Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 26 ianuarie 2025

Precizări ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva privind bonusurile acordate angajaților la pensionare

În urma discuțiilor din spațiul public privind bonusurile acordate angajaților la pensionare,  Regia Națională a Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări: 

Conform legislației în vigoare, respectiv Statutul Personalului Silvic, votat în Parlament, 
promulgat și publicat în Monitorul Oficial, personalul silvic beneficiază de o gratificație în momentul  pensionării, ”egală    cu    de    minimum    5    ori    salariul    brut    pe    ultima lună    de    activitate,    suportată    de  angajator.” 

Acest bonus a fost prevăzut încă din anul 1992, în primul Statut al Personalului Silvic,  adoptat la un an după înființarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Prevederea legală, obligatorie pentru administratorii pădurilor de stat sau private, a fost transpusă în Contractul Colectiv de Muncă în urma negocierilor cu sindicatele din silvicultură, fiind 
prevăzute, la momentul pensionării, un bonus între 2 și 10 salarii brute, în funcție de vechimea în  cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Beneficiarul plătește, pentru aceste sume, toate  taxele, impozitele și contribuțiile legale, ca orice alt venit salarial.
 
Precizăm că bonusul de circa 500 mii lei prezentat în spațiul public ca fiind încasat la  pensionarea unui angajat al Romsilva, este de fapt în cuantumul sumei de 290 mii lei (net) după  impozitare și este un caz excepțional. Media bonusurilor acordate în ultimii 2 ani celor 1.267 de  angajați care s-au pensionat este de 90 mii lei, sumă netă. 

Conform principiilor transparenței instituționale, sumele destinate plății bonusurilor la care 
s-a făcut referire în spațiul public au fost menționate în Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 
2024 al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, supus dezbaterii publice de către Autoritatea 
Publică Tutelară și aprobat  prin Hotărârea de Guvern 316/2024, din data de 4 aprilie 2024, 
publicată în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 314, în data de 8 aprilie 2024.  

Totodată, conform acelorași principii de transparență, Romsilva este supusă periodic 
auditului Curții de Conturi și altor organisme de control abilitate, care nu au constatat încălcări ale  legislației în vigoare în ceea ce privește aceste plăți. 

De asemenea, precizăm că în anul 2024 suma totală plătită drept bonusuri a fost redusă cu 
60%, iar începând cu 1 ianuarie 2025, în conformitate cu OUG 156/2024, aceste bonusuri au fost  anulate.  

În prezent, managementul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a demarat procesul 
pentru modificarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul instituției. 

Precizăm că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este o instituție care se  autofinanțează, inclusiv din servicii silvice asigurate proprietarilor privați de păduri, nefiind  finanțată cu sume și subvenții de la bugetul de stat.  

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a înregistrat, între 2019 și 2023, un profit brut  cumulat de 792,65 milioane lei, din care a vărsat, în total, la bugetul de stat, 716,71 milioane lei.  

Precizăm că la înființarea sa, în anul 1991, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva avea 
46.472 angajați, administrând circa 6,3 milioane hectare fond forestier, în timp ce la finalul anului  2023 erau angajate 14.189 persoane, regia administrând 3,12 milioane hectare proprietatea  publică a statului și asigurând servicii silvice pentru alte circa 1,2 milioane hectare fond forestier  aflate în alte forme de proprietate. În plus, Romsilva administrează și 22 de parcuri naționale și naturale și 16 herghelii și depozite de armăsari. 
 
BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu