Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 12 ianuarie 2013

INFOTRAFIC

JUDEŢUL CLUJ: TRAFIC ÎNGREUNAT PE DN17, LA CUZDRIOARA, DIN CAUZA UNUI ACCIDENT


Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (18:30), în judeţul Cluj, traficul rutier pe DN17 Dej - Beclean se desfăşoară pe o bandă, alternativ, în localitatea Cuzdrioara, din cauza unui accident rutier. Un autoturism a acroşat remorca unui tractor, în timp ce efectua manevra de depăşire, după care a ricoşat pe marginea drumului, unde a lovit un pieton, rănindu-l. 
Se estimează că circulaţia va fi reluată în condiţii normale peste o jumătate de oră.
2013-01-12 11:44:00
SITUAŢIA TRAFICULUI RUTIER LA ORA 11:45
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (11:45), nu se semnalează probleme semnificative în traficul rutier din cauza ceţii. Fenomenul persistă în Dobrogea (regiune pentru care Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă avertizare nowcasting, valabilă până la ora 14:00), însă vizibilitatea este mult mai bună decât la primele ore ale dimineţii. Şi pentru judeţele Călăraşi, Ialomiţa şi Brăila este în vigoare, până la ora 12:30, o avertizare nowcasting referitoare la ceaţă. 
Ninge la această oră în Bucureşti şi împrejurimi, iar pe partea carosabilă a început să se depună zăpadă.

Pe DN1 traficul rutier este intens pe sensul de mers Bucureşti - Braşov, iar carosabilul este umed. În judeţul Prahova, la intrarea în Comarnic s-a format o coloană de autovehicule. Pe raza staţiunilor montane prahovene sunt momente în care se formează mici coloane de maşini în zona trecerilor pentru pietoni. Pe DN1A, în zona Cheia, există un strat subţire de zăpadă afânată, amestecată cu material antiderapant, care măsoară cel mult un centimetru.

Pe parcursul zilei de astăzi se aşteaptă creşterea valorilor de trafic pe drumurile de la frontiera de vest, mai ales pe DN7, pentru că numeroşi români stabiliţi în străinătate, care au petrecut sărbătorile de iarnă în România, se vor întoarce la muncă. Atragem atenţia că mâine, la finalul vacanţei de iarnă a elevilor, probabil se va circula în condiţii de aglomeraţie pe principalele autostrăzi şi drumuri naţionale, mai ales în a doua parte a zilei.
2013-01-12 09:33:00
SITUAŢIA TRAFICULUI RUTIER LA ORA 9:30
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (9:30), traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă în mai multe judeţe. Pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa vizibilitatea scade, pe alocuri, sub 100 de metri. În judeţul Constanţa vizibilitatea este sub 30 de metri în unele zone, iar în Ialomiţa sub 50 de metri.

În judeţul Prahova ceaţa este prezentă în partea sud-estică (DN1D Albeşti-Paleologu - Urziceni), pe DN1 a nins slab pe tronsonul Câmpina - Predeal, carosabilul fiind umed, iar pe DN1A, în zona Cheia, există un strat subţire de zăpadă afânată, care măsoară cel mult un centimetru, fiind în amestec cu material antiderapant. Pe DN1 traficul rutier s-a intensificat pe sensul de mers Ploieşti - Braşov, la intrarea în Comarnic formându-se o coloană de autovehicule. În orele următoare se va circula în coloană şi pe raza staţiunilor montane de pe Valea Prahovei.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări nowcasting referitoare la ceaţă, valabile până la ora 10:00 pentru judeţele Olt şi Gorj, până la ora 10:30 pentru Călăraşi, Ialomiţa şi Brăila (inclusiv A2 şi drumurile naţionale şi europene aferente) şi până la ora 11:00 pentru Vrancea, Vaslui, Galaţi şi zona Dobrogei. De asemenea, meteorologii au emis o avertizare nowcasting referitoare la depuneri de polei, valabilă până la ora 10:30, pentru judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi municipiul Bucureşti.

Le recomandăm conducătorilor auto să circule cu viteză redusă, să folosească luminile de întâlnire împreună cu cele de ceaţă atunci când ceaţa este densă şi să ţină cont de faptul că ploaia înlătură materialul antiderapant, existând riscul formării poleiului atunci când temperaturile sunt scăzute.
2013-01-12 08:30:00
SITUAŢIA TRAFICULUI RUTIER LA ORA 8:30
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (8:30), traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă în mai multe judeţe. Pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa vizibilitatea scade, pe locuri, sub 100 de metri. În judeţul Constanţa vizibilitatea este sub 30 de metri în unele zone, iar în Ialomiţa sub 50 de metri. În judeţul Prahova ceaţa este prezentă în partea sud-estică, pe DN1 a nins slab pe tronsonul Câmpina - Predeal, carosabilul fiind umed, iar pe DN1A există un strat subţire de zăpadă afânată, în amestec cu material antiderapant, în zona Cheia.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis noi avertizări nowcasting referitoare la ceaţă, valabile până la ora 10:00 pentru judeţele Olt şi Gorj, până la ora 10:30 pentru Călăraşi, Ialomiţa şi Brăila (inclusiv A2 şi drumurile naţionale şi europene aferente) şi până la ora 11:00 pentru Vrancea, Vaslui, Galaţi şi zona Dobrogei. De asemenea, meteorologii au emis o avertizare nowcasting referitoare la depuneri de polei, valabilă până la ora 10:30, pentru judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi municipiul Bucureşti.

Le recomandăm conducătorilor auto să circule cu viteză redusă, să folosească luminile de întâlnire împreună cu cele de ceaţă atunci când ceaţa este densă şi să ţină cont de faptul că ploaia înlătură materialul antiderapant, existând riscul formării poleiului atunci când temperaturile sunt scăzute.
2013-01-12 06:27:00
CIRCULAŢIE ÎN CONDIŢII DE CEAŢĂ
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (6.30), traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă în mai multe judeţe. Pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa vizibilitatea scade, pe locuri, sub 30 de metri, pe autostrada A3 Bucureşti - Ploieşti sub 50 de metri, iar pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti vizibilitatea este bună, cu excepţia tronsonului cuprins între kilometrii 11 şi 50, unde scade sub 100 de metri.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis în această dimineaţă mai multe avertizări nowcasting referitoare la ceaţă, valabile până la ora 7:00 pentru unele zone sau întreg teritoriul judeţelor Dolj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea, Gorj, Constanţa şi Tulcea, iar până la ora 8:00 pentru Vrancea, Galaţi, Teleorman, Călăraşi, Brăila, Ialomiţa, Ilfov şi municipiul Bucureşti.

Le recomandăm conducătorilor auto să circule cu viteză redusă, să folosească luminile de întâlnire împreună cu cele de ceaţă şi să nu se angajeze în depăşiri riscante. Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă sunt mai greu vizibili în trafic.
Sursa informatiilor: Centrul InfoTrafic al Politiei Romane

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu