PETRU ŞI PAVEL 29-30 IUNIE
DOBRI DOŞLI!/BINE AŢI VENIT!
În România, minoritarii croaţi sunt concentraţi în majoritate în judeţul Caraş-Severin. Ariile locuite şi vorbite de minoritatea croată sunt compacte, fiind dispuse în mediu rural în jurul celor două comune: Caraşova cu satele aparţinătoare (Nermed, Iabalcea) şi Lupac cu satele aparţinătoare (Clocotici, Rafnic, Vodnic)
Localizat undeva intre localitatile Resita si Oravita, este şi localitatea Rafnic
Localitatea Rafnic este aşezată pe latitudinea 45,23133 grade şi longitudine 21,79227 grade, în partea de sud-vest a Reşiţei şi deci şi a întregii zone a Banatului. Altitudinea aşezării este de 215 m faţă de nivelul mării.
Numele satului Rafnic, provine de la turci după anumite studii. Această temă mai rămâne de studiat. Înainte de anul 1558 când turcii încă nu ocupaseră aceste locuri, satul se numea Selişte şi se afla dincolo de dealul ce se află acum în vestul Rafnicului (Dlghi Hrt). Aceste locuri au fost ocupate de către turci, până în 1718, deci 160 de ani.Biserica a fost construită în anul 1788. Înainte de construirea acesteia, întrunirile religioase se ţineau în casa de la numărul 86. Se presupune că şi şcoala a fost în aceeaşi clădire. Din anul 1800 datează prima şcoală. Religia populaţiei până la Maria Tereza, a fost greco-catolică, după care s-a trecut la romano-catolicism.
La ora actuală această biserică care a fost restaurată având inclusă şi o mică mănăstire care găzduieste măicuţe din Croaţia, care ajută comunitatea croată din zonă şi care menţine legături cu comunitatea croată din ţară şi peste hotare se datorează foarte mult şi preotului Tincul Marian.
Religie:Romano-catolică
Hramul: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Paroh: Pr. Marian Tincul
În cadrul comunităţii croate există în afară de Uniunea Croaţilor din România care reprezintă minoritatea croată în România şi în Parlamentul României, sunt şi alte organizaţii care încearcă să promoveze identitatea culturală a acestei minorităţi în ţară cât şi peste hotare. În localitatea Rafnic funcţioneză de 20 de ani, Asociaţia Pentru Păstrarea Culturii şi Tradiţiei Croate din Caras-Severin, a cărui preşedinte este Veca Mihai.
& A fost prima delegaţie a tineretului liber croat 1990, care a participat la Festivalul Smotra Folklora de la Zagreb 1990.
Această asociaţie şi la ora actuală este împlicată în multe activităţi culturale, sportive,etc
VICEPRIMARUL COMUNEI LUPAC, MIHAI MATEIA VECA , urează tuturor celor care vor veni: Bine ati venit! Şi distracţie plăcută!
Bunâ dispoziţie este oferită de celebra ,,FORMAŢIE” de muzică populară FRATII MILOS
Petru Crsta şi colaboratorii acestui ,,blog" urează tuturor celor care poartă numele de Petru si Pavel şi derivatele acestor nume
LA MULŢI ANI!
domnule vice ai fost beat ca nu au cantat fratii milos ai si dansat si nai vazut cine a cantat
RăspundețiȘtergereRegret ca nu intelegi l.romana."Bunâ dispoziţie este oferită de celebra ,,FORMAŢIE” de muzică populară FRATII MILOS", in acest context e vorba de verbe.Sigur e greu sa intelegi l.romana.Te inteleg si te las in voia Domnului.Asa ca: spor la studiu cu carte, ah, sa nu faci greseala sa studiezi la craciuma ca, va trebui sa da-i eventuala capacitate , ori in fericita situatie "bacalaureat", Ca vezi tu; asa destepti copiii avem incat nu au luat NIMEN BACALAUREAT.TRAIASCA MINTE!!!!!
RăspundețiȘtergereRESTUL DISCTIILOR E BINE DE INTREBAT FOSTUL DEPUTAT RADAN MIHAI. ACESTA A VENT CU FORMATIA "BIRTA", NIMEN ALATUL DECAT "NOUA RUDENIA", IN CLANUL RADAN + UCR
Nota;Birta, este cumnat cu Ghera, care este vice(baiat)si secretar(tata),la UCR, si nepot cu Radan