prin stingerea luminilor în sală pentru a trage un important semnal de alarmă la adresa pericolelor generate de încălzirea globală.
Deoarece pe 9 martie 2013 s-au împlinit 7 ani de când Laura Stoica şi-a pierdut viaţa într-un tragic accident, membrii clubului Rotaract Reşiţa i-au adus un omagiu cântăreţei pentru a arăta că aceasta nu este uitată şi trăieşte în continuare în inimile noastre.
Programul a fost presărat cu momente muzicale oferite de ANDI BAND, cover band care abordează stiluri diferite începând cu rock&roll, clasicele anilor '80-'90, rock, pop-rock, blues, dar şi piese moderne în maniera proprie, precum şi piese originale. Componenţă : Andi Grasu (voce), Loris Negrut (chitara electrica/chitara acustica), Cosmin Motisan (chitara bass), Dani Biru (clape), Florin Crancu (tobe/ percutie), Astrid March( backing vocals) şi TRUPA NOUĂ, formaţie de cover-uri nou înfiinţată, din Reşiţa. Componenţă: Crânganu Vlad – chitarist, Dincă Cătălin – chitarist şi Alina Ehrmann – solist vocal.

Preşedinte Rotaract Club Reşiţa 2012-2013,
Bianca-Ingridt Bulgaru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu